Ta vare på bygda!

For hvert nedlagt gårdsbruk, minsker sjansene for at Norge i framtida tar OL -og VM-medaljer på ski.

PÅ HJEMMEBANE:  Therese Johaug i sommerfjøset i Dalsbygda. Som de aller beste norske langrennsløperne er hun vokst opp på gård. FOTO:: Tormod Brenna / Dagbladet.
PÅ HJEMMEBANE: Therese Johaug i sommerfjøset i Dalsbygda. Som de aller beste norske langrennsløperne er hun vokst opp på gård. FOTO:: Tormod Brenna / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKAL den norske medaljefesten fortsette i nye store skifester, er det best å ta vare på landsbygda vår. Om du ikke allerede har skjønt dette selv; er det kanskje fordi denne sammenhengen egentlig er for opplagt. Som det å ikke se skogen for bare trær:

•• Så tett er linken mellom alle VM-medaljene våre i sporet og den levende norsk landsbygda.

Ta for eksempel de tre løperne som har hentet inn fleste triumfer i de siste mesterskapene. Både Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug har vokst opp på gård, og går fort på ski mye på grunn av det.

Der Stor-Oslo og Trondheim har godt vedlikeholdte løypenett og også får fram sterke løpere, viser det seg at de fleste av eliten likevel kommer fra utkant eller små plasser. Det har noe å gjøre med bredden i idrettskulturen der, og hvordan bygeklubbene forvalter skitradisjonen.

SLIK er det ikke tilfeldig at Norge forlengst har distansert Sverige som den fremste langrennsnasjonen. Siden svenskene dominerte i denne nordiske vintersporten fram til 1980-tallet, har den brutale sentraliseringen hos naboene dratt vekk for mye av grunnlaget for det historiske blågule langrennsmiljøet i distriktene:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer