Ta ikke fra oss Ronaldo!

Etter gårsdagens målgalla lyder bare en VM-bønn: Ta ikke fra oss Ronaldo!

Eller resten av Brasil for den saks skyld.

For holder ikke Ronaldo og vennene hans ut måneden, mister VM det vakreste og morsomste laget.

Skjønt kanskje ikke det beste.

Selv en avslappet 5-2 seier over Costa Rica antydet hvilken skjebne som venter brasilianerne om de fortsetter å ta mesterskapet på hælen.

Men det gjør de sannsynligvis.

Slett ikke svensk

Mens den flittige trener Luiz Felipe Scolari bruker asianettene til å se video av motstanderne for å finne hvordan han må stramme inn den daglige leken, forlanger folket mer moro.

Dette klassiske brasilianske dilemmaet sprengrir enhver VM-årgang fra verdens beste fotballnasjon, og mer enn det: Hver spiller synes like splittet.

Der fornuften sier «pass opp», sier tradisjonen «lek mer».

Du så litt av det mot Costa Rica i hælsparkene på egen dødlinja, men mest i de slappe markeringene foran målmann Marcos.

 • Brasilianerne spiller ikke akkurat svensk i straffefeltet.

  Det kan de fort vekk angre på.

  Og moroa kan glippe for oss.

  Absolutt alt

  For i en turnering som foreløpig har belønnet germansk flid, er det Brasil som har stått for festen.

  Så lenge det var nødvendig mot Costa Rica tok de fram absolutt alt:

 • Telefonkiosk-finten til Ronaldo før 2-0 som det er vanskelig å fatte selv for oss som husker at det kunne være trangt og svett å ringe før mobilalderen.
 • Brassesparket til stopper Edmilson med en strekk i høyrebeinet som hadde sendt enhver norsk midtstopper rett på skadelista.
 • Blindpasningene fra Ronaldo; de gangene han fysisk ikke ser medspilleren i det han sender i vei læret men likevel vet hvilket gresstrå lagkameraten når akkurat idet ballens bue brytes.

  I førsteomgangen ble det mye Ronaldo; slik det blir i resten av VM om brasilianerne selv vil.

  Verste fiende


  Slik Ronaldo var sin verste fiende under VM i 1998, blir brasilianernes største problem denne gangen deres egen innlærte innstilling.

  Med den skadde lagkapteinen Emerson ute av turneringen, er lagets egentlige defensive styrke fortsatt et spørsmålstegn. Kanskje var det kampens ubetydelighet som gjorde at Costa Rica kom til seks, syv store sjanser i tillegg til scoringene, men også i VM-åpningen mot Tyrkia var forsvarshullene store.

  Sannsynligvis kommer de ikke til å bli tettet igjen.

  Brasil vil fortsette å angripe med sine to sidebacker i tilnærmet vingposisjon og spillerne som står igjen på midtbanen kommer til å forsvare laget etter øyeblikkets inspirasjon.

  I beste fall blir det VM-gull også av slikt.

  Hvis Ronaldo vil.

<B>HELT IGJEN: Ronaldo er på alles lepper igjen. Ingen tvil om hvilken trøye som er mest populær hos denne selgeren i São Paulo. Foto: SCANPIX/EPA/MAURICIO LIMA
<B>HYLLES: Her feirer Ronaldo 2-0-målet sammen med Gilberto Silva. Ronaldo er VMs store spiller. Han avgjør mesterskapet - om han vil, mener Dagbladet.nos VM-kommentator. Foto: SCANPIX/AP/Amy Sancetta
RONALDO-MÅL: Ronaldo setter inn 2-0 foran måpende costaricanere. Foto: SCANPIX/REUTERS/Suhaib Salem