SLET: Det ble en tøff NM-finale for Maiken Caspersen Falla, som blant annet måtte ut i klassisksporet i et forsøk på å ta teten. Video: NRK Vis mer

Tabbet seg ut. Får kritikk

«Mildt sagt dårlig», er landslagstrenerens dom etter sprintesset Maiken Caspersen Fallas NM-finale.

MERÅKER/OSLO (Dagbladet): Maiken Caspersen Falla er både verdensmester og olympisk mester i sprint, men det så ikke helt sånn ut under sprintfinalen i NM på Meråker i dag.

28-åringen, som med fem mesterskapsgull og 17 verdenscupseirer er en av tidenes beste langrennssprintere og var på pallen i verdenscupen allerede i 2008, gikk trolig karrierens mest rotete og minst taktiske skirenn i dag, som du kan se oppsummert i videoen over.

- Maiken gikk en mildt sagt dårlig finale i dag, men det kan hun bruke som god læring, sier kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

- Jeg ble sperret fra alle kanter. Jeg kom meg ikke forbi, sukket Maiken Caspersen Falla selv etter finalen.

Feil valg

Til slutt klarte hun å komme seg forbi halve finalefeltet i den siste motbakken og spurte inn til NM-bronse da Lotta Udnes Weng triumferte foran Kristine Stavås Skistad.

Det klarte Falla etter å ha gått betydelig lengre enn konkurrentene i selve finalen. 28-åringen suste fram og tilbake, sidelengs i feltet, over klassisksporene tre ganger, på desperat jakt etter å finne en åpning.

HYLLES: Emil Iversen ble hyllet på hjemmebane i Meråker, etter at han vant sitt første individuelle NM-gull. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Det er slike taktiske valg som må forbedres mange hakk om Caspersen Falla skal klare å forsvare sin tittel som regjerende verdensmester i sprint.

Den norske sprintdronningen vant den klassiske sprinten i Otepää for to helger siden, etter en usedvanlig tung sesonginnledning hvor Sverige har tatt rent bord.

Ikke ideell VM-løype

VM-sprinten i Seefeld, som går i fristil, ser imidlertid ut til å glippe for storfavoritt Stina Nilsson, etter strekken hun pådra seg i duell mot nettopp Falla i Otepää.

Den hurtige fristilsløypa i Seefeld er imidlertid ikke ideell for Falla, som har sin styrke i motbakkene og i lange sprinter hvor utholdenheten er viktigere enn toppfart i letterreng og taktiske egenskaper. Her viste altså NM-sprinten at 28-åringen har en del å jobbe med fram mot VM.

I Nilssons fravær er de største gullfavorittene Sophie Caldwell, Jonna Sundling, Maja Dahlqvist og Jessica Diggins, med Maiken Caspersen Falla og Kristine Stavås Skistad som to av hovedutfordrerne.

Se Fallas tunge omveier i NM-finalen her:

SLET: Det ble en tøff NM-finale for Maiken Caspersen Falla, som blant annet måtte ut i klassisksporet i et forsøk på å ta teten. Video: NRK Vis mer

Tung sesong

Dette har vært en av de tyngste sesongene for norsk sprintlangrenn på kvinnesiden noensinne.

Norge har for hatt alle sammenlagtvinnerne av sprintverdenscupen siden Randall vant sist i 2013/14. De fire siste sesongene har Falla vunnet sprintcupen tre ganger og Bjørgen én gang.

Siden Stefania Belmondo ble tidenes første kvinnelige vinner av sprintverdenscupen i 1996/97, da Bente Skari og Trude Dybendahl ble nr. 4 og 5 i samme sprintcup, har Norge hatt jenter helt i toppsjiktet.

Unntaket var i 08/2009 i en sesong hvor Bjørgen vurderte å legge opp og norsk kvinnelangrenn slet stor.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Da ble Celine Brun Lie ble beste nordmann på en 9. plass i sprintverdenscupen sammenlagt. Årets sprintsesong for norsk kvinnelangrenn så lenge ut til å bli en historisk bunnotering, men Fallas seier i Otepää rettet litt opp på totaltinntrykket.

Men fremdeles er det bare ei norsk jente som er rangert topp 13 i verden i sprint. Vidar Løfshus varsler sprinttiltak på kvinnesiden, mens Therese Johaug ber om tålmodighet.

Johaugs analyse og Dagbladets gjennomgang viser nemlig at sprintnivået internasjonalt har tatt store steg i løpet av kort tid. Les mer om det her: