Lionel Messi Qatar-VM

Tabben hans reddet VM

Messi skjelte ut Louis van Gaal. Han burde heller takket ham.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

Louis van Gaal. Foto: NTB
Louis van Gaal. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

VM-DRAMAET mellom Nederland og Argentina endte med at Lionel Messi tok en ekstra runde bort til den nederlandske treneren bare for å skjelle ham ut:

- Louis van Gaal sier at de spiller fin fotball, men alt han gjorde var å sende utpå høye folk og slå lange baller, hånet Messi etterpå, tydelig opprørt over hvordan den alltid så frittalende trenerlegenden hadde snakket ned historiens beste fotballspiller før kampen:

- Det er ikke så vrient å stoppe ham. Du trenger bare å blokkere pasningslinja. Jeg kan ikke skjønne at det er så mye ståhei, hadde van Gaal fortalt pressen i forkant av møtet med Messi.

Det var kanskje denne ydmykelsen som gjorde at legenden midt i den argentinske seiersgleden, valgte å slå tilbake.

Men egentlig burde Messi bare takket Louis van Gaal for hjelpen til å få spille semifinale.

FOR da denne kvartfinalen så ut som VM-sjansen som plutselig glapp for Lionel Messi og Argentina, fikk de forært en mulighet til:

  • En taktisk tabbe av den ellers så dyktige nederlandske veterantreneren forandret kampen enda en gang..

Der Van Gaal hadde kastet innpå store, tunge spisser seint i andreomgangen og med et klassisk trenergrep snudd 0 - 2 til 2 - 2, lot Nederland motstanderen overraskende få komme direkte tilbake i ekstraomgangene.

De oransje la seg bevisst dypere, og det høye presset forsvant. Dermed fikk de samme tunge spissene ikke lenger bruke styrken sin i den argentinske boksen, men måtte i stedet løpe etter ballen i eget forsvar.

Den forvandlingen så ganske umotivert ut, men hjalp i det minste Messi og Argentina fortjent videre.

Og gjorde at dette verdensmesterskapet rent sportslig blir mye mer spennende.

BARE en halvtime før Argentina vant straffekonken, virket de helt sluttkjørte. Da fikk van Gaals to taktiske grep full effekt.

Først sendte han inn hodesterke Luuk de Jong midtveis i andreomgangen, og fulgte så opp med 1.97 meter høye Wout Weghorst et kvarter seinere.

Plutselig var all den historiske, lekre nederlandske «totaalvoetbal», nettopp historisk. Derfra og ut var det bare snakk om å få ballen lengst mulig opp i lufta til disse to spissene.

DENNE nye taktikken ga rask uttelling. Weghorst hadde bare vært på banen i noen minutter før han effektivt headet inn reduseringen til 1 - 2.

Så forsvarte egentlig argentinerne seg bra med et tidvis voldsomt, høyt press for å stoppe de lange nederlandske framspillene. Alt så ut som Messi til semifinalen, før et par av forsvarskompisene hans mistet det fullstendig ti minutter på overtid.

Nederlandsk frispark for overfall bare et par meter utenfor straffefeltet-

Da kom van Gaals andre trekk.

FOR den frisparkvarianten som fulgte, var riktig så smart. Midt i presset om å ryke ut av VM få sekunder seinere, tok innbytter Teun Koopmeiners en maksimal sjanse.

I stedet for å skyte i perfekt posisjon fra 18 meter, slo han frisparket langs bakken mot Wout Weghorst i den nederlandske trioen som hadde forlenget argentinernes mur.

Dette avtalte trekket forbløffet argentinerne totalt. Weghost fikk vendt med ballen, og slo liggende inn 2 - 2 og ekstraomganger.

Men da forsvant altså både motet og resten av flaksen.

HELLER enn å presse på videre for å få utnyttet den klare fordelen i lufta, valgte kyniske van Gaal å satse på straffesparkkonkurranse.

Det var rart med tanke på hvordan argentinerne med de defensive byttene gjennom andreomgangen, hadde svekket deres eget angrep. Sett utenfra hadde ikke van Gaal risikert så mye med fortsatt å holde laget sitt så høyt, men han gjorde det motsatte.

En tydelig rystet argentinsk gjeng ble nærmest invitert inn i kampen igjen, og sa ja takk gjennom to ekstraomganger som de dominerte.

Ingen tvil om at riktig lag vant.

UVANLIG: Det som skjedde under Lionel Messi sin pressekonferanse nylig, er svært uvanlig. Video: Rødt Kort Vis mer

ETTERPÅ fraskrev Louis van Gaal seg alt ansvar for det som skjedde under straffesparkkonkurransen:

- Som trener vil jeg alltid ha alt under kontroll. Jeg har bedt spillerne mine om å ta straffer på klubblagene sine, og det har de gjort. Og så misset likevel de to første, sa han på pressekonferansen, og hadde selvsagt rett:

  • Hver straffekonk lever sitt eget liv uansett hvor godt du har forberedt deg.

Van Gaals mulighet til å ha den kontrollen han strebet etter, lå altså ikke der.

Den lå i det taktiske valget ved inngangen til ekstraomgangene, og der virket det som han valgte feil.

AKKURAT det var synd for Nederland, men bra for underholdningen videre i VM. Etter Brasils tap mot Kroatia, trenger mesterskapet å ha med de aller beste. Og Lionel Messi (35) er definitivt der.

Historiens klart største fotballspiller er ikke på eget toppnivå. Det er knapt mulig i hans alder. Toppfarta er blitt lavere, og noe av smidigheten i de før så eventyrlige dribleraidene har forsvunnet.

Men det er mer enn nok igjen.

ALDEREN har ikke tæret hverken på forståelsen av spillet eller blikket for hva som er mulig å gjøre med ballen på banen.

Nærbildene fra sekundene før 1 - 0 målet viste nettopp det. Da er Messi på tilnærmet full fart med ballen mot venstre inn i det nederlandske straffefeltet, mens den argentinske høyrebacken Nahuel Molina kommer bakfra på skyggesiden hans.

Selv med full oversikt via TV-skjermen mot Messis øyne, er det umulig å avsløre at han gløtter opp for å sjekke akkurat hvor Molina løper.

Men Messis stikker med venstrebeinet vendt inn mot høyre, treffer uansett Molinas løpsbane perfekt.

Fotballens mester ser fortsatt uten å se. Fordi han skjønner hva som kommer til å skje.

OM dette skyhøye nivået holder til å bli verdensmester, er en annen sak. Rundt Messi er det kynismen som rår på dette laget. Argentina har et røft, hardtarbeidende mannskap med gode individuelle tekniske kvaliteter. Men ikke bedre enn at de like gjerne kan ryke ut i semifinalen mot Kroatia.

Sånt skjer når sterke, jevnbyrdige lag nuller hverandre ut med taktiske grep slik det ble i denne kvartfinalen mellom Argentina og Nederland.

Da gjelder det å gripe de sjansene som plutselig kommer midt i det innlærte og utspekulerte.

Og denne gangen var det slik det heldigvis glapp for Louis van Gaal og Nederland.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer