- Takker alle som har støttet meg

Lars Bystøl (27) har gått en lang og kronglete vei før han i går kunne stå på toppen av seierspallen i Innsbruck.

-  Jeg kan takke alle som har støttet meg. Alle som har vært rundt meg, sier Lars Bystøl til NRK etter gårsdagens triumf.

Bråket startet våren 2001 da Bystøl ble dømt til 24 dagers ubetinget fengsel for å ha kjørt bil i beruset tilstand. Promillen ble målt til 2,38. Fyllekjøringen skjedde i Bogstadveien i Oslo midt på natta, etter at han hadde vært på fest. I tillegg til fengselsstraffen, fikk han 10 000 kroner i bot. Fram til nyttår 2002 var Bystøl suspendert av Norges Skiforbund.

-  Jeg kjørte bil i fylla. Det var dumt gjort, sa Bystøl til Dagbladet i januar for fire år siden.

Gjennom et opplegg satt i gang av Kollenhopp fikk Bystøl hjelp av psykolog.

Nær drukning

Men Bystøl maktet ikke å overvinne problemene. I mars 2003, natta etter Holmenkollrennet, kom Bystøl i krangel med en drosjesjåfør. Han nektet å betale for taxituren til Holmenkollen Turisthotell, og ble vraket i Lahti-troppen på grunn av den uheldige episoden.

Natt til 1. november 2003 ble Bystøl i alkoholpåvirket tilstand dyttet i havnebassenget ved Aker Brygge. I fallet slo han hodet i bryggekanten, og pådro seg brudd i kjeven. En kompis og to vektere reagerte umiddelbart da han falt i vannet etter småkrangling bak på båten. En av vekterne hentet en redningsbøye, og sammen fikk de Bystøl opp av vannet.

-  Jeg regner med at de reddet livet mitt, sa Bystøl til Dagbladet etterpå.

 VANN:  Forfriskningene i Lars Bystøls liv har endret innhold. Det har også gitt strålende resultater. Foto: Daniel Sannum Lauten
VANN: Forfriskningene i Lars Bystøls liv har endret innhold. Det har også gitt strålende resultater. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Etter at alle fakta var kommet på bordet, ble han hardt straffet for nok en gang å ha blitt innblandet i en uheldig episode med alkohol i bildet. Et par dager etter kjeveoperasjonen på Ullevål sykehus, røk han ut av landslaget for nærmere to måneder. Mens han var utestengt, mistet Bystøl treningsstipendet fra landslaget.

-  Jeg har sviktet, og synes straffen er grei. Det viktigste nå er å bli frisk igjen etter kjeveoperasjonen. På sikt er målet mitt det samme som jeg sa til Dagbladet sist vinter: Å bli verdens beste skihopper, sa Bystøl fem dager etter Aker Brygge-episoden.

-  Ikke alkohol

8. april 2005 vedtok hoppkomiteen at Bystøl skulle forberede seg til OL-sesongen på B-landslaget. Nedflyttingen skjedde etter en «totalvurdering». Verdens Gang skrev at degraderingen skyldtes en bytur etter Holmenkollrennet.

-  Han må bli flinkere til å følge reglene, og bli en bedre lagspiller. Alkohol har ikke noe med saken å gjøre, sa trener Mika Kojonkoski til Dagbladet.

27-åringen er full av lovord om sin finske sjef.

-  Vi har hatt en veldig bra dialog hele veien. Vi var enige om den avgjørelsen. Men det er vel ingen som klager nå, sa Bystøl i går. I september i fjor ble vossingen tatt opp igjen på landslaget. Siden har Bystøl vært eksemplarisk, og hatt framgang.

I går vant han sitt første v-cuprenn. Og i alle fall for én dag var han verdens beste skihopper.