Takker studiene

Heidi Tjugum Mørk (29) viste klasse når hun måtte - og er overbevist om årsaken til at hun er best når det gjelder: Alt hun har lært om egen kropp i fysioterapistudiene.

FARUM (Dagbladet): Med 20 redninger - og bare 18 baklengsmål mot verdensmester Russland - fulgte Heidi Tjugum Mørk opp Mimi Kopperud Slevigens imponerende keeperspill mot Tyskland lørdag. Og slik har Norge endelig fått orden på målvaktsteamet igjen.

- Det var bra for meg at Mimi satte standarden sist. Det tente gamlemor, smiler Heidi Tjugum Mørk lurt.

I tillegg til at hun alltid har prestert best når hun er presset av en annen keeper, er Viborg-spilleren overbevist om at også fysioterapistudiene har gjort henne til en bedre keeper - og hun er blitt tryggere på seg selv.

Trener riktigere

- Studiene går mye ut på at vi skal lære mer om oss selv. Og med bedre kontakt med kroppen får du bedre kontroll over den også, sier Heidi Tjugum Mørk.

Og legger smilende til:

- Personen Heidi har fått en identitet jeg trives med. Jeg liker rett og slett meg sjøl litt bedre.

Med større kunnskaper har hun også endret mye på treningen.

- Tidligere har jeg rotet bort mye tid på trening jeg ikke har bruk for. Nå trener jeg mye riktigere, og trass i at kroppen begynner å bli gammel føler jeg meg nå sterkere fysisk enn noen gang. Der hodet ikke henger med, tar jeg det igjen på rutinen, sier Heidi Tjugum Mørk - som debuterte med flagget på brystet allerede for ti år siden. Gårsdagens praktkamp var den 151. i norsk landslagsdrakt.

Motivasjon

Oppvisningen i går var utvilsomt en personlig revansj etter en litt trøblete høst, med skader, sykom, svært variable prestasjoner og negative presseoppslag. De varierende prestasjonene tror hun ligger i at motivasjonen ikke alltid er på topp.

- Husk at jeg spiller rundt 80 kamper i året - med landskamper, seriekamper, sluttspillkamper, cupkamper, Champions League-kamper, oppvisningskamper og treningskamper. Det er umulig å være på topp hele tida.

I store kamper, og med stort trøkk på tribunen er hun i sitt ess. Revansjen mot Russland i går var en slik storkamp, og allerede før kampen i går kjente Heidi at det var noe stort på gang.

- Jeg hadde en bra følelse hele dagen. Det var litt sånn: «Oj, nå begynner OL-følelsen å komme tilbake».

Forskjellen på treningskamper og mesterskapskamper omtaler hun slik:

- Metall. Og ikke metall. Trenger jeg si mer...

Overskudd

At hun valgte å stå over kampen mot Tyskland ga også et energi-overskudd.

- Jeg bruker veldig mye engergi i mål. Derfor går det ikke å spille tre kamper på rad, sier Tjugum Mørk.

I morgen venter Tsjekia i den første kampen i mellomrunden. Hvem som starter i det norske målet der, er fortsatt ikke avklart.

- Jeg kjenner ikke så mye til Tsjekkia. Vi får se litt video, så får vi se hvem av Mimi og jeg som passer best i den kampen, sier Heidi.

Hviledagen i dag skal hun bruke til å lese mer til eksamen like over jul.

- Jeg ligger litt etter skjema, smiler hun.

Mellom stengene er hun igjen likt med skjema.

LEVENDE VEGG: Heidi Tjugum Mørk hadde 20 redninger, og slapp bare inn 18 mål mot regjerende verdensmester Russland i går.