Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ta en pappa-pause

Marit Breivik tok en perfekt timeout 11 sekunder før slutt. Måtte det få tusenvis av pappaer til å ta en lang pustepause langs sidelinjene.

br />EM-FINALEN ble ingen sportslig fest, men en ny oppvisning i kvinnelig ledelse. Kanskje er det for naivt å tro at de tusenvis av ivrige og velmenende pappaene som år etter år løper skrikende langs norske sidelinjer, har fått med seg hva som har skjedd på den norske trenerbenken i Ungarn.

Men nettopp fordi så mange sportspappaer er så tungnemme på det meningsløse med å styre ungenes utvikling via kommando, tar vi med en ønskereprise:

Marit Breivik oppførte seg akkurat like fornuftig i stampingen gjennom finalen som under oppvisningskvelden i semifinalen forleden.

De som skjønner at det er spillerne som til slutt avgjør alt ute på banen, kan tillate seg det.

br />HÅNDBALL ER et fristende spill for oss med hang til å dirigere. Avstanden fra trenerbenken til spillerne er kort, angrepene så tallrike og rammen rundt spillet så trang at mange har lyst til å justere de nødvendige centimeterne som i drømmeverdenen skiller mellom suksess og fiasko.

TV 2-reporter Harald Bredeli er en av dem. Gjennom turneringen har det vært tilnærmet umulig å høre hvorvidt det er han eller sidekommentator Bent Svele som har vært på jobb for å gi oss den faglige analysen av hva som skjer. Begge har dirigert spillet like mye.

Og like nytteløst.

br />DET ER LETT å skjønne at de er blitt revet med. God underholdning har det også blitt, og det er først og fremst jobben til TV-kommentatorene.

Men for dem som har som jobb eller hobby å få fram gode lagspillere, eller gjerne vil skape idrettsmiljøer der unge mennesker vokser sportslig og sosialt, er kommandolinjen en blindvei.

Gjennom noen tiår som trener har jeg sett hundrevis av pappaer løpe skrikende ned den.

-  Klare beskjeder, kaller de gjerne dirigeringen sin, og synes du kravet om tydelighet høres kjent ut, var det manglende tydelighet som visstnok nesten felte Marit Breivik som trener etter VM-fiaskoen i fjor.

Jeg skriver «visstnok», fordi jeg ikke tror på en så enkel forklaring.

Derimot tror jeg at jenter i ledelse generelt er mer åpne for flere forklaringer. De er ikke så skråsikre på egen fortreffelighet som oss.

br />AUTOMATISK TRENERVALG etter kjønn er en vrien sak. Derfor er det ikke gitt at Kjersti Grini, TV 2s atskillig mer avdempete ekspert, blir den som overtar kvinnelandslaget når Marit Breivik velger å gi seg.

Som barnestjerne og ekslandslagskaptein har Grini vært igjennom hele den norske kvinnehåndballens sirkuspregede vekst, og kommer rett fra en trenerjobb hun ga fra seg etter maktkamp i danske Randers. Slik vet hun det meste om hvordan noen av gutta ter seg når kvinner overtar sjefsjobben i idrett.

Sikkert litt om jentenes reaksjon også.

br />KJØNN ER SÅ VISST ikke den eneste dimensjonen i ledelse, men akkurat i norsk kvinnehåndball under Marit Breivik har det vært en dimensjon. Det er derfor denne EM-triumfen kan bli så viktig.

Da Breivik gikk rolig bort til sekretariatet og brukte den siste timeout-muligheten sin 11 sekunder før full tid, sendte hun samtidig alle de tøffeste håndballgutta ut i en lang pause.

Det blir en god stund til vi gidder å høre på lovprisninger av danskenes trener Lars Pytlicks taktiske overlegenhet sunget av guttekoret bare fordi en slik ros samtidig hinter om det de mener Marit Breivik har manglet på sidelinja.

br />SELV ETTER sin tredje internasjonale gullmedalje er Marit Breivik ydmyk nok til å fokusere på alt annet bak suksessen enn sin egen ledelse. Slik mangler hun egentlig ikke noe mer som leder enn det som fortsatt er mulig å plukke opp underveis.

Det er den avgjørende forståelsen som lett blir borte i gutteskriket langs sidelinja.

Om ikke ekkoet av en de flotteste triumfene i norsk idrett heretter får noen pappaer til å høre bedre etter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media