Ta til vettet, gutter

Før vi stempler Ole Gunnar Solskjær, Steffen Iversen, Tore André Flo, Eirik Bakke og Ronny Johnsen som grådige mangemillionærer, bør vi gi dem sjansen til å kvitte seg med rådgiverne sine. Alternativet er å ta til vettet.

For å si det slik:

Hadde ikke disse gutta hatt rådgivere, så hadde avtalen vært signert for lengst.

Og hadde de tatt til vettet, så hadde den også vært signert for lengst.

Og kanskje litt romantisk, men likefullt sant:

Hadde ikke disse gutta hatt Norges Fotballforbund, så hadde de heller ikke vært mangemillionærer i dag.

Utestengt

I går ramlet en Jim Solbakken inn på arenaen og rett inn i et slags uheldig kompaniskap med advokat og agent Gunnar Martin Kjenner. Kjenner er som kjent agenten til Tore André Flo, som heller ikke har skrevet under kontrakten. Det har heller ikke Eirik Bakke.

  • Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg hvilke økonomiske motiver Kjenner og Solbakken kan ha i en slik forhandlingsposisjon.

Hovedæren

Jim Solbakken er visst nok en kamerat av Solskjær som har påtatt seg forhandlingsansvaret på vegne av de tre som i øyeblikket er utestengt fra landslaget.

I går kveld ble Jim Solbakken mannen som formelt meddelte det norske fotballfolket at tre av landets største stjerner ikke lenger er interessert i å tjene den organisasjonen som til syvende og sist kanskje har hovedæren for den suksessen de opplever.

Stolteste

Du kan mene hva du vil om den hysteriske dyrkingen av fotballspillere. Men det er to begreper en ihuga fotballfan setter over alt annet:

  • Solidaritet og lojalitet.

Det er nettopp mangelen på de disse to egenskapene de aktuelle utenlandsproffene nå uttrykker.

Vi skal ikke klandre dem for verken å sette ut slike forhandlingsoppgaver til andre, eller for å lytte til sine rådgivere.

Dramatisk blir det først i det øyeblikket konsekvensene blir som nå:

En konflikt som ødelegger kvaliteten på, og omdømmet til, Norges stolteste og viktigste idrettsprodukt.

Nærkamp

Hadde jeg ikke trodd bedre om karer som Ole Gunnar Solskjær og Steffen Iversen, ville jeg påstått at de bevisst har skapt en konflikt rundt sponsoravtalen med NFF for å kunne ta et enklere farvel med landslaget.

Utgangspunktet hadde vært ypperlig, taktisk sett:

  • Avtalen er omfattende og komplisert for de fleste utenforstående - og en låst konflikt ville endt med den sympatifordelingen vi alltid ser når unge idoler går i nærkamp med en stor, litt sidrumpa organisasjon:
  • 100-0 til de unge og raske - i hvert fall i oppfatningen til de menneskene disse gutta langt på vei lever av.

Entusiastiske

Altså ville spillerne på en taktisk klok måte blitt fritatt for de fysiske belastningene og de økonomiske smulene landslagsspill innebærer - og samtidig opprettholdt anstendigheten overfor folk flest.

Men: Jeg nekter å tro at Solskjær og Iversen tenker slik. Heller ikke Tore André Flo og Eirik Bakke. Disse fire virker oppriktige og entusiastiske i forhold til norsk landslagsfotball - både på og utenfor banen.

Noe som igjen bekrefter inntrykket av at rådgiverne har for mye makt.