Takk, herr president

Det passet Sepp Blatter utmerket at Nicolas Sarkozy vaset seg inn i den franske fotballskandalen. Ingen tar fotballpresidenten på hjemmebane.

SLÅR NED: Sepp Blatter, her med tidligere president Bill Clinton, slo hardt ned på Frankrikes president Nicolas Sarkosyz forsøk på å blande seg inn i idretten, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFP
SLÅR NED: Sepp Blatter, her med tidligere president Bill Clinton, slo hardt ned på Frankrikes president Nicolas Sarkosyz forsøk på å blande seg inn i idretten, skriver Esten O. Sæther. Foto: AFPVis mer

||| RETT før helgen var det generalforsamling i det franske fotballforbundet (FFF), den store hvite stopperlegenden Laurent Blanc overtok som landslagstrener, den store mørke ideologen Lilian Thuram filleristet den moralske bristen hos dessertgenerasjonen på VM-laget og så ligger alt an til å bli fint igjen rundt fransk fotball.

I hvert fall for fotballens gudfar; FIFA-president Sepp Blatter.

FOR det er han som står igjen som den suverene vinneren etter en skandale som ellers bare hadde tapere. Alt bare fordi Frankrikes president Nicolas Sarkozy i et svakt øyeblikk glemte hvem som bestemmer i raus radius ut fra fotballbanene.

Da forvirringen var som verst rundt de franske spillerne nede i Sør-Afrika, klarte ikke Sarkozy å motstå fristelsen til et politisk innspill. Han beordret sin tilstedeværende sportsminister å snakke med laget og fulgte opp med å forsikre folket at her skulle regjeringen snu hver stein for å finne ut hvordan VM-turen kunne ende med en slik nasjonal skam.

Problemet er bare at politikerne utad slett ikke skal snu steiner i den hellige fotballsporten. De skal bare la gresset gro.

DOKTRINEN om den helt politisk uavhengige fotballen, er Sepp Blatters kjæreste regel. Han tar den fram når som helst, og sjeldent har det passet bedre med en for ivrig verdenspolitiker på banen bare noen dager etter at 74 år gamle Blatter fortalte den årlige FIFA-kongressen at han var klar for en ny presidentperiode:

- Sarkozy skal få en tydelig beskjed, annonserte Blatter før han lekset opp hva som øyeblikkelig ville skje med fransk fotball dersom presidenten prøvde å drive idrett:

- Det franske fotballforbundet kan virkelig stole på FIFA i spørsmål om politisk innblanding selv om det er på presidentnivå, forsikret han uten helt å klare å skjule gleden over at dette var festelig nettopp fordi det kom fra presidenten selv.

FOTBALLENS enestående globale popularitet har løftet Blatter til en posisjon der han kan stoppe de fleste av verdens ellers mektigste politikere. Virkemiddelet er hele tiden boikott:

•• De landene som ikke føyer seg, får ikke være med.

Det rammet Hellas en stund i 2 006, urolige Irak var ute lenge fra 2 008 til i våres, mens Etiopia ble fjernet fra VM-kvalifiseringen i 2010. Å få Frankrike på en slik liste, ville vært en fryd for Sepp Blatter.

Det skjønte da også franske sportsmyndigheter. Ganske fort forsikret sjefen for den franske olympiske komite at fotballen selvsagt skulle bestemme selv hvordan den håndterte krisen.

SAMMEN med den internasjonale olympiske komite (IOC) har FIFA jobbet seg fram til en kulturell posisjon der det å bli satt utenfor er for røft for de fleste nasjoner. Typisk nok har denne utviklingen vært knyttet til svært få personer med tette relasjoner. FIFA-president Sepp Blatter trekker alltid fram sitt nære forhold til forgjengeren Joao Havelange samt IOC-ideologen Juan Samaranch.

Både FIFA og IOC har gjort mesterskapene sine ekstremt tiltrekkende i et globalt system der overskuddet fra idretten binder de sportslig ansvarlige i de enkelte deltakernasjonene stadig tettere til hovedorganisasjonene. På kongressen i Sør-Afrika for et par uker siden der Blatter erklærte sitt kandidatur for en ny fire års periode fra kongressen i 2 011, fikk hver deltagernasjon et nytt millionbidrag. Det er ikke så vanskelig med et VM som er ventet å gi FIFA vel 6 milliarder i overskudd:

- Det er 208 delegater på kongressen og jeg er lykkelig over å fortelle at det ikke kom en eneste forespørsel om å forandre noe i FIFA. Hele fotballfamilien er fornøyd, konkluderte Blatter, som bruke litt Winston Churchill-patos for å få himmel over sitt eget presidentkandidatur:

- Politikere ber om gjenvalg, mens statsmenn arbeider for neste generasjon.

Nicolas Sarkozy fikk altså bare den julingen han ba om.

Esten O. Sæther er landslagssjef i futsal (innefotball) og kommentator i Dagbladet

MEKTIG: FIFAs mektige sjef Sepp Blatter sammen med Nicolas Sarkozy. Foto: EPA
MEKTIG: FIFAs mektige sjef Sepp Blatter sammen med Nicolas Sarkozy. Foto: EPA Vis mer