Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ta en pause!

SELV FØR

kveldens storkamp mot Arsenal, har den nye RBK-treneren Per Joar Hansen tatt seg tid til å skjerpe reglene for arbeidsmiljøet i det som før var kjent som Norges beste fotballbedrift. Det forteller hvor alvorlig han ser på det sosiale spillet blant spillere og ledere rundt Ola By Rises avgang.

Normalt ville en sesongavslutning som dette blitt brukt som en bonus etter et strevsomt år, men ennå er ikke forholdene på Lerkendal normalisert.

Det er Per Joar Hansen smart nok til å skjønne og strategisk nok til å bruke. Å gjøre Ola By Rise alene ansvarlig for sesongens RBK-trøbbel, blir i enkleste laget.

I hvert fall for etterfølgeren som med en slik bortforklaring kommer til å få elendigheten etter seg som en bumerang i 2005-sesongen.

DERFOR HAR

Hansen fortalt til lokale Adresseavisa hvilken grad av åpenhet han venter. Det var den åpenheten som ikke strakk til i kommunikasjonen med By Rise, og som i høst fikk miljøet på Brakka ved Lerkendal til å surne:

-  Rett på sak og helt konkret. Der skal vi være. Flytte behagelighetsnivået. Her handler det om trygghet for å få dette til, sier Per Joar Hansen.

Han vil ikke si mer om prosessen rundt forgjengeren, men har med å fremme dette kravet egentlig sagt nok.

Før RBK-ledelsen igjen viser at åpenhet er mer enn fraser til bruk i foredrag, finner de neppe tilbake til den trygge kameratsligheten.

DET SPESIELLE

klubbmiljøet har vært avgjørende som tradisjonsformidler i snart to tiår. Nå kreves det i tillegg tydelighet på hvilken fotball man vil formidle.

Valget av Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen som rådgivere for Hansen er et klart tradisjonsvalg, men på banen har lite vært klart.

Det har vært vrient å følge den gamle angrepsrytmen etter trenerbyttet på Lerkendal.

INGEN VENTET

noen ekstrem forvandling med Per Joar Hansen som hovedtrener. Et komplisert, kollektivt spill gjenskapes ikke på et par uker mot slutten av en lang sesong. Mer enn de fleste norske toppklubbene trenger RBK vinterpausen for å finne seg selv. Etter dette spesielle trenerbyttet er fallhøyden stor for hele RBK-miljøet.

Vi håper virkelig klubben lykkes. Nettopp RBKs kollektive angrepsspill har vært det beste i norsk klubbfotball, og den eneste grunnen til suksessen internasjonalt.

SAMTIDIG ER

det lett å se at jobben blir vanskelig. Først og fremst fordi Nils Arne Eggens stil underveis er preget og utviklet av markante enkeltspillere. Foreløpig er det vanskelig å se et forbedret angrepsspill fra dette RBK-mannskapet uten Erik Hoftun og Ørjan Berg som rytmesettere, og med to oldboysspillere i avgjørende posisjoner er det et dristig utgangspunkt.

Kanskje blir spillerfornyelsen vanskeligst, selv for et lag som har kunnet velge og vrake på det norske spillermarkedet. Allerede under skadeproblemene i høst har trenerne måttet gjøre flere taktiske kompromisser fordi innbytterne ikke helt har passet til de vante RBK-rollene. Det er svakheten i en stall som etter hvert har framstått mer kjøpt enn skapt.

MOT ARSENAL

i kveld kommer neppe RBK til å likne på noe mer enn et forsiktig bortelag på jakt etter ett billig poeng. Det er til å skjønne tatt i betraktning motstander og store skadeproblemer.

Likevel var nettopp forrige Arsenal-kamp seint i september den siste gangen trønderne var på et høyt internasjonalt nivå. På tross av strålende jobbing, tidvis godt spill og et bra resultat, følte Ola By Rise at denne prestasjonen ikke ble verdsatt av det innerste RBK-miljøet.

Kanskje hadde sjefene hans allerede konkludert med at han måtte vekk?

Sikkert er det at det blir godt med en pause for å få luftet ut på Lerkendal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media