Takk Portugal - Tsjekkia neste

Et så flott mesterskap må sikres en vinner med stil. Det fikser Tsjekkia i kveld.

Nederland - fotballromantikernes drøm - forsvant ut i en skur av langballer. Bare det beste er godt nok for finalen i dette mesterskapet.

For i går kveld var ingen bedre enn Portugal. Vertene behersket alle fotballkunstens teknikker. Til og med å forsvare seg mot de aller lengste og høyeste ballene.

Det siste er noe av det vanskeligste i spillet, fordi det dreier seg om centimeter i høyde, sperringer, skjulte skubb og nerver.

Det siste kvarteret lå nervene som et bredbåndsnett i portugisernes straffefelt, men det endte godt.

Et så flott mesterskap må sikres en vinner med stil.

DEN JOBBEN

fikser Tsjekkia i kveld. Søndag vil vi ha turneringens to beste lag med det artigste spillet og de smarteste trenerne.

Mot Nederland var Big Phil Scolari et frispark fra å misse. Han sendte en kald, gammel Couto rett fra benken, mens det sitret i hjemmenervene. Couto startet med å holde en annen oldboys-spiller, van Hooijdonk, nede i en luftduell. Frispark; og Nederlands største mulighet til en ufortjent ekstratrekning.

Frisparket ble en miss, og Big Phil kunne krysse av for enda et riktig bytte. Fotballhistorien skrives ofte med tilfeldig blekk.

Men når Big Phils bytter sorteres etter hverandre, ser de ut som den rene fasiten.

Akkurat som Portugal og Tsjekkia er den riktige EM-finalen.

LIKEVEL VAR

dette kampen mellom turneringens to mest ballbesittende lag. Fram til denne semifinalen hadde Portugal og Nederland begge hatt ballen i 58,5 % av tida. Det tilsier et ganske klart spillemessig overtak.

I fotballmiljøet har det lenge vært ulikt syn på viktigheten av det å ha ballen for å vinne kamper. Foreløpig kan ikke EM-resultatene brukes som noe stort argument for noen av partene, siden den andre semifinalen spilles mellom to lag som begge har hatt spillet mindre enn halve tida: Tsjekkia med 49 % og Hellas med fattige 42,7 prosent.

HVIS HELLAS

ødelegger den kampen, blir det en stor seier for overgangsfotballen. Alle de greske målene har kommet kjapt etter ballskifte, og i EM er det bare kontringsspesialistene fra Latvia med 34 % som har hatt ballen mindre.

Denne UEFA-statistikken over ballkontroll har et par andre tall til diskusjon i europeisk fotball; f.eks. at England ved å stille med fire sentrale midtbanespillere på laget likevel ikke klarer å kontrollere kampene sine. Engelskmennene hadde bare 45% ballkontroll, og tapte muligens mot nettopp Portugal fordi de ga fra seg initiativet direkte etter Owens tidlige scoring. Mens Spania og Tyskland derimot er lagene som fulgte nærmest nederlendere og portugisere, uten at det ga annet enn tidlig hjemreise.

BALLKONTROLLEN

var også i fokus fra start i går:

-  Det beste laget kommer til å ta initiativet, sa Nederlands trener Dick Advocaat, og fikk et greit svar:

 Portugal var en god klasse over.

Vertene var nær fire ganger før Ronaldos heading til 1- 0, og fortsatte med fire til før pause. Alle gangene kom mulighetene via midtbanen. Der var det trangt mellom to lag som begge ønsket å passere hver sin vei med ballen, men ikke trangere enn at Figo fant smutthullene.

FIGO MED FETTSLEIKEN:

sist sett molefonken på vei mot tunnelåpningen midt under Englands-kampen, hadde for den store anledningen krøpet ut av hullet. Real-spilleren er en mann for feststundene. Da Portugal feiret som flottest før pause, var han fantastisk. Noe bedre ord finnes ikke for vendingen ved hjørnet av straffefeltet; den kjappe overstegsfinta og skuddet i motsatt stolpe.

Allerede der skulle Portugal vært i finalen.

I STEDET

kom avgjørelsen fra enda lengre hold og enda spissere vinkel i motsatt hjørne i andre omgang. Maniches 2- 0-mål er foreløpig det beste sommerminnet fra Portugal.

Før festen ender som den skal på søndag.

- TSJEKKIA VINNER: Det mener Dagbladets kommentator om utfallet av den andre semifinalen. Her er Tsjekkias midtbanespiller Pavel Nedved.