Guldvog, Høie og Nakstad hadde rett

Takk herren for Norges beste forsvar

For ei uke siden var det mange som mente UEFA-protokollen var godt nok smittevern. Det var dumt, det.

FORSVARER OSS MOT SMITTEN: Disse karene, Bjørn Guldvog (t.v.) og Bent Høie visste hva de snakket om da fotballandslaget ble stoppet lørdag for ei uke siden. Veldig mange av oss andre, inkludert denne spalten, gjorde det ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORSVARER OSS MOT SMITTEN: Disse karene, Bjørn Guldvog (t.v.) og Bent Høie visste hva de snakket om da fotballandslaget ble stoppet lørdag for ei uke siden. Veldig mange av oss andre, inkludert denne spalten, gjorde det ikke. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DA NORGES FOTBALLFORBUND ville holde igjen eliteseriespillerne og sende resten av Norge menn A til Romania og Østerrike forrige lørdag, gikk denne spalten inn for at det var en god løsning.

Det var det ikke.

UEFA-PROTOKOLLEN HAR vært god for fotballen. Fram til november. Gjennom avslutningen av Champions League og Europa League i august holdt den smitten i sjakk. Gjennom landslagsperiodene i september og oktober, det samme.

Da smitten økte dramatisk over hele Europa gikk den ut på dato.

HELSEDIREKTØR BJØRN GULDVOG så det og rådet helseminister Bent Høie til å stoppe Nations League-kampene mot Romania og Østerrike, selv om reisenekten var i en juridisk gråsone. Veldig mange av oss andre så det ikke.

Vi mente det offisielle Helse-Norge var i overkant forsiktige, og hevdet med overbevisning at det ville være innenfor godt smittevern å spille kampene.

Det samme gjorde UEFA, NFF, rumenske myndigheter og østerrikske myndigheter.

Nå vet vi bedre.

BJØRN GULDVOG HADDE rett, og jeg tok feil. Sammen med en drøss andre fotballentusiaster. Vi lot ønsket om kamper overskygge det medisinske faktum.

Som om det vakre spillet kunne trumfe vitenskapen bare gutta tok et eget fly til Romania.

HELSETOPPENE BLE GJORT narr av da Norges landslagsspillere fikk reise hver til sitt med rutefly, etter først å ha blitt nektet å reise til Romania med en chartret maskin bare for dem. Hvor var logikken, liksom?

Rutefly er greit, charterfly er det ikke.

Sosiale medier tok seg av resten.

DET VAR IKKE flyreisen Bjørn Guldvog var opptatt av da han mente det ville være særdeles uklokt om NFF presset igjennom reisen til Romania og Østerrike. Det var faren for mer og uoppdaget smitte ut over Omar Elabdellaouis positive prøve.

Vi andre, hvis kunnskap om viruset stopper ved at covid-19 står for corona virus disease oppdaget i 2019, mente all testingen i den norske troppen hadde avslørt at det ble med den ene positive prøven.

Helsetoppen fryktet mer.

DET ER EN grunn til at Bjørn Guldvog er helsedirektør, og jeg har mer enn nok med å holde tunga rett i munnen og ikke skjende alfabetet. Han visste det vi nå vet kunne skje. Han visste at flere positive prøver kunne dukke opp nedi veien.

Bjørn Guldvog var redd for at den norske landslagstroppen kunne bli en superspreder som smittet både rumenere og hverandre.

Vi andre var redd for Norges seedingsnivå i den kommende gruppetrekningen til Qatar-VM 2022.

ETTERPÅKLOKSKAP ER SJELDEN en god øvelse. Men nå er den det. Fotball-Norge skal være glade for at vi har karer som Bent Høie, Bjørn Guldvog og Espen Nakstad.

NFF har på et vis svelget trassen fra forrige uke, og tatt et initiativ overfor UEFA med tanke på å revidere og oppgradere UEFA-protokollen til dagens smittenivå.

Alle vi andre, uavhengig av om vi har ment sterkt, mye eller lite, må be Norges beste forsvar – Guldvog, Høie og Nakstad – om unnskyldning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer