<strong>KJÆRESTER:</strong> Daniel-André Tande har aldri lagt skjul på hvor viktig kjæresten Anjas støtte er for ham. Det gjaldt også da han ble alvorlig syk i sommer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KJÆRESTER: Daniel-André Tande har aldri lagt skjul på hvor viktig kjæresten Anjas støtte er for ham. Det gjaldt også da han ble alvorlig syk i sommer. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Daniel-André Tande takker kjæresten etter sykdommen

Takker kjæresten etter alvorlig sykdom: - Min viktigste støttespiller

Daniel-André Tande om de dramatiske dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Daniel-André Tande er - naturligvis, vil mange mene - tatt ut i den norske troppen til verdenscupåpningen i polske Wisla. 24-åringen har vært blant de som har prestert best og jevnest gjennom flere sesonger.

Men på et tidspunkt i sommer ble ikke det sett på som et reint selvfølge at Tande skulle stå akkurat der.

24-åringen ble alvorlig syk. Så syk at han overfor NTB omtalte det som at han fryktet for livet. Årsaken var det sjeldne Stevens-Johnson-syndromet.

- Det var ekstremt mye der og da. Jeg visste jo ikke hva det var, og jeg kom på sykehuset og tenkte at da måtte det vel gå greit. Men de første to-tre dagene ble det bare verre. Da var det et tidspunkt der jeg forberedte meg på at jeg ikke kom til å bli bedre i det hele tatt, sier Tande til Dagbladet.

Tande beskrev det som at munnen hadde blitt et stort kjøttsår. Stevens-Johnsons syndrom gir utslett, sår og blemmedannelser i slimhinneområder, for eksempel munn og øyne. Av Norsk Helseinformatikk omtales sykdommen som sjelden, akutt og livstruende.

Sjelden, akutt og livstruende

Tande beskrev det slik at han fikk panikk da han våknet etter en blund og ikke klarte å puste. Takket være at han kom seg såpass raskt på sykehus, og at behandling ble satt i gang umiddelbart, gikk det bra.

- Først da jeg begynte å bli frisk, skjønte jeg hvor galt det kunne gått. Google er ofte ikke bra i sånne situasjoner, så det måtte jeg holde meg unna da jeg var syk, sier Tande.

Men heldigvis begynte pila etterhvert å peke motsatt vei. Tande var likevel ute av trening i én og en halv måned.

Han retter en spesiell takk til Hopplandslaget og Olympiatoppen, samt fysioterapeut Lars Haugvad og deres samarbeid, som gjorde at han raskt kom seg på beina igjen.

Hyller kjæresten

Men Tande trekker også fram en annen person som har vært viktig for ham når ting har gått trått: Kjæresten Anja Nymoen Søberg.

- Hun er min viktigste støttespiller, sier Tande til Dagbladet.

Det var på nyåret i 2017 forholdet mellom dem først ble kjent. Søberg er søsteren til en annen hopper, Sigurd Nymoen Søberg. Sånn sett vet hun hva hopp-livet går i.

Og da Tande i sommer ble syk og fikk treningsforbud, kunne han og kjæresten dra til Ringsaker og slappe av.

- Hun er viktig for meg året rundt. Hun er god å ha på sidelinja, sier Tande.

Landslagssjefen: - Han kom styrket ut av sykdommen

Han ble satt litt ut med influensa i høst, men bortsett fra det, har opptreningen mot en ny sesong gått bra. Tande er ved godt mot og optimistisk med tanke på egen form, til tross for sykdommen.

- Akkurat nå kjennes formen veldig bra ut. Fysisk kjennes kroppen veldig bra. Jeg gleder meg til å komme i gang, sier Tande.

Landslagssjef Alexander Stöckl er heller ikke i tvil om at Tande har brukt tida godt.

- Han fikk mindre tid foran sesongen enn de fleste andre, og det virker for meg som at han har brukt tida han har fått veldig effektivt. Han har blitt mer profesjonell, han ser mer på helheten, sier Stöckl til Dagbladet.

Han tror eleven har kommet styrket ut av sykdommen.

- Ja, det tror jeg. Han tenkte nok at «oi, dette var fem på tolv», nå skal jeg utnytte det at jeg kom meg gjennom det til noe bra, sier landslagssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer