Ta hockeygutta på alvor

Hockey-VM har vært noe smått for norsk idrett. Det er dårlig smak.

I ÅRTIER har norsk sportsfans stort sett prioritert vekk ishockey. Folk flest skjønner nok at dette er den dominerende internasjonale lagidretten innen vintersport, men det har ikke betydd så mye for sportsvalgene våre.

I Norge er hockey lokalsport. Den er størst i Hamar, Halden og Sarpsborg, populær på Asker, på østkanten i Oslo og tidvis i Stavanger, men så er det også slutt. Storbyer som Bergen og Trondheim er aldri blitt erobret til tross for forsøk etter forsøk, og til sammen betyr det at sporten er trengt langt ut på kanalsystemet i en idrettsdekning som mer og mer lener seg på betalingsvilligheten til de store TV-selskapene.

DA HJELPER det ikke å minne om at TV-pengene internasjonalt konsentrer seg om hockey, slik ishockeypresident Ole Jacob Libæk gjorde forleden i sin kritikk av Tromsø-søkernes labre interesse for forbundet hans.

Her skal forøvrig de hardt prøvete OL-entusiastene i Tromsø være helt unnskyldt. Mens det nordlige Sverige rett over grensa er tett dekket med hockeyhaller, har vår variant av sporten nordpå foreløpig vært konsentrert rundt små naturisflekker og kameratgjenger i Narvik og Tromsø.

Hockey er altså definitvt ingen norsk nasjonalidrett.

MEN nå hadde det vært fint om den hadde blitt det.

For den norske framgangen i A-VM bærer med seg alt det norsk lagidrett trenger for å konkurrere godt internasjonalt:

** Spillere som er villig til å trene mye for å oppnå resultater.

JA DA! Landslagssjef Roy Johansen og de norske landslagsgutta slipper jubelen løs etter at det i natt ble klart at de er kvalifisert for mellomspillet i hockey-VM. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
JA DA! Landslagssjef Roy Johansen og de norske landslagsgutta slipper jubelen løs etter at det i natt ble klart at de er kvalifisert for mellomspillet i hockey-VM. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer

** En lagledelse som baserer spillet på strengt kollektive prinsipper.

** En forbundsledelse som prioriterer bevisst.

Til sammen har det gitt resultater langt over hva noen kunne forvente i innledningspulja og et realistisk håp om å få spille kvartfinale seinere i turneringen.

FORELØPIG har seint bare vært forbundt med trøbbel. Først og fremst tidspunktene for VM-turneringene. Med boomen i norsk klubbfotball er det knapt oppmerksomhet igjen når hockeylandslaget har tatt fatt på sin årvisse balansegang mellom A -og B-gruppa. Mai er en maksimalt dårlig måned for en vinteridrett som bare har lokal gjennomslagskraft å slå seg opp på i de nasjonale mediene.

I tillegg har årets to topp resultater mot Finnland og Tyskland på grunn av tidsforskjellen til arangørlandet Canada, nærmest forsvunnet i natta. For hvor mange fikk egentlig med seg at 2 - 2 etter ordinær tid mot finnene betydde et viktig poeng til tross for tapet i forlengningen og at 0 - 2 i går natt snudde seg til norsk 3 - 2 seier på morgenkvisten?

HERETTER blir det sannsynligvis langt bedre seertall på NRKs overføring av kampene mot Canada, Latvia og USA i mellomrunden, men den viktigste endringen skjer fortsatt utenfor TV-stolen.

Det er den totale sportslige kvaliteten som hockeylandslaget representerer som gjør at det er smart å følge med midt i en tid da norsk lagidrett sliter med å finne tilbake til sitt gode jeg.

SELVSAGT er det tilfeldig at Norge sikret seg fortsatt spill i A-VM på samme dag som det ble kjent at Rosenborgs testansvarlig Svein Arne Pettersen drar fra Lerkendal. Han synes ikke det er noen grunn til å jobbe med RBK lenger siden miljøet rundt klubben visstnok ikke legger så mye vekt på den kunnskapslinja han representerer.

Ta hockeygutta på alvor

Pettersen ble i sin tid hentet av Per-Mathias Høgmo til Lerkendal som sjef for den fysiske testingen. Høgmo har bakgrunn i den kunnskapsbaserte norske toppidretten og hentet i glansperioden for denne tenkningen et OL-gull til Norge i kvinnefotball. Siden den gang har pengene flommet inn over norsk klubbfotball, men den gode tenkningen har sivet ut.

Seinest denne uka minnet Egil Drillo Olsen fotballfolket om det, bare for å bli latterliggjort av de som skulle visst bedre.

HOCKEYSUKSESSEN er enda en grunn til å sjekke hvordan vi forvalter ressursene i toppidretten vår. Hockeyforbundet har ikke hatt så mye å rutte med. Selv med halve VM-troppen besatt av utenlandsproffer, har ikke økonomien vært særlig i fokus under forberedelene.

Det viktige har vært å løse en vrien oppgave i innledningspuljen med en tydelig sportslig strategi. Nå er målet nådd. De små gutta er blitt store i norsk idrett, og de andre som synes de allerede er for store til å gå tilbake til skolebenken, bør følge med.

Noen dager framover skjer det beste i norsk lagidrett på natta.

Og kanskje er det et tegn om bedre tider i Tromsø at testansvarlig Pettersen forlater RBK for å starte hos toppklubben der i byen?