Takket nei til å spille for Polen

SHIZUOKA (Dagbladet): Med fem mål hittil er Miroslav Klose på god vei til å bli den første med mer enn seks mål i VM siden Lato fra Polen scoret sju i 1974. Med polske foreldre ble Klose sjøl spurt om å spille for Polen for to år siden. Han angrer nok ikke på svaret.

- Jerzy Engel (Polens trener) prøvde for to år siden å få Klose til å spille for Polen. Men Klose sa at han følte seg tysk, og takket nei, forteller journalist Rafel Stec i Warszawa-avisa Gazeta Wyborcza til Dagbladet.

Polen kunne saktens trengt Klose i VM. Landet som knuste Norge i VM-kvaliken er utslått etter to kamper med null poeng og 0- 6 i målforskjell. Med Kloses hjelp har Tyskland sju poeng og 11- 1 i målforskjell. Klose bodde i Polen helt til hans fotballspillende pappa ble kjøpt opp av franske Auxerre. Derfra gikk veien til Tyskland. Der har han og familien bodd siden, men Klose snakker fortsatt morsmålet sitt godt nok til at han etter kampen i går ga dagens aller siste intervju til Stec, som oversatte for Dagbladet etterpå.

- Lato var en stor helt for meg, men jeg tror kanskje ikke jeg blir toppscorer i VM som ham. Mange spillere her har tre og fire scoringer. I åttendedelsfinalen blir det mye vanskeligere å score enn i gruppespillet, sier han.

Største siden Müller

Klose har nå 13 mål på 15 landskamper. En måljeger Tyskland kanskje ikke har sett maken til siden Gert Müller på 70-tallet. I går spilte han først praktfullt fri Marko Bode til 1- 0 og scoret 2- 0 på hodet på like bra forarbeid av Michael Ballack.

- Det er selvfølgelig hyggelig å være toppscorer, men det viktigste er at laget gjør det bra. Jeg kan ikke begynne å tenke på meg sjøl, men fortsette å konsentrere meg om at Tyskland skal gjøre det bra i VM.

Om han ikke blir toppscorer til slutt, bør i alle fall Klose klare å tangere Mario Kempes, Argentina (1978), Paolo Rossi, Italia (1982), Gary Lineker, England (1986), Salvatore Schillachi, Italia (1990), Oleg Salenko, Russland/Hristo Stoitsjkov, Bulgaria (1994) og Davor Suker, Kroatia (1998). Alle ble toppscorere i VM, med seks scoringer.

- Jeg er veldig glad for de fem scoringene hittil. Hadde bursdag på søndag, og ga meg sjøl presangen i dag, sier Klose.

Spansk rør

Selve kampen ble spilt med en tyfon rundt hjørnet. Fuktig varme klebet seg til arenaen. Det gikk nesten an å drikke lufta. Banen var sprettballvåt, og spillet bølget fint. Helt til en svartkledd spanjol med fløyte i munnen fant tida inne for å blåse ut galskapen sin resten av kampen. Han ga det første gule kortet til Marc-Vivien Foe etter sju minutter. Og sluttet ikke før han hadde dratt det gule kortet ut av lomma 16 ganger. Carsten Ramelow og Patrick Suffa fikk to hver, og måtte i garderoben etter henholdsvis 39 og 77 minutter. 14 av 26 spillere på banen ble straffet. I tillegg til Ramelow må Tyskland klare seg uten Christian Ziege og Dieter Hamann (to gule kort) i åttendedelsfinalen.

Antonio Nieto Lopez.

Merk dere navnet. Han ødela det som kunne blitt en minneverdig fotballkamp, og fikk sjøl kampens eneste pipekonsert da Torsten Frings fikk kampens gule kort nummer 15.

- Etter at Ramelow ble utvist trodde nok ikke mange av supporterne at vi skulle klare det, men laget samlet seg og ble sterkere, sier Klose.

TOPPSCOREREN? Miroslav Klose feirer etter sitt femte mål så langt i turneringen. Nå er han bare to mål bak det hans barndomshelt, polakken Lato, presterte i 1974.