Takker hverandre for gullet

Her jubler Liv Grete Skjelbreid Poirée (29) og ektemannen Raphael (29) for gullmedaljene de mener den andre har størst ære for at de vant.

OBERHOF (Dagbladet): - Vi hadde ikke klart dette uten hverandre. Raphael har betydd alt for at jeg har klart å komme tilbake til toppen, og fortjener en stor takk. Derfor er det utrolig morsomt at han også vant. Ingen har fortjent det mer enn han, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée til Dagbladet.

Raphael fulgte kona via TV-skjermen, og omtaler Liv Gretes VM-gull som den perfekte oppladning til sitt eget gulløp drøye fire timer seinere. I pur lykkerus bestemte han seg for å vinne han også. For seg selv. Og for Liv Grete.

Og for en perfekt timing:

Mamma og pappa som verdensmestere på samme dag!

Slik de også ble det i Holmenkollen i 2000 - og som fortsatt er den dagen de setter høyest i idrettskarrieren.

- Jeg hadde jo vunnet allerede før jeg startet. Liv Gretes medaljer er mine. Og mine er hennes. Familien vant to gull i dag. Vi kan egentlig bare reise hjem, for VM har allerede vært en ubeskrivelig suksess, sier Raphael Poirée med et stort smil.

Droppet festen

Han lot seg spesielt imponere av konas stående serie, der hun i sterk vind presset ned alle fem blinkene.

- Det var en helt rå prestasjon. Og jeg tenkte at når hun klarte å skyte fem i den vinden, så skulle jeg klare det også. På sisterunden følte jeg meg veldig sliten, men tenkte på Liv Grete. Det dro meg framover, smiler Raphael.

Under seiersseremonien i Oberhof sentrum i går kveld ble ekteparet tiljublet av flere tusen mennesker.

Etterpå satte paret kursen rett for hotellet. De droppet både seiersfest og kakespising.

- Nå skal vi spise pasta, pasta, pasta, pasta og pasta. Og bruke tid på Emma. Det er feiring nok, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Datteren Emma (1) var nemlig sammen med barnepasser Gro Eikeland (26) på hotellet, og var lykkelig uvitende om hvilket oppstyr mamma og pappa skapte med sin populære dobbeltseier.

Gamblet med sykdom

Datteren får ikke lov til å være med mamma og pappa på stadion. Ganske enkelt fordi de er på jobb når de konkurrerer, og ikke har tid til å ta seg av lille Emma.

- Emma vil ikke forstå hvorfor mamma og pappa ikke har tid til henne. Derfor har vi valgt å unngå slike situasjoner med henne. Jobb er jobb, sier Liv Grete.

Men når hun ikke konkurrerer er Liv Grete med datteren hele tida. Etter gulløpet reiste hun rett ned til hotellet for å være sammen med henne.

- Jeg presterer best når jeg får være både mamma og utøver. Men begge deler går ikke samtidig.

Da Emma ble syk like før VM, sov hun likevel sammen med mamma.

- Det var litt gambling fra min side. Jeg kunne risikert å ha blitt syk og ikke vært i stand til å konkurrere i VM. Men det er verdt risikoen. For meg er det helt uaktuelt ikke å ha kontakt med datteren min, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée.

«Heia pappa»

- Emma pleier å si «Heia pappa». Men kanskje hun nå begynner å heie litt på meg også, flirer hun.

For det var en regelrett oppvisning fru Poirée vartet opp med:

Foran dagens jaktstart har hun 20,6 sekunders ledelse på russiske Anna Bogali, og 53,2 sekunder på tyske Martina Glagow og hviterussiske Ekaterina Ivanova som delte bronsen.

- Det har gått veldig bra i verdenscupen denne sesongen, og da er det ekstra moro å få det til i VM også. Det blir en utfordring å følge opp dette, så jeg lover ingen ting. Men nå var jeg best på det jeg vanligvis er dårligst på, stående skyting. Det gir selvtillit, sier hun.

Gir bort gullet

Gullmedaljen gir hun bort til mamma Oddrun og pappa Knut - i likhet med de tre individuelle VM-gullene hun hadde fra før.

- De passer fint i huset til mamma og pappa, så de får medaljene mine, smiler Liv Grete.

VERDENS BESTE EKTEPAR: Liv Grete Skjelbreid Poirée og mannen Raphael Poirée tok hvert sitt gull under åpningsdagen i VM i skiskyting. - Vi hadde ikke klart dette uten hverandre, sier Liv Grete Skjelbreid Poirée til Dagbladet.