SLUKØRET: En slukøret Egil «Drillo» Olsen forsvinner inn i spillertunnelen etter at Norges EM-håp ble lagt i ruiner av et opplagt dansk lag i Parken. Foto: Erlend Aas / Scanpix
SLUKØRET: En slukøret Egil «Drillo» Olsen forsvinner inn i spillertunnelen etter at Norges EM-håp ble lagt i ruiner av et opplagt dansk lag i Parken. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

«Ta' den, fjeldtabere»

Drillo våkner til helslakt i danske aviser.

KØBENHAVN/OSLO (Dagbladet): Danskene fryder seg over at EM-toget er tilbake på skinner etter en sterk 2-0 seier over Norge i Parken, og er smått euforiske over at utskjelte Nicklas Bendtner omsider gjorde slutt på måltørken på landslaget som har vedvart siden VM i Sør-Afrika i fjor sommer.

Samtidig er det rom for en solid porsjon skadefryd både på forsidene og i sportsseksjonene i de store tabloidavisene.

Ordkrigen mellom dansker og nordmenn i forkant av «Slaget om Norden» hadde kanskje vært mildere i sin form enn foran tidligere møter - kanskje som et utslag av dansk usikkerhet på styrkeforholdet mellom lagene.

Men etter klasseforskjellen som kom til uttrykk på banen i Parken i går kveld, finner Ekstra Bladet grunn til å kompensere for den forsiktigere ordbruken tidligere i uka. Det er som om demningen brister.

LAVLANDSAPENES TRIUMF: «Lavlandsapene» i Danmark ser som kjent på oss nordmenn som «fjeldaper», og det kommer til uttrykk på forsida av dagens Ekstra Bladet.Faksimile: Ekstra Bladet
LAVLANDSAPENES TRIUMF: «Lavlandsapene» i Danmark ser som kjent på oss nordmenn som «fjeldaper», og det kommer til uttrykk på forsida av dagens Ekstra Bladet.Faksimile: Ekstra Bladet Vis mer

«Ta' den, fjeldtabere - Genfødt Bendtner hamret Danmark på EM-kurs», lyder tabloidavisas forsidehenvisning med bilde av en scoringsfeirende Bendtner.

Konkurrenten B.T. tar i bruk oppslagsplassen til Bendtners ære, hvor han hamrer inn 2-0 bak en ikke helt patent Rune Almenning Jarstein med tittelen:

«Big Ben - slår igen», mens stikktittelen bokstavelig talt er et stikk til de norske landslagsherrene: «Grillos stekt - Danmark genfødt».

Norsk børskrakk Om forsidene ikke er spesielt lystig lesning sett med norske øyne, blir det bare dystrere på innsidene. Både B.T. og Ekstra Bladet har sensurert «Drillos'» innsats, og karakterene står gjennomgående til stryk i begge aviser. Aller verst går det utover sjefen sjøl, Egil «Drillo» Olsen.

B.T. som opererer med den samme snodige logikken hva karakterskala angår som det danske skolesystemtet, hvor minus tre er laveste karakter og pluss tolv er best (-3 , 0,. 2, 4, 7, 10, 12), feller følgende dom over Drillo.

DRØMMELAG: Ekstra Bladets sportssjef Allan Olsen mener det godt kan være at Norge har penger til å kjøpe Danmark, men de samme fotballegenskapene kan vi visst bare drømme om.Faksimile: Ekstra Bladet
DRØMMELAG: Ekstra Bladets sportssjef Allan Olsen mener det godt kan være at Norge har penger til å kjøpe Danmark, men de samme fotballegenskapene kan vi visst bare drømme om.Faksimile: Ekstra Bladet Vis mer

«Egil «Drillo» Olsen -3: Kom til Parken med et hamrende defensivt udgangspunkt og blev ved det hele kampen. Trist, trist, trist.»

Totalt havner Norge med et begredelig snitt på 2,2. Det er med andre ord ikke bare på Oslo børs at hovedindeksen er fritt fall.

