Tahitis eneste utenlandsproff har aldri spilt på landslaget

Debuterer i dag, 33 år gammel.

 FOR LANG REISE:  Marama Vahiruas trener mente han bare kunne glemme å reise på landslagsoppdrag med Tahiti. Foto: Gregory Boissy / AFP / NTB scanpix
FOR LANG REISE: Marama Vahiruas trener mente han bare kunne glemme å reise på landslagsoppdrag med Tahiti. Foto: Gregory Boissy / AFP / NTB scanpixVis mer

Han ble hentet fra hjemlandet til den franske fotballklubben Nantes i ungdomsårene. Oppdaget av en speider på turné i Stillehavet. I 15 år Marama Vahirua spilt fotball på høyest nivå i Europa.

Han har vært landets stolthet. I hjemlandet er det flust med drakter med Vahirua på ryggen. Men spilleren har aldri spilt for lagets landslag.

Det er først i dag, 33 år gammel, at han drar på seg landslagstrøya for første gang.

Ble nektet av trener Tahiti spilte ikke kvalifiseringskamper før tidlig på 2000-tallet. Vahirua ble aldri tatt ut. Det var først da laget skulle spille kvalifisering til VM i Brasil i fjor, at landslagssjef Eddy Etaeta ringte sin største stjerne.

Vahirua sa ja med en gang. Endelig skulle han spille for jern-krigerne.

Det var bare et problem. Panthraikos trener nektet han å reise den drøye 17.000 kilometer lange turen for å spille kamper. Det var først før Confederation Cup han fikk innvilget «permen».

Hedrer hjemlandet Dagens kamp mot Nigeria blir et følelsesladet øyeblikk for 33-åringen. Spissen har scoret 91 mål i fransk fotball. Hver gang har han gått i knestående og tatt to-tre padle-tak.

- Jeg gjør det for landet mitt. Jeg vil hedre Tahiti. Det har blitt varemerket mitt, sier Vahirua til Fifa.com.

Den tunge veien Som vinnere av fjorårets OFC Nations Cup representerer Tahiti Oseania i sommerens Confederations Cup. Det er første gang i landets korte fotballhistorie. Fotballlaget ble stiftet i 1952, og spilte kamper mot storheter som  Cook Island, Ny-Caledonia og Solomon Island.

Men laget har aldri vært i et internasjonalt mesterskap før.

Australia og New Zealand  har hatt et kvelertak om fotballen i Stillehavet.  De var alltid i førersete til internasjonale mesterskap.

Helt til 2012.

Etter å ha slått Ny-Caledonia 1-0 i fjorårets finale kvalifiserte Tahiti seg til Confederation Cup i Brasil. Laget har en utenlandsproff og tre spillere uten klubb. Resten spiller i den hjemlige ligaen.

Tahiti ligger på 139. plass på FIFA-rankingen. Syria og Afghanistan er nærmeste naboer.

Nå skal landet leke med de store.

En enhet Tahiti spiller i gruppe med Spania, Uruguay og Nigeria.  Laget har en utenlandsproff og tre spillere uten klubb. Resten spiller i hjemlandet. Landets trener, Eddy Etaeta, vet det kommer til å bli ekstremt tøft. Men treneren bryr seg ikke om seier eller tap. Han har en romantisk tilvenning til mesterskapet:

- Jeg vil representere regionen vår med stolthet. Vi er her for å ære amatørfotballen i en verden med massive verdensstjerner og store summer.

Treneren har aldri vært sjef for ett annet lag enn Tahiti. Han spilte for landslaget og tok over som trener. Nå skal han lede nasjonen i landets første internasjonale turnering. Treneren har ikke satt seg hårete mål:

- Det å score et mål er et stort sportslig mål for oss, forteller treneren.

På minimum tre kamper.

Så nydelig kan fotball være.