IKKE BARE I NORD DET ER KALDT: I år skal ikke Tromsø serieåpne hjemme på Alfheim, men det blir minst like kaldt i Kristiansand som det av og til har vært på de nordligere arenaene i Tippeliga-starten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
IKKE BARE I NORD DET ER KALDT: I år skal ikke Tromsø serieåpne hjemme på Alfheim, men det blir minst like kaldt i Kristiansand som det av og til har vært på de nordligere arenaene i Tippeliga-starten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpixVis mer

- Ta på dere ordentlig med klær!

Minusgrader og vind gjør seriestarten iskald. Sjekk hvor kaldt det blir på din arena.

(Dagbladet): På fredag ruller Tippeligaen igang igjen, i god tid før hopperne har satt sitt siste nedslag i Holmenkollen for denne vinteren. Siden de færreste av oss har kjent så veldig mye til våren og de grønne gressmattene kan det være en god ide å ikke legge bort hanskene og lua om du har tenkt deg på fotballkamp til helgen.

I hvert fall om vi skal tro værvarselet for de forskjellige Tippeliga-arenaene.

I Stavanger skal Viking sparke hele ballet igang mot regjerende seriemester Molde. Der meldes det om to minusgrader idet kampen sparkes igang klokka 19, men med en østlig frisk bris blir den effektive og opplevde temperaturen minus ni, ifølge Yr.

Blir bra besøkt i Stavanger
Likevel er minus to svært nær den laveste temperaturen som noen gang er målt i Stavanger klokka 19 den 15. mars. Kulderekorden er minus 2,2 og stammer fra 1976, får Dagbladet opplyst ved Metereologisk Institutt, uten at det tar motet fra dem som styrer i Viking.

- Vi tror det blir en bra besøkt kamp, og så har jo vi varmeovner under taket på tribunen så folk vil sitte ganske komfortabelt, sier kommunikasjonssjef i Viking, Ole J. Askeland, til Dagbladet.

Enkeltbillettsalget til kampen startet i dag, så Askeland har ingen oversikt over hvor mange som løser billett til fredagens serieåpning.

- Men vi er på vei mot et sesongkortsalg som er langt høyere enn ifjor. Vi tror vi kommer til å selge 7000 sesongkort for denne sesongen, så vi er kommet godt i gang, sier Askeland.

Lørdagskulde også
Men det er ikke bare i Stavanger det kommer til å bli en kald sesongstart for fotballhungrige nordmenn. Lørdag spilles det kamper i både Ålesund og Bergen, og selv om det er meldt noen små plussgrader begge steder, sørger den østlige brisen for at den effektive temperaturen i Bergen blir minus én grad.

Ålesund, derimot, kan skilte med det varmeste arrangementet denne runden. De tre plussgradene det er meldt lørdag vil kjennes som pluss én siden det knapt skal blåse i byen lørdag.

Temperaturen på samtlige arenaer ligger godt under det som er gjennomsnittstemperaturen på denne tida av året. I resten av Tippeligaen vil det oppleves som om det er under frysepunktet. Det er det de fleste stedene også.

- Dagens temperaturer er langt fra normale, og står i spesielt stor kontrast til fjoråret da mars var rekordvarm, sier Jostein Mamen i Metereologisk Institutt til Dagbladet.

Ifølge Mamen er luftmassene i vår del av verden inntil ti grader kaldere enn normalt, og vi må tilbake til 2006 for å finne sist gang det var kaldt over hele landet i mars.

- Ta på ordentlig med klær
Det er med andre ord ingen grunn til å jukse med bekledningen om du har tenkt deg på kamp i serieåpningen. Søndagskampene blir nemlig ikke noe mildere enn de foregående.

På Lillestrøm meldes det minus fire, og med vindfaktoren vil det oppleves som minus ni. Kanskje noe stramt å se nitti minutters fotball i, dersom du glemmer de lange underbuksene hjemme.

 - Jeg vil gjerne bruke denne anledningen til å oppfordre folk til å kle ordentlig på seg. Det er klart det blir kaldt når du skal sitte i ro og se på fotball, sier Starts mediesjef, Roy Emanuelsen, til Dagbladet.

I Kristiansand er det «bare» meldt minus to, men en frisk bris gjør den opplevde temperaturen om til stive minus ti. Og sånn fortsetter det i Skien, Drammen og Sogndal også.

- Vi hadde en generalprøve her om dagen (mot Sandnes Ulf, red.anm.) og da var folk veldig smarte og tok med seg pledd. Det håper jeg de gjør på søndag også, sier Emanuelsen.

- Den lever jo sitt eget liv, denne kampen, siden det er så tidlig og det blir så kaldt. Men vi håper at folk rekker hjemom med skiene sine før de bestemmer seg for å ta turen til Sør Arena for å se på kamp.