MELDTE SEG UT: Tor Ole Skullerud har meldt seg ut av Trenerforeningen i protest mot at Dag-Eilev Fagermo ble kåret til årets trener i 2014. Foto: Per Tormod Nilsen.
MELDTE SEG UT: Tor Ole Skullerud har meldt seg ut av Trenerforeningen i protest mot at Dag-Eilev Fagermo ble kåret til årets trener i 2014. Foto: Per Tormod Nilsen.Vis mer

Takk for utmeldelsen, Skullerud - du gjør Tippeligaen en stor tjeneste

Tor Ole Skullerud mener bruddet med trenerforeningen ikke er noen stor sak. Med tanke på fotballen som underholdningsindustri tar han heldigvis feil.

DET ER INGEN grunn til å mistro Tor Ole Skullerud når han sier bruddet med trenerforeningen ikke har noe med valget av Dag-Eilev Fagermo som årets trener 2014 å gjøre.

Det er juryens begrunnelse som har fått det til å koke i Molde-trenerens hode.

I STATUTTENE FOR kåringen av årets trener heter det blant annet at prisen «tildeles enkeltpersoner som på en meget fortjenestefull måte gjennom sitt trenervirke har bidratt til å utvikle lag og enkeltspillere innenfor norsk toppfotball».

Så langt tror jeg Skullerud og trenerforeningen er enige. Dag-Eilev Fagermo har på en meget fortjenestefull og suksessrik måte bidratt til å utvikle folk og fe i fotballklubben Odd.

MEN DET ER når trenerforeningen gjør det Skullerud oppfatter som provoserende utspill fra Odd-treneren til et viktig kriterium i sin begrunnelse for utnevnelsen - og i tillegg opphøyer Fagermos karismatiske væremåte og mediatekke med et ord man skulle tro de hadde leaset fra Tom Nordlies vokabular, «spontan-reflektert» - det skjærer seg for mannen som vant både cup og serie i fjor.

Eller for å si det på en annen måte; Tor Ole Skullerud vil ha seg frabedt at interesseorganisasjonen for norske trenere kødder med verdiene hans og det han står for.

OG DET ER der Skullerud taper. Mener jeg. Fordi han gjør dette til en svær greie gjennom å ta det personlig og bli i overkant sår. Han oppfatter Dag-Eilev Fagermos verbale sleivspark som et angrep på egen person.

Og at trenerforeningens sanksjonering av guttestrekene gjør at organisasjonen han mener er der for å ivareta hans interesser, snarere kommer på kollisjonskurs med det han står for som person og trener.

Og det er sikkert sant det, at Tor Ole Skullerud har andre verdier enn Dag-Eilev Fagermo.

Men så farlig kan det vel ikke være.

Det er jo bare fotball.

Og i kampens hete krangler alle så busta fyker.

Og hvem kan ta på seg ansvaret med å definere kampens hete?

DET KAN SIKKERT diskuteres om Fagermo har vært på ballen de gangene han har provosert Skullerud med at Molde er et kjøpelag og så videre. Men mannen har han ikke tatt. Odd-treneren har vært sleivete fordi han innimellom er sleivete, det er sånn Dag-Eilev Fagermo er.

Men direkte stygt eller ufint, nei, jeg sliter med det. Og derfor blir Tor Ole Skullerud i overkant from når han - som innenfor alle kampers 90 minutter ikke er bedre eller penere i kjeften enn noen andre som frekventerer Tippeligaens tekniske soner - gjør en melding eller tre fra Skien til en større greie enn det egentlig er.

Provokasjoner, ja, sikkert.

Men så ikke la deg provosere da, mann.

GJENNOM Å HOLDE liv i feiden med Odd-treneren gjør Tor Ole Skullerud Tippeligaen en stor tjeneste. Og det er vi glade for. Jeg er nemlig av dem som synes det er for lite Dag-Eilev Fagermo vs Tor Ole Skullerud i norsk fotball. Underholdningsproduktet Tippeligaen trenger flere udresserte og ærlige sjeler enn Kjetil Rekdal.

For det står respekt av trenere som sier det de mener «on record», og ikke bare når TV-kameraene er slått av og notisblokkene lagt bort.

I tillegg får vi litt å skrive om og dere noe å diskutere på jobben og over en øl.

ULIKE TYPER: Molde-sjef Tor Ole Skullerud (t.v.) og Odds trener Dag-Eilev Fagermo har vært ofte i tottene på hverandre det siste året, men her, rett før sesonginnledningen, er tonen tilsynelatende god. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix
ULIKE TYPER: Molde-sjef Tor Ole Skullerud (t.v.) og Odds trener Dag-Eilev Fagermo har vært ofte i tottene på hverandre det siste året, men her, rett før sesonginnledningen, er tonen tilsynelatende god. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Scanpix Vis mer