Ta kontroll over astmaen din

Lufta er for alle, men noen av oss får ikke inn nok av den. Er du riktig kontrollert? Test deg selv.

Viktige saker krever sin egen dag. Astma er intet unntak, og dagen i dag er verdens astmadag.

På verdensbasis har så mange som 300 millioner mennesker astmarelaterte plager. Dette gjør astma til en av de vanligste kroniske sykdommene.

Mange overvurderer hvor godt deres symptomer er kontrollert, og tror at medisinen fungerer optimalt.

Ved å slå seg til ro med tingenes tilstand, og underrapportere symptomer, lider mange unødig. En nyutviklet AstmaKontrollTest (ACT) skal hjelpe astmatikere til å få rett medisin i rett tid og mengde. 

De anbefalte 30

For det er mulig å leve et aktivt og fullverdig liv med astma. Visse astmatikere setter sågar inn et ekstra gir og gjør Sykling til selve Jobben.

Thor Hushovd er nemlig ikke bare Sykle til Jobben-ambassadør og proffsyklist. Han er også en velkontrollert astmatiker. 30 minutters fysisk aktivitet om dagen er anbefalingen fra Helsedirektoratet.

I aksjonen Sykle til Jobben gjelder det å holde det gående i den anbefalte halvtimen. Hovedpremien er en tur til Italia, og trekkes blant de lagene som har et dagsgjennomsnitt på nettopp 30 minutter fysisk aktivitet. 

MANGE SLITER MED ASTMA: Denne karen bruker et pusteapparat for å håndtere astmaen sin. Foto: BERIT KEILEN/SCANPIX
MANGE SLITER MED ASTMA: Denne karen bruker et pusteapparat for å håndtere astmaen sin. Foto: BERIT KEILEN/SCANPIX Vis mer

Gratis kontroll

I månedsskiftet august-september arrangeres for øvrig et landeveisritt med både sykler og egen Astmabuss. Strekningen Lindesnes-Nordkapp skal sykles av astmatikere i en Astmastafett.

Astmabussen er med som følgebil, og kan tilby gratis AstmaKontrollTest til alle langs den langstrakte ruta fra sør til nord.

Tung pust er ikke nødvendigvis et tegn på laber kondisjon, så du har muligheten til å la deg kontrollere når Astmastafetten passerer deg.

Ta kontroll over astmaen din