Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Takker skomakeren

VAL GARDENA (Dagbladet): For første gang i år kjørte Lasse Kjus i går med utforstøvler bygd som kopier av gullstøvlene fra da han vant to gull og tre sølv under VM i 1999. Skobyttet endte med andreplass. Etterpå var det bare å dele æren med skomaker Hubert Immler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den stillfarende skomakeren fra Østerrike har flikket og pusset på knapt merkbare detaljer på Lasses alpintsko de siste åra.

- I dag skal du gratuleres, og bare du, sa Rudi Huber, sjefen for Lasses skifabrikant, da han tok Hubert Immler i hånda.

Kan virkelig en millimeters justering av skoa være forskjellen på fiasko og suksess? For Lasse Kjus kan det faktisk være for mye.

- Lasse er overfølsom når det gjelder sko, sier Immler, og gir et eksempel overfor Dagbladet:

- Teipen jeg bruker i skoa er en halv millimeter tykk. Lasse kjenner det godt bare jeg legger ett lag under sålen i innerstøvelen.

I det aller luneste hjørnet gikk Lasse bare rundt og gliste i skjeggstubbene.

- Dette gjorde godt for sjøltilliten. Nå slipper jeg å sitte frustrert hver eneste dag og gruble så fælt på hva jeg skal prøve å finne på, sier Lasse.

Det har vært mange destruktive tanker etter 26. plassen i sesongåpningen i Val d'Ishre sist helg. Siden 1995 har han bare kjørt dårligere utfor én gang: 41. plassen samme sted i fjor.

- Man blir fortvilt, og begynner å miste trua på at man kan finne tilbake, sier han.

Men alt var glemt da Lasse kjørte ned til andreplass, 16 hundredeler bak hjemmehelten Kristian Ghedina. Lasse gikk på pallen for 20. gang på 66 v-cupløp i utfor. Alt som ikke stemte på fransk kunstsnø, satt som støpt på italiensk. Særlig rundt føttene.

- Jeg har ikke hatt noen god følelse på underlaget tidligere i år. Har ikke følt at skoa sitter som de skal. Har slitt lenge uten å vite hva jeg skulle gjøre, sier Lasse til Dagbladet.

Ingen panikk

Men istedenfor å droppe utforrennene i Val Gardena - det vurderte Lasse seriøst - valgte han noen økter storslalåm, testing av utstyr og samtaler med Immler og utfortrener Marius Arnesen.

- Vi gikk tilbake noen år. Da så vi hva som fungerte den gangen, og bygde derfor opp skoa på samme måten som i 1999. I tillegg har vi gjort skoen litt mer aggressiv ved å få på noen ekstra centimeter under skoa, og metall istedenfor plast ytterst.

Resultat: Bedre feste på isen og større presisjon på glistrekkene.

- Hvorfor sluttet du å bruke skoa som fungerte i 1999, når de likevel viser seg å fungere best?

- Det visste jeg jo ikke. Man må prøve å utvikle utstyret hele tida. Prøve å gjøre noen små forandringer. Og det er vanskelig å kjenne de små forandringene med en gang. De kommer sånn litt etter hvert.

- Hvorfor er det bedre med en høyere sko nå enn i 1999?

- Fordi det er mer is i løypene nå. Da trenger man mer høyde ned til snøen. Sjøl synes jeg det er litt mye is. De vanner for mye før vi kommer til en ny trasé, men sier at det må gjøre det på grunn av lite snø.

Sto bedre

Godfølelsen kjente Lasse allerede få meter etter start.

- Ja, jeg kjente at jeg sto bedre. Visste jo ikke om det gikk fort, men følte at jeg hadde mer kontroll.

Og da tida lyste på tavla, hadde Lasse et av sine bedre øyeblikk som idrettsutøver.

- Slike overraskelser er noe av det beste. De slår det litt hardere. Det er godt.

Det kunne vært enda bedre. På siste mellomtid ledet Lasse. Seieren la han igjen i den siste høyrekurven før mål.

- Der svingte jeg ikke nok. Da glapp bakskia, og jeg fikk en liten brems. Dermed stengte jeg av farta før det lange rettstrekket inn i mål, sier Kjus, som nå gleder seg til fortsettelsen. Allerde i dag kjøres det utfor på nytt i Val Gardena.

- Får prøve å gjøre det litt bedre, sier han.

Håndverk

Og søndag er det storslalåm i Alta Badia. Der venter det mer håndverk fra verkstedet til Herr Immler.

- Jeg har prøvd å få Lasse til å gjøre det lenge, men det som skjedde i dag var beviset for meg på hvordan skoa hans skal være. Nå lager jeg storslalåmskoa på samme måten, sier Immler.

PÅ PALLEN IGJEN: - Dette gjorde godt for sjøltilliten, sier Lasse Kjus etter gårsdagens 2. plass.
Hele Norges coronakart