I FRITT FALL:  Brasils Fred har fått muligheten til å falle, og gjør det. FOTO: Reuters/Paulo Whitaker.
I FRITT FALL: Brasils Fred har fått muligheten til å falle, og gjør det. FOTO: Reuters/Paulo Whitaker.Vis mer

Takk for tabben, dommer!

Et feil straffespark ga en riktig vinner for et best mulig VM.

BRASIL måtte ha hjelp fra dommeren for å komme seg ut av knipa i VM-åpningen. Et feilaktig dømt straffespark snudde kampen hjemmelaget tilsynelatende ikke klarte å snu.

Akkurat det var greit nok. Selv etter en lett stokkete åpningskamp er det lov å håpe at dette blir ett av turneringens artigste lag. Eller for å si det mer poetisk med den brasilianske trener Luiz Felipe Scolari:

•• Det laget som har de gladeste føttene.

Når fotballen har verdensmesterskap på hjemmebane i Brasil, må det spilles sånn.

KVELDENS SINTESTE:  Kroatisk fortvilelse over et feilaktig dømt straffespark. De hadde god grunn til sinnet. FOTO: AFP/Odd Andersen.
KVELDENS SINTESTE: Kroatisk fortvilelse over et feilaktig dømt straffespark. De hadde god grunn til sinnet. FOTO: AFP/Odd Andersen. Vis mer

DET var der dommer Yuichi Nishimura ga sitt bidrag til festen. Midt mellom strøken målteknologi og noe mer håndlagete krittstreker på sprayflaske, utgjorde japaneren for anledningen den menneskelige faktor. Det skjønnet som på ett sekund eller to skal avgjøre om trykket fra armen til den kroatiske stopper Darijo Lovren på skulderen til den brasilianske spissen Fred er av den type berøring som avgjør om spisser egentlig har grunn til å falle.

TV-reprisen etterpå viste at Fred såvisst ikke hadde det. Han hadde bare lyst. Effektive spisser flest får det når oppasserne deres plasserer kroppsdelene sine på mer eller mindre følsomme punkter. Ikke noe spesielt stygt skuespill altså: men straffe? Nei, slett ikke for alle de som har kriget i fotballfelt før.

Pluss for oss som ellers ønsker Brasil alt godt i sitt eget mesterskap.

AKKURAT det kan gå fint uten mer dommerhjelp. En åpningskamp i VM er sjelden representativt for hva som kommer. Til det er stunden alt for stor.

 TAKK FOR HJELPEN:  Neymar lykkelig på kne etter sin avgjørende straffescoring. FOTO: AP /Fabrizio Bensch.
TAKK FOR HJELPEN: Neymar lykkelig på kne etter sin avgjørende straffescoring. FOTO: AP /Fabrizio Bensch. Vis mer

Det var mulig å ane sånt om du fikk med deg nærbildene av tårevåte brasilianske spillerne i det de gikk inn på banen eller Neymar som innledet sitt VM med å stoppe opp på grasmatta, strekke armene mot himmelen, lukke øynene og be.

Kanskje var det dette gapet mellom følelser og virkelighet som gjorde at hjemmelaget aldri fikk taket på denne kampen. Det var riktignok en grei periode midtveis i førsteomgangen da dribleglade Oscar både fintet og løp i gang høyresiden, men selv Neymars utligning til 1 - 1 ga ikke Brasil noe sammenhengende offensivt trykk.

Rett før dommerens feil var kampbildet motsatt. Kroaterne hadde enda mer lekne føtter, pluss fart på begge kantene til å skaffe seg gode innleggsposisjoner. Det kan bli effektivt for kommende motstandere siden dette forblir et brasiliansk lag med kortvokste, offensive sidebacker som tidvis vil glippe litt i luftrommet nær siste stolpe.

MEN mest må Brasil angripe effektivt selv. Det krever et større balltempo i igangsettingen. I de svakeste periodene sank en eller begge de to sentrale midtbanespillerne ned mellom stopperne David Luiz og Thiago Silva, og gjorde angrepsspillet unødig baktungt og treigt.

 NYVINNING:  Det er mye enklere å få en ganske rett strek ved hjelp av krittet i sprayflasen enn å skille straffe fra skuespill. FOTO: AFP/Fabrizio Bench.
NYVINNING: Det er mye enklere å få en ganske rett strek ved hjelp av krittet i sprayflasen enn å skille straffe fra skuespill. FOTO: AFP/Fabrizio Bench. Vis mer

På den måten spilte hjemmelaget seg nesten ikke kollektivt til gode sjanser. De fleste mulighetene kom på kroatisk overmot på egen banehalvdel kombinert med oppofrende brasiliansk press.

spørs det selvsagt hvor bra midtspissen Fred blir i løpet av turneringen. I prøve-VM var han sentral med sine fem scoringer, men nå var han litt for sein i et par avgjørende situasjoner. Kanskje trenger han fortsatt tid etter vinterens lange skadeavbrekk, eller muligens kommer Brasil til å mangle den markante toppspissen gjennom hele mesterskapet.

Heller ikke det siste behøver å bli avgjørende. Det kan være like viktig om Fred klarer å åpne rom for Neymar.

For der den feilaktige dommeravgjørelsen var en tilfeldighet, er ikke Brasils største håp til å ta feil av. Neymar er litt rappere og litt smidigere enn nesten alle rundt seg. Han kommer til å få et morsomt mesterskap.

BRA DØMT:  Brasil-trener Luiz Felipe Scolari (i midten) syntes ikke helt overraskende at dommeren dømte en rettferdig straffe. FOTO:  Reuters/Paulo Whitaker.
BRA DØMT: Brasil-trener Luiz Felipe Scolari (i midten) syntes ikke helt overraskende at dommeren dømte en rettferdig straffe. FOTO: Reuters/Paulo Whitaker. Vis mer

Akkurat som oss.

Esten O. Sæther er landslagstrener for futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.