Takket nei til Manchester United

Sherida Spitse forlenger kontrakten med Vålerenga for to år, til tross for interesse fra europeiske storklubber.

FORLENGET: Vålerengas Sherida Spitse fortsetter karrieren på Intility Arena i minst to sesonger til.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
FORLENGET: Vålerengas Sherida Spitse fortsetter karrieren på Intility Arena i minst to sesonger til. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpixVis mer

En av Toppseriens beste spillere, nederlandske Sherida Spitse, har forlenget kontrakten med Vålerenga til ut 2021-sesongen, til tross for interesse fra Manchester United.

Den nederlandske midtbanespillerens kontrakt gikk i utgangspunktet ut etter denne sesongen, men 28-åringen har valgt å bli værende i Oslo og Vålerenga.

Sportslig leder for Vålerenga Fotball Damer, Eli Landsem, sier at klubben er svært takknemlig for at de får med seg sin kaptein videre.

- Det var helt avgjørende for oss, for hun er hjernen i laget vårt og det vi bygger rundt. Hadde vi mistet henne hadde vi måtte bygge alt på nytt, sånn sett var det veldig viktig for oss og måtte begynne fra scratch. Nå kan vi fortsette å utvikle oss fra der vi er, sier Landsem til Dagbladet.

Tenkte på familien

Manchester United satser for første gang skikkelig på sitt kvinnelag. I mai i fjor ble laget grunnlagt og i sin første sesong på det nest øverste nivået i engelsk fotball rykket de rett opp i Women's Super League, med hele 98-7 i målforskjell på 20 kamper.

Nå ønsker klubben å ta opp kampen med Chelsea, Arsenal og Manchester City helt i toppen av kvinnefotballen også, og Spitse var en av spillerne klubben hadde plukket seg ut. Til syvende og sist var det totalen Spitse fikk i Norge som gjorde at hun blir værende, forteller hun til Dagbladet.

- Jeg måtte reist til Manchester alene, mens kona og sønnen min måtte blitt værende i Nederland om jeg gikk dit. Da ville jeg mistrivdes og ikke prestert på banen heller. Nå er jeg glad for valget, vi er fornøyde her i Norge. Hvis jeg skulle tatt steget til en stor klubb må jeg være 100 prosent fornøyd med tilbudet også for dem. Slik har det ikke vært ennå, sier Spitse.

Nettopp at kona Jolien og sønnen Jens trives godt i Norge var veldig viktig for Spitses valg. Kona har fått seg jobb i Norge og sønnen går i barnehage rett ved Intility Arena hvor Spitse trener og spiller kamper.

- Så klart er Manchester United en stor klubb, derfor var det et tøft valg. Jeg gjør valget ikke bare for meg selv, men for familien. Jeg har alltid tatt mine valg basert på mine egne følelser og for min families beste. Jolien og Jens har det veldig bra her, og det er det viktig for meg, sier hun.

Tidligere har Spitse også hatt tilbud fra klubber som Atletico Madrid, PSG og Bayern München, hvor den tyske storklubben var nærmest å skaffe seg hennes signatur.

Høye målsetninger

I løpet av karrieren har Spitse spilt 161 landskamper for Nederland, var med og vinne EM på hjemmebane for to år siden, og er en naturlig del av den nederlandske troppen til VM i Frankrike denne sommeren.

Spitse ble første gang hentet til norsk fotball i 2014, da nåværende trener i Vålerenga, Monica Knudsen, sikret seg Spitses underskrift.

Da Knudsen kom inn som Vålerenga-trener før forrige sesong, var hun rask med å hente tilbake Spitse til Toppserien, etter en sesong i nederlandske Twente.

Vålerenga har som mål å etablere seg helt i toppen av norske fotball og utfordre om spill i Europa. Foreløpig ligger laget på en femteplass i årets sesong, etter å ha blitt nummer seks i 2018.

- Det er et treårsprosjekt vi har nå, som vi har hatt hele veien. Vi får noen backlasher som mot Lyn, men vi holder fast ved målsetningen og det vi holder på med. Å få med kapteinen videre er et viktig punkt for oss slikt sett, sier Landsem.

Landsem legger ikke skjul på at Spitse er en uhyre viktig spiller i Vålerengas ambisiøse satsning.

- Hun har fantastiske ferdigheter både teknisk og taktisk og løper mest i tillegg. Hun tar ansvar og er en veldig samlende spiller for å gjøre det vi ønsker. Hun er kaptein med stor k, roser den tidligere landslagstreneren.

Landsem håper nå at flere utenlandske spillere ser Spitses utvikling i norsk fotball som en inspirasjon, slik at norsk klubbfotball kan være med å kjempe om underskriften til flere utenlandske storspillere.

- Hvis vi kan komme til en sånn posisjon at utlendinger velger Norge for utvikling er det veldig bra for norsk fotball. Vi kan ikke sammenligne oss med Lyon, men at Sherida har utviklet seg hele veien og har mer enn 150 landskamper for Nederland, så ser man at norsk fotball er en god arena for spillerne, sier Landsem.