Tabbene som førte til drapstrusler - og latter fra kong Harald

By Rises nye bok.

KONGELIG HUMOR: I sin nye bok forteller Ola By Rise (54) om drapstruslene etter 1991-finalen. Seks år seinere møtte han kongen, som spøkte med måten keeperen håndterte den umiddelbare sølvskuffelsen på. Foto: Endre Vellene / Dagbladet og NTB Scanpix
KONGELIG HUMOR: I sin nye bok forteller Ola By Rise (54) om drapstruslene etter 1991-finalen. Seks år seinere møtte han kongen, som spøkte med måten keeperen håndterte den umiddelbare sølvskuffelsen på. Foto: Endre Vellene / Dagbladet og NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Han har sju seriemesterskap og fire cupgull med Rosenborg, men hvis du skal lete etter enkeltkamper med Ola By Rise (54) i hovedrollen, er det vrient å komme unna finaletapet mot Strømsgodset i 1991. I sin nye bok «Ballens bane» bruker den gamle Rosenborg-keeperen 14 sider på kampen.

Han gjorde to svake inngripener slik at Strømsgodset snudde oppgjøret, som de til slutt vant 3-2. En dypt skuffet Ola By Rise gikk rett i garderoben. Der ble han sittende, mens resten av finalespillerne tuslet opp til kong Harald for å motta sølvmedaljene.

Etterpå fikk han kjeft for opptredenen ute på banen, han fikk kjeft for å ha vanæret kongen, han fikk kjeft for å nekte å snakke med journalister, og han fikk kjeft for å ha tatt glansen av Strømsgodsets triumf.

Men noen nøyde seg ikke med å kjefte. I boka framgår det at Ola By Rise og hans familie i tida som fulgte ble utsatt for drapstrusler fra en mannlig innringer. Det gikk så langt at de ba skolen og barnehagen ta ekstra forholdsregler rundt barna deres.

Tok det på alvor - Spør du kona mi om det, så gjorde nok det et eller annet med hennes forhold til det hele. I alle fall akkurat der og da, sier Ola By Rise til Dagbladet.

- Når noen truer med å ta ikke bare meg, men hele familien, så må du ta det på alvor. Men det er litt som en terrortrussel: Hvis du går rundt og er redd, og skuler på alle rundt deg, så har den trusselen fått den effekten avsender ønsket, fastslår fotballprofilen.

- Når en mannsperson ringer to-tre ganger fra en telefonkiosk, og han var veldig tydelig - han så nok at jeg var treg i reaksjonen, det var derfor han ringte mange ganger - så er det selvfølgelig noe du tar på alvor. Det skulle ikke få styre avgjørelsene og valgene vi tok, men vi måtte varsle skole og barnehage om at vi hadde fått slike trusler. At det var litt greit om de var våkne, sier Ola By Rise.

Politiet ble ikke koblet inn, forklarer han.

- Innerst inne trodde jeg ikke det ville bli realisert. I dag ville det der kommet på nettsidene. Den typen personer ville fått utløp for sin aggresjon på Facebook og i avisenes nettdebatter. Det er ikke noe hyggelig, men når du velger et yrke som fotballspiller eller -trener, må du ha litt tykk hud.

Imponert over kongen Ola By Rise skulle komme tilbake og vinne både serie- og cupgull, bli tatt ut i VM-tropp (1994) og få spille i Champions League (1995) før han la opp.

Vinteren 1997 var han, som journalist i Adresseavisen. på Oslo-tur for å intervjue kong Harald i forbindelse med hans 60-årsdag. Da ble også «majestetsfornærmelsen» et tilbakelagt kapittel.

- Han er en fenomenal type. Jeg er voldsomt imponert over ham. Det første han sa da jeg kom på kontoret hans på Slottet, var: «Jasså, tør du å komme hit da? Ho, ho, ho», forteller Ola By Rise.

- Men det var veldig fint. Jeg hadde kronologi og kjøreplan klar. Vi hadde en time til rådighet, og du får ikke et kvarter ekstra med kongen. Jeg var nøye forberedt, men da han begynte å snakke seg litt varm om sine egne OL-opplevelser, og hvordan han var som konkurransemenneske, så satt vi et par minutter der jeg kom på bølgelengde med kongen, forklarer forfatteren.

- Det var en fantastisk opplevelse, hvor jeg også følte han ga litt av seg selv. Og jeg forsto at han også hadde en del av den drivkraften som alle konkurransemennesker må ha for å lykkes. Da kan du ikke alltid framstå som verdens mest hyggelige og sympatiske dame eller mann.