Tabbene som irriterer Ferguson

- Men Beckham-støvelen var et uhell.

(Dagbladet.no): 10 Premier League-titler og to Champions League-trofeer vitner om at Sir Alex Ferguson har gjort mye riktig i sine 21 år som manager i Manchester United.

Men selv om skotten som regel får det som han vil, vet han også hva det vil si å mislykkes.

I et sjeldent dybdeintervju som sendes på Sky Sports i kveld, snakker Ferguson ut om pensjonsplaner, sitt fyrrige temperament, støvelen han sparket i ansiktet på David Beckham og overganger han gjerne skulle håndtert annerledes.

Det som gnager ham aller mest er at Paul Gascoigne aldri havnet i Manchester United.

Selv om Gazza i dag markerer seg mest med rabiat oppførsel og tvangsinnleggelser, vil Ferguson aldri glemme det unike talentet som drev ham til vanvidd i en kamp mot Newcastle i 1987.

- Vi hadde en sentral midtbane med Bryan Robson, Remi Moses og Norman Whiteside. Tre kamplystne spillere, men han rev dem i filler. Ved en anledning slo han tunnel på Remi rett foran ansiktet mitt, og klappet ham deretter på hodet. Jeg stormet ned fra benken, og skrek «get that little fucker», sier Ferguson i TV-intervjuet, ifølge Daily Mail.

Tror han kunne fått skikk på Gazza

Etter kampen ga han styreformann Martin Edwards klar beskjed om å snakke med sin kollega i Newcastle, for å hente Gascoigne til Old Trafford. Før Ferguson dro på ferie, fikk han forsikringer fra Gazza om at han ikke trengte å bekymre seg.

MÅTTE HOLDE BECKHAM NEDE PÅ JORDA: Sir ble illsint da David Beckham forsøkte å score fra midtbanen mot Wimbledon, og truet med å bytte ham ut. 10 minutter forsøkte Beckham det samme igjen - og lyktes. Han ble værende på banen. Foto: EPA
MÅTTE HOLDE BECKHAM NEDE PÅ JORDA: Sir ble illsint da David Beckham forsøkte å score fra midtbanen mot Wimbledon, og truet med å bytte ham ut. 10 minutter forsøkte Beckham det samme igjen - og lyktes. Han ble værende på banen. Foto: EPA Vis mer

- Mr. Ferguson, dra på ferie og kos deg. Jeg kommer til Manchester United, sa han.

Men slik Ferguson har kommet andre klubber i forkjøpet ved en rekke anledninger, kom Tottenham på banen og snappet stortalentet, blant annet ved å kjøpe et hus i Nord-England til Gazzas foreldre.

Om Gazza hadde havnet under vingene til Ferguson, har ikke skotten mindre selvtillit enn at han er overbevist om at 41-åringen ville vært i en annen livssituasjon i dag.

- Å miste ham var den største skuffelsen av alle, og han innrømmer selv at det var en tabbe. Å flytte til London kan ikke være lett for en 19-åring, mener Ferguson.

Avviser at Stam ble svartelistet

Han har også angret fælt på at han lot Jaap Stam gå til Lazio i 2001. Mange er av den oppfatning at det var nederlenderens selvbiografi som var kroken på døra, der han blant annet skrev at Ferguson ba spillerne filme seg til straffespark når United spilte ute i Europa.

Ferguson avviser at boka var grunnen til at han kvittet seg med Stam, og hevder den egentlige årsaken var at nederlenderen hadde blitt tregere etter en akillesoperasjon.

- Jeg så ham etter at han hadde gått til Lazio, og han var fantastisk. Så det var en dårlig og forhastet avgjørelse, sier han.

Tabbene som irriterer Ferguson

Måtte holde Beckham nede på jorda

En enda større stjerne Ferguson kvittet seg med var David Beckham. Det gode forholdet ble gradvis kjøligere da Victoria Adams kom inn i bildet, og det raknet fullstendig da Ferguson sparket støvelen til Ole Gunnar Solskjær like over øyet til Beckham.

- Når det gjelder Beckham-støvelen - det var helt og holdent et uhell. Om jeg virkelig kunne gjøre det (sparke en sko i ansiktet hans med vilje), ville jeg trolig spilt aktivt fortsatt, sier Ferguson.

Det han husker best med Beckham var uansett ikke den famøse støvelen som fløy gjennom garderoben, men det praktfulle skuddet fra midtbanen som fløy over Selhurst Park.

- Han hadde forsøkt akkurat det samme 10 minutter tidligere, og jeg snudde meg til Brian Kidd (assistentmanageren) og sa: «Prøver han seg på det igjen, tar jeg ham av banen». David kunne bli for ivrig på den tiden, og du måtte holde ham nede på jorda. Så gjorde han det igjen, ballen gikk i nettet og Kiddo sier: «Da plukker vi ham av banen, eller?»

Ferguson er berømt for sine «hårfønere», men i en alder av 66 hevder han raseriutbruddene er et tilbakelagt stadium. Og drar en omvendt Gerd-Liv Valla.

- Jeg er bare en pusekatt nå. Det er ingen flyvende tekopper i garderoben i pausen lenger, sier han.

<B>SNAPPET AV TOTTENHAM:</B> Etter at Gazza hadde terrorisert United-midtbanen i 1987, var Ferguson fast bestemt på å hente stortalentet til United. Men mislyktes. - Å miste ham var den største skuffelsen av alle, sier han.
<B>FIKK SOLSKJÆRS STØVEL LIKE OVER ØYET:</B> Men Ferguson insisterer på at episoden som gjorde at forholdet til Beckham raknet var et rent uhell.
<B>FERGIE-TABBE:</B> Jaap Stam fikk gå til Lazio.