Ta fra dem medaljene!

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Gullvinnerne Johann Mühlegg, Larissa Lazutina og Olga Danilova er alle avslørt som dopingbrukere og juksemakere. Denne avsløringen ryster langrennsverdenen enda hardere enn den finske dopingtragedien i Lahti-VM i fjor.

Bortsett fra gullet på femmila får Mühlegg beholde sine to andre gull, mens Larissa Lazutina bare mister gullet sitt fra i går der Bente Skari i natt fikk utdelt bronse. Olga Danilova får beholde sitt gull fra jaktstarten.

IOC BURDE tatt samtlige medaljer fra disse tre utøverne, som alle har misbrukt NESP, et stoff som har en mangedobbelt så sterk virkning som EPO. Inntil lekenes start kunne ikke IOCs dopingkontroll avsløre dette ulovlige stoffet. I løpet av lekene har man klart å utvikle en metode som påviser slikt blodjuks. NESP må tas flere uker i forveien for å ha den ønskelige virkning. Disse tre utøverne har dermed vært dopet også på de øvelsene hvor de ikke ble tatt for juks. Av den grunn bør IOC sørge for at deres medaljer kommer andre til gode. De som har fortjent dem.

ETTER RYSTELSENE i Lahti-VM i fjor, da et helt landslag ble tatt for å jukse, har mistanken og ryktene ligget der som ei vond tvangstrøye. Ingen, verken utøvere eller trenere, har villet snakke om at det kunne være flere som dopet seg, men dem imellom har samtalene og ryktene gått. Nå har langrenn fått sitt nakkeskudd. Bare gjennom enda sterkere og mer avansert dopingkontroll og strenge straffer overfor juksemakerne, kan det være håp om at langrenn kan gjenopprette sin tidligere status.

JOHANN M\HLEGG ble historisk da han som den første vant tre individuelle gullmedaljer i vinter-OL. Men har vi egentlig vært imponert over prestasjonene? Ja, når det gjelder utøvelse har vi vært det. I sin karakteristiske stil har han vært i en klasse for seg. Er det mulig å holde et slikt tempo, uten å være dopet, har vi spurt. Frode Estil og Thomas Alsgaard delte sølvet på jaktstarten. Nå fortjener både begge hver sin gullmedalje i tillegg til stafettgullet. Hvis det skal være noen mening med at den som er best fortjener gull, må IOC ta medaljene fra Johann Mühlegg.

JOHANN uten land, er han blitt kalt, overløperen fra Tyskland. Grunnen til at han søkte spansk statsborgerskap, var at han lå i konstant krangel med det tyske skiforbundet. I 1989 var han verdens mest lovende da han vant junior-VM. Før OL på Lillehammer ble han syk og skyldte på at landslagstreneren hadde forhekset den såkalte helsedrikken hans. Han måtte få magisk vann for å drive ut det onde av kroppen sin. I 1995 ble han hjemsendt fra VM i Thunder Bay fordi han kjeftet og kranglet, året etter saksøkte han det tyske ski-forbundet om penger han mente å ha til gode, og i 1998 flyttet han til Spania som før Mühlegg aldri hadde tatt mer enn to gullmedaljer i vinter-OL.

M\HLEGG sto over en sesong etter nasjonsbyttet, men i 1999- 2000-sesongen vant han verdenscupen og i fjor ble han verdensmester på femmila i Lahti-VM som i ettertid er mest kjent som åsted for Finlands dopingtragedie. Hans norske smører og servicemann, Ola Berget, sammenliknet seinest lørdag Mühlegg med Bjørn Dæhlie, tidenes største vinterolympier. Om du har visst eller ikke visst, du burde holdt kjeft, Berget!

UNDER OL er det tatt fire blodtester og en urinprøve av Mühlegg. Seinest før lørdagens femmil måtte han avlegge tre blodprøver fordi hans hemoglobinnivå lå over grensen for starttillatelse på de to første. Johann har vist stor idrettsglede etter sine seirer og har imponert idrettsverdenen med sin utholdenhet og evne til å ta seg ut. Nå vet vi hvorfor. Han har ødelagt for seg selv og for sine konkurrenter. For når Odd-Bjørn Hjelmeset blir slått med over to minutter av ikke bare Mühlegg, men også estlenderen Veerpalu og russeren Ivanov, må de finne seg i å bli mistenkt. Det er ikke deres skyld. Det er Johann Mühleggs.

HAN BLE KALT inn til IOCs medisinske kommisjon da han sammen med Ola Berget og medhjelpere feiret femmilsgullet. Han måtte forklare seg i forhold til at en uanmeldt dopingkontroll utenfor konkurranse sist torsdag viste at han hadde det forbudte stoffet darbepoetin alfa, også kalt NESP, i blodet. Dette er et stoff som har en flere ganger så sterk virkning som EPO, og som tidligere ikke har vært mulig å avsløre i vanlige dopingkontroller.

SEINEST på OLs åpningsdag fortalte det internasjonale dopingbyrået WADAs norske direktør, Rune Andersen, meg at testmetodene her i Salt Lake-OL ikke kunne avsløre NESP-misbruk. På det tidspunktet visste ikke IOC og WADA om at det var mulig å avsløre NESP, men fra norsk side er det jobbet hardt for å avsløre slik dop, ikke minst via norske Peter Hemmersbach. Han er overlege ved dopinglaboratoriet på Aker sykehus og har under lekene i Salt Lake sittet i kommisjonen som har overvåket testmetodene i OL. I løpet av de siste to ukene, har den nye kontrollen av NESP blitt utviklet. Mühlegg er den første som tester positivt på NESP. Da han måtte avlegge tre blodprøver for å få starte på femmila lørdag, forklarte Mühlegg det med at han hadde hatt diaré dagen før. NESP brukes til behandling av lav blodprosent, bl.a. hos personer med kronisk nyresvikt. En av bivirkningene er diaré. En annen er fare for blodpropp.

LARISSA LAZUTINA hadde for høye blodverdier før jentestafetten da hun ble nektet start. Hun utløste russernes voldsomme protest overfor IOC da de truet med å reise hjem, men ble etter press både fra IOC-president Jacques Rogge og president Vladimir Putin. De kunne spart seg protestene. Avsløringene av gårsdagens gullvinner Lazutina og Olga Danilova som vant jaktstarten, viser at det russiske langrennslaget har vært en gjeng med juksemakere. Mistanken kastes uvilkårlig nå også mot Julija Tsjepalova som vant gull på sprinten, og Mikhail Ivanov.

DOPINGSJOKKET i går ryster en hel idrettsverden i enda større grad enn avsløringene i Lahti i fjor. Det kan være fristende å hevde at langrenn ikke har noen framtid slik situasjonen nå har utviklet seg, men paradoksalt nok er det slike avsløringer som er håpet for idrettens framtid. Jeg er takknemlig for at vi har idrettsledere i Norge som har engasjert seg for å få en enda strengere kontroll enn den vi har hatt her i Salt Lake.

NORGE HAR gjort tidenes OL med elleve gull, sju sølv og seks bronse med de medaljene som Hjelmeset og Skari fikk tildelt i går. Vi skulle hatt 13 gull om IOCs regelverk hadde vært rettferdig og bygd på fairplay, slik de skal gjøre.

LØRDAG FIKK jeg en telefon fra sønnen min på tolv år. Han ønsket seg slike briller som Johann Mühlegg og de andre langrennsløperne bruker. Han var et forbilde. I dag er han etter det vi vet langrennshistoriens største juksemaker.

JUKSER: Johann Mühlegg ble i går diskvalifisert fra OL og mister gullet på femmila.