- Takk for tidenes fotballfest!

Zinedine Zidane og Frankrike har vært med på å gjøre årets EM til tidenes fotballfest. Andreas Morisbak har fulgt samtlige mesterskap siden 1978 på nært hold og er ikke i tvil: - Dette mesterskapet har vært best, sier utviklingssjef Andreas Morisbak i Norges Fotballforbund.

Utviklingssjef Andreas Morisbak i Norges Fotballforbund har fulgt samtlige 12 sluttspill i VM og EM siden verdensmesterskapet i Argentina i 1978, på nært hold.

Allerede foran dagens EM-finale i Rotterdam rangerer NFFs veteran årets EM-sluttspill som tidenes beste - fulgt av EM i 1988 og VM i 1978.

- Jeg har vært i så veldig godt humør under hele mesterskapet. Det kommer nok av at det har vært spilt fotball som man blir glad av, smiler Andreas Morisbak.

Spennende og artig

NFFs utviklingssjef har ledet forbundets EM-team som har sett samtlige EM-nasjoner i minst to kamper.

- Dette har vært ferdighetenes EM-fest, med masse fin angrepsfotball og utrolige enkeltprestasjoner. Det har vært spennende og artig å se på, oppsummerer Andreas Morisbak.

Han mener sommerens utrolige fotballfest er det foreløpige klimaks på en positiv utvikling som har vært konstant de siste ti årene: Angrepsfotballen blir stadig mer prioritert.

Morisbak tror dette er en trend som bare vil forsterkes ytterligere.

- Alle snakker nå om hvor bra og underholdende dette EM har vært. Fart og tempo er på et nivå vi aldri har hatt før, og jeg tror ingen ønsker å endre kurs nå. Dette vil utvikles videre.

- Og ekstra gledelig er det at lagene med de beste ferdighetene har kommet lengst i dette mesterskapet. Ferdighetsmessig har Frankrike det beste laget, med rett balanse mellom kollektiv styrke og glimrende individuelle spillere.

Omslag i 1990

Morisbak mener det offensive omslaget kom etter VM i Italia i 1990.

- Det må være tidenes kjedeligste mesterskap, med mest defensiv tenkning og mye stygt spill. Siden er det gjort en del regelendringer for å fremme underholdende fotball: Det slås hardere ned på taklinger bakfra, det legges til mer tid ved uthaling og linjeoffsiden er opphevet.

Kjedelige Norge

- Enkeltspillere er nå mer beskyttet og får dermed også større muligheter til å utfolde seg. Se bare på Frankrikes Zinedine Zidane, for eksempel. Noe av det han gjør er til å få tårer i øynene av, sier Andreas Morisbak.

- Norge passer vel ikke inn i det offensive og underholdende bildet fra EM?

- Det er litt leit, men vi må erkjenne at Norge har spilt den kjedeligste fotballen i EM. Utfordringen ligger i at vi må tørre mer. Man må tørre for å vinne, og jeg mener vi allerede har typer som gjør at vi kan variere mer i angrepsspillet enn bare å slå langt. Myggen har utviklet seg videre til å bli en god mesterskapsspiller. Og vi har allerede spisser som er stjerner i internasjonale topplag.

- Hva er den mest effektive fotballen?

- Det er det mange forskjellige meninger om. Jeg mener at den mest effektive fotballen er den underholdende. Og det viser vel også resultatene.

HISTORISK: Zinedine Zidane har bidratt til at årets EM har blitt tidenes best mesterskap i moderne fotball, i følge Andreas Morisbak.