Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Takker lillebror for at Teichmann ble barnemat

Har brutale søskenøkter hjemme. - Bare godt å komme hit og spurte mot slike løpere.

GULLGUTTER: Øystein Pettersen lå og gulpet melkesyre i første halvdel av sistesløyfa til Petter Northug, men var kjapt på beina igjen etter at Mosvik-ekspressen hadde sikret Norge gullet på lagsprinten. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
GULLGUTTER: Øystein Pettersen lå og gulpet melkesyre i første halvdel av sistesløyfa til Petter Northug, men var kjapt på beina igjen etter at Mosvik-ekspressen hadde sikret Norge gullet på lagsprinten. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| WHISTLER (Dagbladet): Axel Teichmann visste at han bare hadde én sjanse til å holde Petter Northug bak seg på sistesløyfen av gårsdagens lagsprint:

Han måtte gi full pinne fra start.

Det gjorde da også tyskeren, men med drahjelp fra Aleksej Petukhov - mannen Northug bare kaller «Petra» - fikk han selskap av en mann i rødt noen hundre meter fra mål. Og da var han sikkert den første til å innse at det måtte et mirakel til for å hindre gull til Petter Northug og Øystein Pettersen.

Det er nemlig bare én mann som jevnlig slår Petter i en spurt. Og det er hans egen lillebror Tomas (19) - som selv ble juniorverdensmester i sprint tidligere i år.

I KJEMPEHUMØR: Petter Northug så direkte søvnig ut da han stilte på pressekonferanse etter bronsen på klassisk sprinten. I går så han slik ut. 

Foto:ARNT E. FOLVIK
I KJEMPEHUMØR: Petter Northug så direkte søvnig ut da han stilte på pressekonferanse etter bronsen på klassisk sprinten. I går så han slik ut. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Han er utrolig kjapp, og utfordrer meg på hurtighetstreninga. Det er positivt for oss begge. Jeg har hatt et utrolig høyt nivå på hurtighetsøktene hjemme på Meråker, sammen med en kar som er jævla god på 100 meter, og som ikke kan gå lenger enn 101 meter. Øktene er brutale - og jeg får nesten bank på noen av dragene. Da er det godt å komme hit og få spurte mot Teichmann og sånne løpere, sier Northug til Dagbladet.

Gir motivasjon om sommeren
Det ligger ikke noen mangel på respekt for tyskeren i det utsagnet - Petter sier bare som sant er at han møter tøffere motstand innad i familien. Og han gir øktene med broren mye av æren for at han nå kan titulere seg som olympisk mester på lagsprint.

- Jeg og han trener vanvittig mye sammen hjemme. Vi har en del knep så jeg får matchet meg skikkelig på treningene vi har sammen. For meg som trener så mye, også på sommeren, er det viktig å ha en motivasjon så du ikke går lei. Tomas er en av brikkene som gjør det lett for meg å trene hardt om sommeren. Du kan ikke være med i toppen om du ikke er sulten året rundt. Du må hele tida søke etter å bli bedre.

- Faren din sier Tomas har like høy toppfart som deg?

- Ja, han er kanskje sånn jeg var tidligere. I den alderen hans er akselerasjonen utrolig bra, og han har tatt meg på akselerasjonsdrag type åtte sekunder. Men i stor fart moser jeg forbi ham fortsatt. Det kommer nok med åra for ham. Tomas har tatt enorme steg i år, og fortsetter han å utvikle motor må jeg begynne å trene på å gå jevnt.

Vil gå lagsprint med lillebror
Da Tomas Northug vant sprinten i junior-VM begynte Petter så smått å frykte for ankeretappen sin på stafettlaget i framtidige mesterskap.

FÅR BRUTAL MATCHING AV LILLEBROR: Og i OL om fire år garanterer Petter at Tomas er med.  Foto:  Arnt E. Folvik / Dagbladet
FÅR BRUTAL MATCHING AV LILLEBROR: Og i OL om fire år garanterer Petter at Tomas er med. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer

Han er helt sikker på at lillebroren blir å finne i Norges OL-tropp til Sotsji i 2014 - men ser heller ikke bort fra at Tomas stiller til start i VM i Oslo allerede neste år.

- Vil det ultimate for deg være å vinne en teamsprint i OL med broren din?


- Det er klart jeg har hatt det i tankene. Nå kommer det først teamsprint i NM, der blir det en kamp mellom (John Kristian) Dahl og brorsan. Det kan se ut som Tomas går Dahl ut av laget, selv om han har verdenscupseier i skøytesprint.

- Jeg tror vi har muligheten (i OL), spesielt i skøyting. Det er tidlig å si, men sånn utviklinga er er det en mulighet, sier Petter til Dagbladet.

Må omskoleres
Selv er han 24 år nå. Det skulle altså ikke være noen fare for at eksplosiviteten hans forsvinner til OL om fire år - men om åtte år tror Northug en omskolering er uunngåelig.

- Det er jo en forholdsvis grei alder det også i OL-sammenheng. Men som 32-åring er jeg vel en halvtreig tredjeetappeløper som må dra opp fart, tenker jeg. Da blir det andre oppgaver, og det blir ikke jeg som går lagsprint. Jeg blir mer som (Odd-Bjørn) Hjelmeset, som må være med noen unggutter, teste litt ski, gjøre meg klar til femmila og eventuelt en tredjeetappe på stafetten, ler Petter - og sikter naturligvis til «pappa»-rollen veteranen Hjelmeset har bekledd i dette OL.

SNAKKET OG SNAKKET: Etter dopingkontrollen sto Petter Northug og snakket med norsk presse i nesten 20 minutter. Her har omsider kommet seg inn i den ventende bilden. 

Foto:ARNT E. FOLVIK
SNAKKET OG SNAKKET: Etter dopingkontrollen sto Petter Northug og snakket med norsk presse i nesten 20 minutter. Her har omsider kommet seg inn i den ventende bilden. Foto:ARNT E. FOLVIK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!