Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Northug og Iversens hemmelige våpen: Ekstra kilo

Tabuemnet som kan avgjøre VM-sprinten: - Fordel for meg og Emil, mener Northug

De har klaget over vekta før i monsterbakken i Tour de Ski, men på VM-sprinten i Lahti har Petter Northug og Emil Iversen endelig en fordel når det kommer til det som er et tabuemne for de aller fleste.

NOEN EKSTRA KILO: Emil og Petter fikk spørsmål om det er fordel å ha noen ekstra kilo på kroppen under sprinten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): 20. februar 2016: Det er prøve-VM på sprinten i Lahti. Federico Pellegrino går først over den siste bakketoppen, men blir frakjørt av sine tyngre norske konkurrenter. Emil Iversen viser sine enorme farstressurser og vinner prøve-VM.

Finn-Hågen Krogh blir nr. 2, mens Petter Northug sørger for trippelt norsk og dytter sprintleder Pellegrino ned til 4. plass. Det var en etterlengtet norsk opptur i en skøytesprintsesong hvor Pellegrino og det franske laget hadde dominert fullstendig.

Det var ikke tilfeldig at spesielt Iversen og Northug slo til i denne Lahti-løypa. Den favoriserer faktoren som de fleste vil holde privat: ens egen vekt. Det er imidlertid ingen hemmelighet at Iversen og Northug er større, tyngre og sterkere enn eksempelvis de hurtige lettvekterne Pellegrino og Johannes Høsflot Klæbo.

Overfor Dagbladet er både Iversen og Northug tydelige på at denne VM-løypa i Lahti favoriserer dem.

- Er du tilfeldig at du spør akkurat oss to om vekta? sier Iversen til Dagbladet til latter fra salen.

OUTSIDER: Petter Northug har vært den store norske gullfavoritten i mesterskap etter mesterskap, men i morgen er han en outsider der Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og  Sindre Bjørnestad Skar er hete gullkandidater.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
OUTSIDER: Petter Northug har vært den store norske gullfavoritten i mesterskap etter mesterskap, men i morgen er han en outsider der Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Sindre Bjørnestad Skar er hete gullkandidater. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Vekta kan redde oss

Svaret er nei. Iversen og Northug har begge snakket mye om sin egen vekt og brukt det som et argument for at de er sjanseløse opp monsterbakken i Val di Fiemme. Men når det skal settes utfor i høy hastighet inn mot oppløpet i Lahti, taler denne gang vekta til kompisduoens favør.

- Jeg må jo si at det er en fordel i utforkjøringen inn mot spurten her i Lahti. Vi så det i prøve-VM i fjor at vi kan komme sterkt mot slutten, sier Iversen.

Petter Northug er enig i det. Også han trekker paralleller til prøve-VM i fjor.

- Vekta kan være redningen for meg og Emil. Vi så det i fjor at det kan være en fordel. Pellegrino var først over toppen, men vi kjørte det greit inn. Jeg var nr. 5 over toppen, men når en på 88 kilo setter seg i utforkjøring, blir det tøft for Pellegrino å holde unna, sier Northug til Dagbladet.

- Hvor langt kan du tillate deg å være bak på toppen og likevel vinne?

- Med gode ski og noen kilo til, kan jeg kanske klare å være 50-60 meter bak på toppen. Jeg vet at jeg er en tung skiløper når jeg ser bildene av meg selv.

Nykommerens stikk til Northug og Iversen

Sindre Bjørnestad Skar mener imidlertid at han er den beste nordmannen i utforkjøringer.

KNALLSTERKT SPRINTLAG: I tillegg til Federico Pellegrino og Sergej Ustjugov er disse fem nordmennene, Petter Northug,  Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og  Sindre Bjørnestad Skar de største favorittene på VM-sprinten.   Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
KNALLSTERKT SPRINTLAG: I tillegg til Federico Pellegrino og Sergej Ustjugov er disse fem nordmennene, Petter Northug, Emil Iversen, Finn Hågen Krogh, Johannes Høsflot Klæbo og Sindre Bjørnestad Skar de største favorittene på VM-sprinten.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Petter og Emil snakker om at de er gode nedover, men det er de ikke. Det er jeg som er best der, hevder Skar.

Stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo er en av de letteste sprinterne. Han tror imidlertid ikke at det er noen stor ulempe.

- Oppløpet i Lahti er litt spesielt. Der tror jeg det handler om hvem som treffer best. Jeg tror det vil variere fra gang til gang hvem som er raskest. Skiene blir også viktige. Det er så klart ingen ulempe å ha litt tyngde ned den siste bakken og inn mot oppløpet, sier Klæbo til Dagbladet.

- Men du tror ikke at Northug og Iversen har en fordel av litt mer tyngde?

- Hehe, nei, det viktigste er å treffe på oppløpet. Det er det som avgjør. Men jeg får gå på en spisecamp før VM-sprinten, sier han spøkefult, før han presiserer:

- Pellegrino er ingen tungvekter han heller og har gått raskt i Lahti før. Det handler om å treffe på oppløpet, gjentar den sindige 20-åringen.

Tror Nilsson har fordel

Maiken Caspersen Falla tror selv at vekta taler til Stina Nilssons rolle i kvinnesprinten.

- Det som er fascinerende med langrenn er at alle kroppsfasonger kan hevde seg. Det som er i år, er at nesten alle løypene har hatt en bakke inn mot mål. Det favoriserer selvfølgelig de som er litt tyngre. Men jeg vant her i fjor. Jeg tror det er muligheter for alle type kropper, sier Falla.

Der VM-avslutningen virker å være skreddersydd for Iversen og Northug, er det delte meninger om hvem som passer best til avslutningen på VM-sprinten.

- Løypa er bra for de som er litt tyngre, men jeg kommer ofte godt ut av utforkjøringer. Jeg er god til å lese situasjoner og komme meg i god posisjon, sier Skar til Dagbladet.

Finn-Hågen Krogh tror alle de norske kan ta VM-gull, også Petter Northug.

- Jeg tror Petter kan ta gull. Han kan berge seg med hurtighet og vinnermentaliteten.

Hylles av Northug

Northug tror selv at Klæbo, til tross for en vektmessig ulempe i den siste utforkjøringen, kan finne på noe stort allerede i dette mesterskapet.

- Johannes har ekstrem kompetanse innenfor hurtighet. Han har god teknikk i akselerasjonsfase og i stor fart. Det løser han godt. Han har greid å ta det med seg inn til konkurranser.

- Jeg har hært om Klæbo-navnet lenge og har hatt ham med på egen treningssamling. Han var dårlig i engelsk. Det har han jobbet lite med, sier Mosvik-ekspressen.

Om Johannes Høsflot Klæbo vinner VM-gull i morgen, vil det i så fall være med én stor bekymring: å snakke engelsk.

- Da jeg gikk inn i siste sving i Otepää, slo det meg at jeg må snakke engelsk. Det var bare å komme seg i mål, men jeg tenkte tidlig at jeg måtte finne på noe smart å si, sier Klæbo til latter fra pressekorpset.

Klæbos vekttrøbel

Til Dagbladet forteller stortalentet at vekta har vært et problem tidligere i karrieren.

- Jeg var utrolig liten, fordi jeg var sent utviklet. I mange år i oppveksten var jeg langt bak de beste, men så begynte jeg å vokse. Etter det har det bare gått oppover. Det har vært en eventyr sesong, sier Klæbo til Dagbladet.

I Lahti kan eventyret nå nye høyder. Mesterskapet åpnes med fristilsprint for herrene og kvinnene i morgen.

SPØKER: Marit Bjørgen klarte ikke helt å svare på hvordan de norske jentene skal slå Stina Nilsson i sprinten. Dermed fikk Emil Iversen det samme spørsmål fra en TV 2-reporter. - Hvordan skal de ta Stina Nilsson, spurte reporteren. Det var en referanse til de gamle romanseryktene mellom de to, og fikk hele salen til å bryte ut i latter. Rykten... Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media