UT: Casper Ruud er ute av US Open etter tap i 1. runde. Foto: NTB Scanpix
UT: Casper Ruud er ute av US Open etter tap i 1. runde. Foto: NTB ScanpixVis mer

Casper Ruud i US Open

Takk herren for Casper Ruud, skiløpere har vi nok av i Norge

Casper Ruud har tatt steg du helst må kunne litt tennis for å forstå. Det er ikke for mange av dem i Norge.

  • Casper Ruud–Guido Pella 4-6, 4-6, 1–6

CASPER RUUD TRENGTE noen avgjørende øyeblikk for å snu en blindgate av en tenniskamp og gå til andre runde i US Open. De kom aldri. 1) Fordi han ikke evnet å ta spillet sitt til det nivået som kreves, spesielt i returspillet. 2) Fordi argentineren Guido Pella gjorde det. Men det er ikke 27. august 2018 som vil definere denne norske 19-åringens karriere.

I det store bildet har Casper Ruud akkurat begynt.

VI NORDMENN HAR en tendens til å spenne buen høyt når vi ønsker glede i store idretter du ikke forbinder med det norske idrettsunderet. Tennis er en sånn idrett. I motsetning til Sverige har vi ingen historie i denne verdensidretten selv om pappa Christian Ruud i oktober 1995 var nummer 39 på rankingen.

Vi har ingen referanser.

DERFOR HÅPER VI gjerne mer enn godt er når vi en sjelden gang har en spiller i en av de fire store turneringene. Mest fordi vi ikke vet bedre. Og det er greit det, så lenge vi ikke tillater oss å bli skuffet når en 19-åring taper første runde i US Open. For det er faktisk en prestasjon bare å kvalifisere seg til turneringa, premiepengene arrangøren overfører til Casper Ruuds konto – 455 000 kroner –forteller alt om det

Det ser bare ikke sånn ut i en nasjon som for bare noen måneder siden var verdens beste idrettsnasjon i Pyeongchang.

Første runde du, liksom.

Bare første runde.

Målt opp mot 39 norske medaljer i Sør-Korea.

DA CASPER RUUD ble slått ut i tre strake sett i andre runde av Australian Open i januar – også det en solid prestasjon det er vanskelig å ta høyde for når rødt, hvitt og blått er midt oppe i oppkjøringa til et vinter-OL – brukte jeg forventningene rundt Martin Ødegaards to første år i verdens beste fotballklubb til skrekk og advarsel. Det står fortsatt.

Ødegaard er i Nederland og jobber med alt som gjør ham til en stadig bedre fotballspiller.

Casper kommer akkurat fra Real Madrid-nivå i New York, litt klokere og litt mer rutinert enn for fire tenniskamper siden.

CASPER RUUD ER mye mer enn en ung mann med gode gener og et gudbenådet talent utviklet over mange år. Det er bare en del av pakka om du skal komme noen vei i de virkelige store idrettene. En del av forutsetningene om du vil. Resten handler om vilje, moral, forsakelse og ekstremt hardt arbeid over tid. Og for en tenåring som blir mann 22. desember er det viktig å bite seg fast i «over tid».

Det er ikke alle som vinner en Grand Slam turnering som 17-åring slik Mats Wilander gjorde det i Paris i 1982, Boris Becker i Wimbledon i 1985 eller Michael Chang i Paris i 1989.

TENNIS HANDLER OGSÅ veldig mye om rutine og evnen til å håndtere en vrien motstander like godt som anledningen og ytre forutsetninger. Casper Ruud har ikke for mye av det. Det er ikke ofte han spiller på dette nivået. Og da han endelig fikk sjansen i New York klarte han ingen av delene.

Ikke Guido Pella.

Ikke anledningen.

Og ikke varmen.

HVORFOR DET GIKK som det gikk vet han best selv. Det eneste jeg klarte å se, ut over å lese statistikken som forklarer hvorfor det ble 4-6, 4-6, 1-6, var at han tilsynelatende ikke trivdes spesielt godt. Og når en mann som har ti år i bransjen ser at motstanderen ikke er i stand til å flytte beina fort nok, benytter han seg av det.

Rutine kalles det.

Ferdigheten Casper Ruud bygger.

HVER GANG NORGES beste tennisspiller kvalifiserer seg til en Grand Slam-turnering vokser han som spiller. I år har Casper Ruud vært på hovedtablået i Melbourne, Paris og New York. Så jeg gjentar det jeg skrev etter tapet i Australian Open, bare Casper Ruud har lov til å være skuffet, ingen andre.

Syns du tennis er gøy er det bedre å glede seg til neste gang.

For at det kommer flere muligheter er like sikkert som at Martin Ødegaard blir en meget god fotballspiller.

Vi må bare ha litt tålmodighet med ungdommen.