Hopp-Romøren fikk sjokkbeskjed:

Takker Bråthen

Da den tidligere storhopperen Bjørn Einar Romøren (40) fikk kreft, stilte sportssjef Clas Brede Bråthen (52) opp ett hundre prosent. - Det er synd hvis han forsvinner, sier Romøren til Dagbladet.

MARKEDSSJEF FOR HOPPERNE: Bjørn Einar Romøren, her fotografert på Veitvet i Oslo. Foto: Nina Hansen
MARKEDSSJEF FOR HOPPERNE: Bjørn Einar Romøren, her fotografert på Veitvet i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

VEITVET I OSLO (Dagbladet): Bjørn Einar Romøren har opplevd kontrastene i livet: I 2005 satte den tidligere skihopperen verdensrekord i Planica med 239 meter. Så - i 2019 - fikk han kreft, en ondartet svulst i hofta.

I dag er Romøren kreftfri og jobber for fullt som markedssjef for skihopperne. Det innebærer at han er relativt tett på konflikten mellom sportssjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund, der Bråthen er uønsket etter neste sesong.

Romøren håper partene kommer fram til en løsning som også Bråthen kan være fornøyd med. Han glemmer ikke hvordan sportssjefen stilte opp da den nådeløse kreftbeskjeden slo ned som ei bombe for drøyt to år siden.

- Clas er en venn av meg. Måten han håndterte det på da jeg ble syk, var fantastisk. Han fulgte opp hele veien, forteller Romøren om sjokket.

UØNSKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UØNSKET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Det samme skjedde da jeg kom tilbake på jobb. Han tok vare på meg da også. Jeg er selvfølgelig ikke overrasket over at han var et godt menneske da Daniel-André Tande falt i Planica.

Bråthen er uønsket av Norges Skiforbund, fordi han angivelig har hatt «en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd». Men hopperne, trenerne og sponsorene har et desperat ønske om å ha med Bråthen videre. Han oppfattes som en «geriljaleder» som setter norsk hoppsport på kartet.

Romøren understreker at han ikke har noen som helst påvirkningskraft den ene eller den andre veien. Men personlig er han mektig imponert over både mennesket og sportssjefen Clas Brede Bråthen, hvis han tar utgangspunkt i seg selv.

SIKTER INN: Bjørn Einar Romøren sender av gårde ei bowlingkule på Veitvet i Oslo. Foto: Nina Hansen
SIKTER INN: Bjørn Einar Romøren sender av gårde ei bowlingkule på Veitvet i Oslo. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Han er der like mye i oppturer som i nedturer. Eller: Han er der kanskje mer i nedturer, påpeker 40-åringen når vi møter ham under en bowlingkonkurranse på Veitvet i Oslo.

- Clas har overblikket. Han skal ha veldig mye av æren for at norsk hoppsport er der den er i dag. Mange personer har vært innom og bidratt. Men til syvende og sist er det han som har sittet og sydd sammen teamene.

Selv om Bråthen har fritatt skiforbundet for taushetsplikten, ønsker ikke forbundet å gå inn i konflikten med eksempler på hvor Bråthen skal ha skapt bruduljer. Det nærmeste er en pressemelding fra skistyret i slutten av august:

- Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel, heter det.

SKRYTER: - Clas Brede Bråthen skal ha veldig mye av æren for at norsk hoppsport er der den er i dag, sier Bjørn Einar Romøren. Foto: Nina Hansen
SKRYTER: - Clas Brede Bråthen skal ha veldig mye av æren for at norsk hoppsport er der den er i dag, sier Bjørn Einar Romøren. Foto: Nina Hansen Vis mer

Romøren snakker ut fra sine egne erfaringer. Først var han hopper under Bråthen som sportssjef. De siste åra har Bråthen vært sjefen hans i skiforbundet.

- Hvordan påvirker bråket deg?

- Alle som er involvert blir påvirket på en eller annen måte. Det skal bli fint når vi får en ende på visa. Men hodet mitt er skrudd sammen slik at vi bare må gjøre det beste ut av det, uansett hva som kommer opp. Sånn var det da jeg var aktiv også: Hvis det kom en ny endring med hoppdressen, måtte du ta det til etterretning. Fikk du en skade, måtte du jobbe med det også. Du må ha nesa framover og tenke på det som kommer.

FLOTT KARRIERE: Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord med 239 meter i 2005. I bakgrunnen: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Bildet er fra 2010. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FLOTT KARRIERE: Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord med 239 meter i 2005. I bakgrunnen: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Bildet er fra 2010. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Romøren mener det samme er tilfellet med Bråthen. Det er «business as usual», selv med konflikten som bakteppe.

- Clas er sportssjef fra A til Å. Han er involvert i det meste rundt alt og alle. I dag har han holdt foredrag for Fellesforbundet. Han har fokus på jobben som gjøres hele veien. Det må vi bare ha hvis vi skal ta medaljer til vinteren. Det vil igjen gi inspirasjon til unge som kommer bak. Det er et økosystem som henger sammen hele veien, påpeker Romøren.

Bråthens advokat, Marit Håvemoen, jobber nå med en stevning i saken.

- Bråthen ønsker en rettslig avklaring på spørsmålet om han etter 17 år som sportssjef i skiforbundet er fast ansatt i stillingen, opplyser hun til Dagbladet.

GÅR HARDT FOR SEG: Skiskytter Johannes Dale skulle bare gjennomføre én sprint til, da gikk det galt. Reporter: Melina Pambou. Video: Rødt Kort / Pambou Vis mer

Romøren sier:

- Jeg håper at Clas kan få en kontrakt eller stilling som han vil være fornøyd med. På den måten kan han fortsatt gjøre en fantastisk jobb for hoppsporten. Det vil igjen kunne gi ro nedover i rekkene. Så kan vi alle jobbe konstruktivt videre derfra.

Han fortsetter:

- Jeg har spesiell stor respekt for den jobben han gjør for bredden i hoppsporten. Han er like fokusert på rekruttering som han er på toppidretten.

- Og hvis han går tapt?

- Jeg har prøvd å holde hodet mest mulig på det som kommer framover. Det jeg kan si er at det er veldig synd hvis han forsvinner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer