SAMMENLAGTVINNER: Rein Taaramäe vant ikke etappen, men kunne juble for sammenlagtseier. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
SAMMENLAGTVINNER: Rein Taaramäe vant ikke etappen, men kunne juble for sammenlagtseier. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Taaramäe vant Arctic Race

Høydramatisk sisteetappe i Narvik.

NARVIK/OSLO (procycling.no): Arctic Race ble avsluttet med en etappe med start og målgang i Narvik, en etappe som skulle vise seg å bli svært selektiv inne på de lokale rundene. 

Andremann i sammendraget, Rein Taaramäe, var sammen med sammenlagtleder Ben Hermans lagkamerat, Silvan Dillier og Ilnur Zakarin i front ut på den siste runden à 10,5 kilometer. Estlenderen lå før etappen kun syv sekunder bak Hermans, og isolert i front av hovedfeltet, var han nærmere 40 sekunder bak tettrioen.

Zakarin entret bakken inn til Skistua i en forrykende hastighet, og ristet av seg Dillier og Taaramäe. På toppen av bakken var de samlet igjen, med Sven Erik Bystrøm som nærmeste rytter, et drøyt halvminutt bak. 

De tre kom sammen inn til mål, og i spurten var Silvan Dillier den sterkeste, i tett kamp med Zakarin. Rein Taaramäe vant samtidig rittet sammenlagt, med sin tredjeplass. 

 - På slutten så jeg muligheten til å ta seieren, og da tok jeg den, sier Dillier, etter å ha sittet på hjul og håpet at Hermans skulle komme opp i store deler av finalen, i et seiersintervju vist på TV2.

 - Jeg var veldig overrasket over hvor lett Hermans falt av, for jeg følte meg så utrolig og lett i det øyeblikket. Da jeg så at han falt av, tenkte jeg at i dag vinner jeg, sier Taaramäe, som nylig kom fra sammenlagtseier i Vuelta a Burgos. 

To ganger fire

Bystrøm ble beste norske, med fjerdeplass, 40 sekunder bak Dillier.

 - Jeg følte meg veldig bra i dag. Vi hadde Zakarin foran, så for meg handlet det om å ikke ødelegge for han heller, ved å dra med meg flere. Men sånn er sykkel, og positivt for meg at formen er på vei, sier Bystrøm til procycling.no. 

Fjerdeplass ble også den beste norske sammenlagtplasseringen, takket være Edvald Boasson Hagen. Nordmannen lå på tredjeplass før etappen, men maktet ikke å følge de beste i bakken.

 - Det gikk fort første gang, og jeg smakte på syra allerede da. Det ble ikke noe mindre de neste gangene, men jeg klarte å klore meg med i en gruppe. Men det hjalp ikke, det var for tøft, sier Boasson Hagen til TV2. 

Jensen med klatretrøye
Robert Förster, Gert Jõeäär, Reidar Borgersen, Filip Eidsheim, Martin Elmiger, Maxime Cam og Ramon Sinkeldam kom seg til slutt av gårde, etter en hektisk start på etappen, i brudd. Etter en lite dramatisk mellomdel, ble starten på de lokale rundene svært dramatisk. 

Sammenlagtleder Ben Hermans fikk et mekanisk problem like før de passerte mållinjen for første gang, men feltet viste storhet ved å vente inn belgieren.

Bruddet, som hadde krympet til et firemannsbrudd, med Borgersen, Elmiger og Cam fra det opprinnelige bruddet, og en poengjaktende Sam Bennett, ble slukt mot toppen av bakken til Skistua. August Jensen sikret på toppen at Coop-Øster Hus at rogalandslaget tok klatretrøyen for andre år på rad.

 - Jeg klarte å ta den uten å være i brudd en eneste dag, så det er litt spesielt. Jeg tok visst de rette poengene på de rette tidspunktene, så det var kult det. Jeg tok den fra Håvard (Blikra, lagkamerat i Coop-Øster Hus), det var litt synd for han. Det viktigste var at én på laget tok den, sier Jensen.

Uheldig Brekke Fløtten
Katjusja satte stor fart, og var med på å skape en farlig gruppe to runder før mål. Det russiske laget sammenlagthåp Ilnur Zakarin fikk med seg blant annet andremann i sammendraget, Rein Taaramäe, sammen med lagkamerat Tanel Kangert, Audun Brekke Fløtten, Silvan Dillier, Michael Gogl og Christian Mager.

Med minimalt med hjelp, ble Ben Hermans tvunget til å gjøre mye av jobben i hovedfeltet alene. 

Brekke Fløtten, den eneste av de norske kontinentalrytterne som var i bruddet, mistet kontakten da han fikk et mekanisk problem i bakken opp til Skistua.

Zakarin, Taaramäe og Dillier støtet fra de andre i bruddet, mens et mellombrudd ble dannet med Mathias Frank, Louis Meintjes, Sven Erik Bystrøm, Antwan Tolhoek og Tanel Kangert. Bystrøm støtet fra de andre mot toppen av bakken for siste gang, mens Eiking hadde kommet seg opp til mellombruddet og var nærmest Bystrøm på toppen. 

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.