Takk skal du ha, Myggen!

Myggens avgjørelse om å slutte som landslagsspiller var uunngåelig. Oppgjørets time var kommet etter at han i boka si innrømmer flere tillitsbrudd overfor Nils Johan Semb. Men norsk landslagsfotball blir en attraksjon fattigere når flagrende Myggen ikke lenger skal stå for underholdningen.

Erik Mykland har de siste dagene holdt skjult at han hadde bestemt seg for å slutte på landslaget. Avgjørelsen var bevisst timet til utgivelsen av boka om ham selv. Slik skaffer han seg maksimal oppmerksomhet. Men nå sier han at han ikke orker mer av mediene. Bare Myggens underfundighet kan forklare logikken i et slikt resonnement.

  • De øvrige argumentene om at han vil være mer sammen med familien og at han ønsker å konsentrere seg hundre prosent om spill i tysk Bundesliga med sitt nye lag, 1860 München, er forståelige. Men det er samtidig nok et signal om at klubbene betyr mer nå enn tidligere. Det er her spillerne jobber og det er her de store pengene ligger. Og da er det også fristende for mange å prioritere familien og klubben foran landslaget. Når Bent Skammelsrud i en hard høstinnspurt må dra på landslagssamling, kanskje bare for å sitte på benken, kan Ørjan Berg og Jan Derek Sørensen kose seg sammen med familien. Slik Myggen nå kan slappe av med en seidel under Oktoberfesten i Bayern.
  • Landslagssjef Nils Johan Semb har fått stadig dårligere rammebetingelser for å gjøre en god jobb med landslaget. Dårligere tid til samlinger, mindre tilgjengelige spillere og hardere forhandlinger med klubber som ønsker å holde på spillerne eller ikke gi de nødvendig skadebehandling.

Men den alvorligste trusselen mot Semb har vært spillernes selvstendige og til dels illojale oppførsel. De har nok ikke ment det slik, men for gutter som er mangemillionærer og vil ha det moro når de møtes til landskamp, er det vanskelig å si nei til en øl eller ti når det byr seg en anledning.

Det var Semb som fikk overtalt Myggen til å spille landskamper igjen etter at han sa nei etter VM i 98.

Semb har latt Myggen sverme ganske så fritt og har fått betalt tilbake i form av prestasjoner som har gjort Myggen til Norges beste landslagsspiller det siste året. Men samtidig tror jeg nå Semb hadde fått nok av Myggens utskeielser. De tok for mye oppmerksomhet og verre: Flere av de yngre spillerne lot seg friste av Myggens påfunn. Han var deres moralske kaptein , som det står i hans egen bok.

Fotballforbundet sto i en situasjon der de måtte velge mellom Semb og Myggen, men nå slapp de å ta det oppgjøret.

  • Norge blir ikke det samme uten den største underholdningsartisten. Myggen lar seg ikke erstatte som spillertype, men Norges midtbane trenger ikke bli dårligere av den grunn. Myggen alene har trukket mange tusen tilskuere til Ullevaal. Nå er det bare en norsk seiersrekke i resten av VM-kvaliken som kan kompensere for fraværet av Norges mest populære fotballspiller.

Og Myggen skal ha en stor takk for å ha gitt alt for Norge hele 78 ganger.