Takker for seg

Etter 15 år takker tennisveteranen Michael Chang for seg. Christian Ruud mener hans tap mot Chang er bitreste i karrieren.

Michael Chang (30) fikk sitt internasjonale gjennombrudd i svært ung alder. Han kan vise til 34 turneringsseire. Trolig henger seieren i French Open fra 1989 svært høyt. Da var han ganske ukjent og hadde bare spilt profesjonell tennis i ett år.

Ble aldri nummer én

Chang, som var den første amerikaneren med asiatisk bakgrunn på topp 10-rankingen, klarte nesten å vinne French Open på nytt i 1995. Da tapte han for Thomas Muster fra Østerrike i finalen.

Året etter nådde han sin høyeste rankingen noensinne da han var nummer to på i verden. Toppen nådde han aldri selv om han har vunnet over 650 tenniskamper og spilt inn over 19 millioner dollar i premiepenger.

Bittert tap

Norske Christian Ruud har spilt mot Michael Chang to ganger. Han tapte begge oppgjørene mot sin jevngamle motstander.

Første gang de to møttes var i 1993. Ruud var fersk i gamet og hadde kvalet inn i en stor turnering i New York. I første runde møtte han Chang. De spilte jevngodt og Ruud tapte 7-5, 3-6, 7-5.

- Jeg husker den kampen veldig godt. Det sto 5-5 i tredje sett. Michael slår en ball som går minst 30 centimeter utenfor, men linjedommeren dømte ballen god. Da ble jeg sur, sier Ruud, og ler litt av episoden i dag.

Hadde Ruud fått gamet kunne han ha brutt serven til Chang og vunnet kampen. I stedet var det amerikaneren som fikk overtaket og vant. Han kom til finalen i turneringen, men tapte den.

- Tapet mot Chang var egentlig dobbel bittert. Fordi jeg kvalet inn i New York og måtte spille kveldskamp, fikk jeg ikke tid til å delta i kvalen til US Open som var uka etter, sier Ruud.

Best på trening

Selv om Ruud har to offisielle tap mot Michael Chang, har han slått amerikaneren hver eneste gang de har trent sammen.

- Vi har vel trent sammen fire-fem ganger, og jeg har alltid vunnet over han på trening. Da er det irriterende at jeg aldri klarte det når det gjaldt, sier Ruud.

I dag er Chang ranket som nummer 122 i verden. Han har bestemt seg for å delta i noen turneringer i år før han legger bort racketen for godt. Blant annet skal han forsøke å delta i French Open, Wimbledon og US Open senere i år.

I fjor deltok han i rundt 20 turneringer, men han ble som regel slått ut i 1. eller 2. runde av mindre kjente spillere. Beste plassering var en semifinale i California.

- Han burde kanskje ha gitt seg før, sier Ruud, som også har gitt seg som profesjonell tennisspiller.

BITTER MOTSTANDER:</B> Er det en spiller Christian Ruud ville slå så er det Michael Chang. Men det klarte han bare på trening.
IKKE LIKE RASK:</B> Chang var kjent for sin hurtighet, men nå som han har passert 30 er det yngre spillere som løper han i senk.