Takker pappa

Da Eskil Ervik for 12 år siden flyttet til Hamar for å satse for fullt, ble faren med. Derfor var det en selvfølge at Eskil kjørte til Oslo umiddelbart etter Thormods hjerteinfarkt i august.

HAMAR (Dagbladet): -  I 23 år var pappas eneste misjon å være støtteapparat og trener for meg. Det er ikke mange som er så heldige å ha en sånn far, fastslår Eskil Ervik (31) før dagens EM-start.

-  Han er rett og slett hovedårsaken til at jeg er her, og jeg har alt å takke ham for, sier skøyteesset til Dagbladet.

-  Ja, uten mine gener hadde du nok ikke vært her, innskyter den gamle skøyteløperen Thormod Ervik (55).

Hjerteinfarkt

I dag starter allround-EM på Hamar. Far Thormod la turen innom Vikingskipet i går formiddag, og møtte en syklende Eskil i styrkerommet. I dette anlegget har duoen tilbrakt utallige timer siden sommeren 1993, både sammen og hver for seg. Thormod var sønnens trener til og med 1998-sesongen. Fra 1993 med base på Hamar.

-  Vi var her på juniorløp sesongen før, og det Eskil så gav ham fryktelig lyst til å flytte fra Trondheim og ned hit. Jeg var vikarlærer på den tida, og siden jeg ikke hadde fast jobb, var det greit for meg å bli med, forklarer Ervik senior, som enkelte år brukte så mye tid og ressurser på å følge opp sønnen at regningsbunken ble drøyt stor.

-  Men jeg fikk til slutt betalt dem. Litt etter forfall.

Halv stilling

PAR I HJERTER:Thormod Ervik (t. v.) har tilbrakt utallige timer med sønnen Eskil i Vikingskipet. Det var også her faren fikk hjerteinfarkt i august. Foto: Arnt E. Folvik
PAR I HJERTER:Thormod Ervik (t. v.) har tilbrakt utallige timer med sønnen Eskil i Vikingskipet. Det var også her faren fikk hjerteinfarkt i august. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

I dag er Thormod Ervik lærer ved Romedal ungdomsskole i Stange, for tida i halv stilling. Han er nemlig 50 prosent sykemeldt etter et hjerteinfarkt søndag 7. august i fjor. Smertene kom mens han trente noen kretsløpere i Vikingskipet. Tre timer senere lå han på Ullevål universitetssykehus, og samme kveld kom Eskil på besøk.

-  Det var viktig for meg. Han var nok bekymret da han kom, men skjønte fort at jeg var tatt godt hånd om. Samtidig så jeg at han reagerte positivt, forklarer Thormod.

Fram til desember var pappa Ervik - for øvrig småbarnsfar - fullt sykemeldt, samtidig som han gikk gjennom et omfattende treningsprogram.

-  Jeg trente to timer hver dag helt fram til jul, og hadde da svært god bruk for min kunnskap om idrett og trening.

I dag finner han plassen sin på tribunen over vekslingssida i

Vikingskipet, klar til å følge

sønnen i kampen om EM-seier.

-  Klart jeg blir stolt

-  Hvis Eskil vinner, vet jeg hva som skjer: Jeg drar hjem på søndag, og før jeg er innenfor døra begynner telefonen å ringe. Og der blir jeg stående. Det er svært mange som følger med, sier Thormod, og viser oss to av tekstmeldingene han har mottatt fra

trofaste, trønderske Ervik-fans denne sesongen.

-  Klart jeg blir stolt overSPORT PÅ TV

Eskil, slik som alle foreldre er over sine barn. Det som imponerer meg mest med ham som skøyteløper, er evnen til å hente krefter fra kjelleren.

EM på skøyter

NRK 1 kl. 12.35