Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Takker ja til RBK på flekken

John Arne Riise (38) har sett seg selv i speilet: Det er hovedtrener for et fotballag han vil bli.

SULTEN: John Arne Riise brenner etter å komme i gang som trener. Dagbladet møtte ham på Grand Hotel i Oslo rett før jul. Foto: Hans Arne Vedlog
SULTEN: John Arne Riise brenner etter å komme i gang som trener. Dagbladet møtte ham på Grand Hotel i Oslo rett før jul. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRAND HOTEL (Dagbladet): - Om jeg får et tilbud fra Rosenborg? Da hadde jeg takket ja på flekken. Jeg skjønner ikke hva som skjer i klubben, sier Riise til Dagbladet.

Vi møter ham på fasjonable Grand Hotel i Oslo før jul. Han er velkledd. Han oser av energi. Og han har satt seg et nytt mål: Som fotballspiller opplevde han mye. Nå vil han gjøre det samme som trener.

- Jeg vurderer noen forespørsler. Jeg håper det blir avgjort i løpet av kort tid, sier Riise, som la opp i 2016.

- Jeg har hatt mål om å bli trener i flere år. For å komme dit har jeg gjort mye i mellomtida. Nå er det blitt mer reelt.

Sikter høyt

I utgangspunktet sikter han høyt. Men foreløpig har han bare et B-kurs fra Kristiansand. Fortsatt gjenstår A-kurs og Pro-utdanning. Riise håper han kan kombinere teori og praksis.

STORE AMBISJONER: - Det viktigste blir å få erfaring på feltet. Jeg ønsker å være sjefen, sier John Arne Riise. Foto: Hans Arne Vedlog
STORE AMBISJONER: - Det viktigste blir å få erfaring på feltet. Jeg ønsker å være sjefen, sier John Arne Riise. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han har sendt ut følere i markedet. Han gjør det klart at han er tilgjengelig. Så får vi se på hvilket nivå han starter på.

- Det viktigste blir å få erfaring på feltet. Jeg ønsker å være sjefen. Jeg vil ha ansvar for å organisere trening, treningsuker, følge opp spillere og sette en formasjon. Du skal ha en assistent, keepertrener og fysisk trener, forteller Riise.

- Jeg forstår at det ikke er lett å starte helt på topp når du ikke har så mye erfaring. Men jeg håper å komme i gang så fort som mulig. Så får vi se om jeg får resultatene som jeg tror jeg kommer til å få.

Elsker utfordringer

Rosenborg har ennå ikke ansatt ny trener. Det sies at Haugesunds Eirik Horneland er i førersetet, og at det kommer en avgjørelse rett etter nyttår. Men supporterne i Kjernen har uttrykt sin skepsis i et åpent brev.

Riise sier at han ikke ville vært redd for en sånn utfordring. Han forstår ikke helt hva som skjer i Rosenborg etter at Kåre Ingebrigtsen fikk sparken i sommer.

- Det har alltid vært den beste klubben. Alt har vært ordentlig, både i organisasjonen og styret. Men nå er det mye rart der.

LYKKELIG ØYEBLIKK: John Arne Riise kan se tilbake på en fantastisk fotballkarriere. Han var i Liverpool fra 2001 til 2008. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIG ØYEBLIKK: John Arne Riise kan se tilbake på en fantastisk fotballkarriere. Han var i Liverpool fra 2001 til 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan kommer du til å være som trener?

- Jeg vil sette krav til hver enkelt spiller. Hvilket navn du har betyr ikke noe. Du må gjøre jobben like mye som alle andre. Det er jeg vokst opp med.

Riise mener Rosenborg behøver en sterk lederskikkelse.

- Klubben trenger en person med autoritet. Rosenborg bør starte på nytt. Jeg hadde selvfølgelig sagt ja til dem. Hvem hadde ikke det? Det ville vært en fantastisk mulighet til å vise hva du kan. Dessverre tror jeg ikke Rosenborg tar sånne sjanser.

Han fortsetter:

- De må opp et hakk hvis de skal holde Molde unna. Denne sesongen føler jeg at Molde viste det høyeste toppnivået.

Samtalepartnere

Med ei fortid i blant annet Monaco, Liverpool, Roma og Fulham har Riise snappet opp mye kunnskap. Nettopp her mener han grunnlaget for suksess ligger.

- Jeg har hatt flere samtaler med tidligere trenere. For eksempel Rafael Benítez. Jeg kommer til å snakke med ham igjen, før jeg gjør noe. Det frister skikkelig å være på feltet. Jeg har en plan for hva jeg skal gjøre. Det har jeg lyst til å få ut i praksis på banen, sier han.

- Spillerne mine skal være ekstremt konsentrerte og fokuserte. Jeg vil ha lagspillere. Et system er vanskelig å sette opp før jeg vet hvilke spillere som er tilgjengelig. Ideelt vil jeg ha det som Jürgen Klopp eller Pep Guardiola. Jeg vil ha rask gjenvinning etter balltap. Alle skal gå i press samtidig. Å ha en rød tråd gjennom hele laget er viktig.

Ikke i veien

Riise er klar på at han må gi opp avtalen med spillselskapet Betsson dersom han blir trener i Norge. I utlandet vil han stå friere. Foreløpig går han bredt ut. Et spennende prosjekt på Kypros kan være like aktuelt som et lag i Norge.

- Jeg har et navn som gjør at det er lettere å bli lagt merke til. Det håper jeg å utnytte til min fordel. Alle trenger en sjanse til å vise hva de kan. Jeg tenker sånn: Møt meg, la oss ta en prat, hør ideene mine - og så tar vi det derfra.

Den siste tida har han promotert boka si i England. Han har også jobbet som fotballekspert for kanaler i England, Norge og Qatar. Han håper å trene sitt eget lag allerede fra januar.

Om det blir i det stille, eller i en høyprofilert rolle, får tida vise.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!