Ta en studietur til Italia, Semb

Italia gjorde alt Nils Johan Semb drømte om å gjøre i EM: De spilte effektiv fotball basert på defensive trygghet, og de framsto som turneringens fremste formlag. Norges Fotballforbund bør snarest sende en større delegasjon på visitt i Dino Zoffs fotballverden.

Og delegasjoen bør ledes av herrene som formelt var ansvarlig for den norske skuffelsen i EM:

Nils Johan Semb og Harald Aabrekk.

  • Fordi Italia endte i EM-finalen med en stil som langt på vei kunne vært hentet ut av den norske læreboka.
  • Fordi de åpenbart har gjort alt rett i arbeidet med å spisse formen til EM, og opprettholde den i de tre ukene turneringen har vart.
  • Og fordi Italia så sent som for en måned siden tapte for Norge på Ullevaal, og landslagssjef Dino Zoff ble omtalt som en evneløs idiot. Italias forvandling bør være et studium verd for enhver nysgjerrig fotballtrener. Men spesielt for de norske. Fordi italienerne de siste ukene har framstått som et forbilde for Norge - og langt på vei definert kravene til suksess på aller ypperste nivå. Noen uheldige marginer i forlengelsen av gårsdagens EM-finale ødelegger ikke inntrykket av Italias fantastiske EM.

Trygghet

Landslagsledelsen får neppe noen aha-opplevelser i møte med Dino Zoff. Heldigvis, kan man kanskje si. Men for en landslagssjef som ofte snakker om marginer - og som i tillegg legger såpass mye smør på flesket at han kaller dem små - bør det være et overordnet mål å suge med seg enhver nyanse i det italienske EM-opplegget.

  • Kanskje finner de ingen ting av interesse. Det gir trygghet.
  • Kanskje finner de noen detaljer som de kan ha i bakhodet inn mot kommende VM-kvalifisering. Det gir ytterligere kunnskap - og forhåpentligvis et enda bedre norsk landslag. Italias EM-suksess er bygget på mange av de samme idéene som Nils Johan Semb og Drillo har:
  • Et sterkt defensivt fundament og stor gjennombruddshissighet. Det er forskjeller i forsvarsorganiseringen, men

det er ikke det viktigste. Norge slapp tross alt bare inn ett mål i EM.

Overraskende

Men offensivt var det himmelvid forskjell. Italienerne praktiserte med en helt annen finesse og kreativitet, og framsto langt på vei slik fotballeksperter flest mener Norge bør forsøke å spille:

  • Med fart og hurtige gjennombrudd når situasjonen tillater det. Praktisert gjennom lange baller mot raske Delvecchio når motstanderen er i ubalanse.
  • Med større grad av ballbesittelse og oppspill langs bakken når motstanderen er i balanse. Praktisert gjennom en midtbanefemmer med store individuelle ferdigheter - både offensivt og defensivt.
  • Med to spisser, hvorav den ene - Totti - har en litt mer tilbaketrukket rolle som kreativ tilrettelegger. Italias 1-0-mål i går - en av EMs flotteste scoringer - startet med et overraskende hælspark av nettopp Totti.
  • Og kanskje viktigst: Med tre av verdens dyktigste forsvarsspillere - Maldini, Cannavaro og Nesta - har Italia muligheten til å prioritere andre typer framover på banen.

Gledelig

Italia spilte sin beste kamp i finalen. Ingen andre nasjoner har klart å bryte ned Frankrike såpass overbevisende. Men - vi hadde ikke fullrost Italia hvis det kun handlet om å være nedbrytende. Italia skapte i tillegg mye framover. De ledet faktisk sjansestatistikken fram til ordinær tid. Likevel var det både gledelig og fortjent at Frankrike vant EM. Italia er interessante for oss nordmenn fordi de likner litt på oss - sportslig sett. Men Frankrike er det komplette laget. En fullkommen blanding av stjerner, grovarbeidere, fysikk, fart, balanse og taktisk dyktighet. Frankrike er fotballnasjonen andre nasjoner flest bør strekke seg etter. Italia er fotballnasjonen Norge bør strekke seg etter.