Takk, Anja!

Å måtte gi opp den idretten du elsker, er tungt og vondt. Trøsten for Anja Andersen er at hun må gjøre det mens hun er verdens beste håndballspiller. Håndballen blir aldri den samme uten Anja Andersen på banen.

Etter å ha vunnet både OL og VM med Danmark ønsket Anja så inderlig sterkt å vinne Champions League med Bækkelaget denne sesongen. Hun hadde også bestemt seg for comeback på det danske landslaget.

  • Når hun nå legger opp, vil jeg påstå at Anjas største triumf ligger i konsekvensen av hennes status som verdens beste: Rekruttering og oppmerksomhet til håndballen, både nasjonalt og internasjonalt.

Det gjelder selvfølgelig mest av alt i Danmark og Norge. Spør du de yngste jentespillerne, er det Anja de skal etterlikne. Det norske kvinnelandslaget har hovedæren for at oppmerksomheten og markedsverdien er større blant kvinnene enn blant herrene i Norge, men Anja har vært den største attraksjonen.

  • Hun har utmerket seg både og utenfor banen. På godt og vondt.

Anja er spesiell, både som spiller og menneske. Den ekte idrettsgleden og det engasjementet som ligger bak hennes prestasjoner, har mange ganger slått negativt ut. Med sitt voldsomme temperament er balansen mellom å lykkes og mislykkes svært liten. Når Anja har vært på sitt beste, har hun nærmest vært fullkommen fysisk og teknisk. På sitt verste - med fingeren i været og rop og skrik - har hun satt seg selv på benken.

  • Flere sentrale personer i håndball-Norge har med rette kritisert hennes oppførsel, men kanskje har noen av dem misforstått og vært for opptatt av å ta Anja. I f.eks. fotball er terskelen for å protestere mot dommeravgjørelsene mye høyere enn i håndball.

Frode Kyvåg har alltid forsvart henne. Det nære vennskapet mellom trener og spiller har også skapt opprivende konflikter i Bækkelaget som vi gjerne skulle vært foruten.

  • Et spørsmål som reiser seg, er om støtteapparatet i Bækkelaget burde tatt sykdoms-signalene på et tidligere tidspunkt. Det er snart et år siden hun i Årdals-turneringen nesten mistet bevisstheten på grunn av lav puls.

Bækkelagets vinnersjanser i Champions League blir sterkt svekket uten Anja. Ingen er i nærheten når det gjelder hennes virtuositet og oppfinnsomhet som spilleopplegger eller kraft og skuddvariasjon som avslutter. Når det sto og vippet i viktige kamper, som i OL-finalen, virket det som Anja alene vant kampen.

Bækkelaget mister mye av sin markedsverdi uten artisten Anja. Samtidig kan beslutningen virke samlende på resten av laget.

  • Livet er viktigere enn karrieren. Heldigvis skal Anja fortsatt jobbe for Bækkelaget.

Jeg ønsker deg lykke til og sier takk for det du har prestert som spiller.