NY MEDALJE TIL SAMLINGA: Olaf Tufte (foran), kunne sammen med makker Kjetil Borch juble for en ny medalje til samlinga. Her fra semifinalen. Foto: Soeren Stache/dpa
NY MEDALJE TIL SAMLINGA: Olaf Tufte (foran), kunne sammen med makker Kjetil Borch juble for en ny medalje til samlinga. Her fra semifinalen. Foto: Soeren Stache/dpaVis mer

- Takk til dere som ikke har hatt trua. Dere har gitt meg energi!

Olaf Tuftes (40) «motstandere» hjalp ham å kjempe om medalje.

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Det er sagt mye om Olaf Tufte opp gjennom åra. Om råskapen hans og de ville treningsøktene. Det meste er sant.

Men selv om Olaf Tufte er et fysisk gjennomtrent vidunder, er det likevel hodet som er hans fremste styrke.

Det viste seg å være bra i dagens OL-finale i dobbeltsculler, hvor Tufte og makker Kjetil Borch kjempa seg til bronsemedalje - Tuftes fjerde OL-medalje i karrieren.

De to starta litt trått, men utover i finalen nærmet de seg Kroatia og Litauen som lå drøye fire-fem sekunder foran.

Da det var 250 meter igjen, var de nærmere enn de hadde vært tidligere i finalen. Dessverre ble det for kort tid å snu det hele på. Da er man ikke særlig fornøyd.

- Vi var forbanna nære.

- Det er ufint å ikke være fornøyd når man kommer på pallen i OL, men man blir litt skuffa i øyeblikket at vi ikke klarer å nærme oss de på toppen, sa Olaf Tufte til TV 2 etter finalen.

Har trent mindre enn tidligere

Olaf Tufte er en smart fyr, som kan det som er verdt å kunne om sin etterhvert godt voksne kropp og de begrensninger den fører med seg.

Derfor trener han heller ikke like vilt som før, og - selv om han kanskje ikke liker å innrømme det, han hviler mye mer.

- Jeg innså vel at jeg måtte roe ned litt, la kroppen få litt hvile innimellom, sa han til Dagbladet tidligere i år.

Får energi av tvilerne

Det har gitt resultater. Tufte er i finalen i sitt sjette (!) OL. Bare det å ha en sammenhengende OL-karriere gjennom 20 år, sier mye.

Og veien for i det hele tatt å komme seg til Rio har vært knallhard. Skader, astma, andre forpliktelser, som en stadig voksende forretningsvirksomhet, har tatt mye tid - og gjort mange skeptiske til om han i det hele tatt kunne klare det.

Vel, akkurat det er ikke noe å diskutere lenger. Tufte og Borch står på start i finalen. Og de står der for å prestere.

- Tusen takk til alle som har støttet meg på veien.

- Takk også til de som ikke har hatt trua. Dere gir meg energi, skrev Tufte på bloggen sin etter at OL-plassen var klar.

Tror på medalje

Tufte og Borch ble nummer to i sin semifnale onsdag, og var desiderte medaljekandidater på Estadio da Lagua, hvor det blåste litt og var delvis overskyet før finalen.

Værforholdene skulle imidlertid være uproblematisk for erfarne roere som Tufte og Borch.

Brødrene Martin og Valent Sincovic var de soleklare favorittene, men verken Tufte eller Borch så seg slått på forhånd.

- Klarer vi å heve oss enda litt, og få justert teknikken litt, er vi der, sa Borch etter semifinalen.

- Jeg har skikkelig trua på gutta. Jeg tror det blir veldig bra, sier Kristoffer Brun etter selv å ha rodd seg og makker are Strandli til finale i lettvekts-sculleren tidligere i dag.

- Du tror på medalje?

- Ja!