Danmark oppnår til sammenligning 7,5. Tre norske spillere får karakteren fire, som var høyest på laget: Tom Høgli, Alexander Tettey og Mohammed Abdellaoue. Kjetil Wæhler og John Arne Riise var svakest med 0.

Tettey omtales som Norges beste fotballspiller, men når resten av lagkameratene er dårlige blir det vanskelig, mens Moa var Norges eneste reelle trussel med sin hurtighet og oppmerksomhet, men fikk for lite å jobbe med, etter det B.T. bedømmer.

Landslagskaptein Brede Hangeland har en høy stjerne både i Norge og i England. Danskene er imidlertid ikke imponerte:

BENDTNER-LYKKE: Ingen tvil om hvem som er den store helten i Danmark dagen derpå, Sunderland-spiss Nicklas Bendtner.Faksimile: B.T.
BENDTNER-LYKKE: Ingen tvil om hvem som er den store helten i Danmark dagen derpå, Sunderland-spiss Nicklas Bendtner.Faksimile: B.T. Vis mer

«Var totalt bambi på glattisen mot Bendtner. Eller så er Hangeland ellers mildt sagt elendig med ballen.» oppsummerer B.T., som belønner den tidligere FCK-spilleren med karakteren 2.

«Genial» Bendtner Ekstra Bladet opererer med en mer forståelig skala - fra 0-6 - hvor null er ensbetydende med «skift sport», mens seks er «genialt». Ingen nordmenn oppfordres til å bytte idrett etter gårsdagens begredelige forestilling. Erik Huseklepp er nærmest med en éner. De fleste ender på to av seks, mens Norges beste, ifølge avisa, Rune Almenning Jarstein, Tom Høgli og Kjetil Wæhler, får alle tre av seks.

Den «genfødte», Nicklas Bendtner, oppnår toppkarakter og stemples dermed som genial:

«Havde ikke scoret i Parken siden Portugal-kampen - i to år og én dag. Så blev det oven i købet to af slagsen. Det første et typisk forwardmål, mens 2-0 træfferen var en klasseafslutning. Stor arbejdsindsats og stærk i duellerne.» skriver Ekstra Bladet om matchvinneren.

Samme avis har også laget også en «head to head» mellom Olsen'ene på hver sin innbytterbenk. Det var en duell Olsen med Morten som fornavn vant på alle punkter - laguttak, bytter, taktikk og sjakktrekk - mot Olsen ved navn Egil.

Forakt Også på kommentatorplass får nordmennene tøff medfart når danske fotballskribenter setter seg på sin høye hest og kvesser pennene.

BØRSSLAKT: Drillo får laveste karakter av B.T. på spiller- og trenerbørsen. Faksimile: B.T.
BØRSSLAKT: Drillo får laveste karakter av B.T. på spiller- og trenerbørsen. Faksimile: B.T. Vis mer

B.T. sin fotballredaktør, Morten Crone Sejersbøl, har tidligere framstått som en av Drillos beskeste kritikere. Han har så definitivt fått vann på mølla, og i kjent stil forfattet kommentaren «En sejr for fodbolden».

«Men sådan som de to hold hver især spillede tirsdag aften, er jeg glad for, at jeg er dansker og ikke nordmand. Og jeg er så glad for, at Danmark vandt på sin måde, og ikke på den norske måde.», skriver en syrlig Sejersbøl.

Sportssjef Allan Olsen i Ekstra Bladet inntar den samme overlegne minen når han nærmest tar det for gitt at Danmark blir å finne i Polen og/eller Ukraina neste sommer.

«"Vi kan købe Danmark, hvis vi vil", sang nogle halvvisne nordmend på Oslo-båden på vej til København. Ja, det er muligt, men et velspillende fodboldhold som det danske kan de stakkels nordmend kun drømme om.», skriver Olsen i kommentaren «EM? Ja, selvfølgelig».