Ta straffen, Grimseth!

Dopingdommen på et halvt års utestengelse er straff som fortjent.

STIAN GRIMSETH ER SKUFFET og advokatene hans raser, men det har de ingen grunn til. Dommen på et halvt års utestengelse er straff som fortjent etter at han stappet i seg nandrolonforurenset kosttilskudd rett før Sydney-OL. En både dum og utilgivelig handling.

Nå vurderer Grimseth å anke, men idrettens domsutvalg har gjort det vanskelig for ham ved å slå fast at straffen gjelder «fra denne saken er avgjort». Det betyr at suspensjonstida internasjonalt ikke regnes som straff og at dommen først trer i kraft etter at en eventuell ankesak er avgjort.

DERMED ER GRIMSETHS SKJEBNE helt uviss. Han ønsker å fortsette som aktiv, men allerede 3. juni skal saken behandles i Det internasjonale vektløfterforbundet, som har en strengere praksis ved at alle utøvere med ulovlige stoffer i blod eller urin blir utestengt. Det paradoksale er altså at Grimseth kan bli utestengt fra alle internasjonale konkurranser i f.eks. to år og dermed risikerer å måtte konkurrere bare i Norge. Også den såkalte Ekspertgruppe anti-doping med politimester i Oslo Anstein Gjengedal som leder, innstilte på 18 måneders utestengelse.

DOMMEN ER BASERT på at Grimseth utviste uaktsomhet da han og treneren gikk til innkjøp av tre bokser med kosttilskuddet Ribose. Den slår imidlertid fast at han ikke gjorde det med forsett. Grimseth hadde fått anbefalt Ribose av Knut Holmann og hans trener, som hadde funnet vidundermiddelet i det amerikanske kroppsbyggermagasinet Ironman. For Holmann endte bruken med at han ble tidenes norske sommerolympier på OLs siste dag i Sydney. For Grimseth endte det i tragedie på OLs åpningsdag.

SÅ ULIKE SKJEBNER forteller det meste om hvor små marginene mellom suksess og fiasko er i internasjonal toppidrett. Dopingskandalene med Grimseth og Fritz Aanes, som får sin dom i juni, har vært en lærepenge for alle involverte. Ikke minst for vårt viktigste kompetanseorgan for eliteidrett, Olympiatoppen. Rutinene for bruk av kosttilskudd har vært for dårlige og kommunikasjonen mellom Toppidrettssenterets leger og utøverne har sviktet. Grimseth og treneren mener de fikk klarsignal for bruk av Ribose i en telefonsamtale med lege Ola Rønsen, mens Rønsen mener han advarte. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl, som har fått begges versjoner, vet ikke helt hvem han skal tro på.

DE NORSKE DOPINGSAKENE utløste en dopingdebatt og har ført til en opprydding i rutiner og regler for hvordan toppidrettsutøvere skal forholde seg til kosttilskudd. Det er ikke straffbart å være dum, men det er ulovlig å jukse i idretten. Grimseth ble et offer for sin ambisjon om å ta medalje i OL da han på Lanzarote skulle «preppe» seg med et nytt produkt. På den måten har han bidratt til vektløftingens vanære.