Takler du motgang, Tom?

Nervøs høst på Sørlandet, spår Dagbladets kommentator.

ÅRÅSEN (Dagbladet): Start-trener Tom Nordlie er den mest aktuelle kandidaten når Rosenborg velger ny trener til høsten, og nå får RBK-ledelsen god tid til å vurdere kandidaten sin også i motgang.

Det blir en viktig prøve etter at det å tape ble en del av hverdagen også på Lerkendal.

Foreløpig har Nordlie langt fra toppkarakterer i det faget, men med den gode utviklingen hans som trener går det an å tro på framgang også her.

Tom Nordlie har uansett skapt både enkeltspillere og et lag som gjør årets Tippeliga bedre, og kommer til å få langt hyggeligere stunder før den eventuelle RBK-overgangen enn gårsdagens begredeligheter på Åråsen.

Start er med andre ord ikke ferdig som serieleder.

Men det blir en nervøs høst for dem som håper på et sensasjonelt gull til Sørlandet.

SLIK ER det neppe selve tapet som bekymrer Tom Nordlie. LSK er blitt så stabile på Åråsen at bare ett Start-poeng hadde vært mer enn ventet.

Tilsynelatende var ikke den gleden så langt unna. Kanarifansen sto igjen på hovedtribunen etter kampen og hyllet Claus Reitmaier, den gamle tyske keeperreserven deres, som kampens beste spiller. Det var en fortjent gest etter et par supre redninger.

Men det var ikke tyskeren som stoppet Start. Det gjorde de selv, og det på en måte som ikke løses på dagens trening.

STARTS største problem heter Bala Garba, og han er skadet.

Tom Nordlie er mer avhengig av den vante spissen sin enn han kan si. Som trener er det håpløst å fokusere på spillere du ikke har. Utfordringen er å finne nye løsninger, og den blir stor fordi sørlendingene har lagt seg til en stil som betinger en ballvinner helt på topp.

MOT LSK tapte erstatter Ben Wright nesten hver eneste ball akkurat der.

Meningen var neppe å slå høyt mot de luftsterke LSK-stopperne, men dårlig dagsform lenger bak på banen tvang fram de enkleste løsningene.

Slik fikk hjemmelaget egentlig en lettere kamp enn kåringen av keeper Reitmaier som dagens mann tyder på.

MEN er Tom Nordlie de neste åras mann for Rosenborg?

Svaret er ja hvis trønderne leter etter rask inspirasjon og en langvarig utvikling av angrepsspillet sitt.

Nordlie har lenge vært sterk både på kjappe stemningsskifter og langt mer gjennomtenkte omlegginger av offensiv spillestil.

Til sammen er det en meget bra kombinasjon.

PROBLEMET har vært mellommenneskelig stabilitet. Akkurat det har Lerkendal-miljøet god trening i å takle. Sånn sett er det nærliggende å gi Nordlie en sjanse til å vise at han har vokst ikke bare på treningsfeltet og langs sidelinja, men også i den daglige vandringen i korridorene på klubbhuset.

I mellomtida må Start-jobben gjøres på banen.

Der har Tom Nordlie et nytt spissalternativ i Todi Jönsson. De ti minuttene han fikk i går var for få. Ben Wright spilte rett og slett for lenge.

LSK ER ett av lagene som kan hente inn Start. I går gikk det an å se hvorfor. Under Uwe Rösler har laget utvilsomt utviklet seg offensivt. Nå finnes det alternativer til den monotone pumpingen framover og ferdigheter til å bruke dem.

Egentlig var det unødvendig å slippe seg bakpå gjennom andreomgangen. Såpass svake var Start. Likevel er det forståelig. Etter den skjeve serieåpningen tar det tid både for LSK-ledelsen og spillere å se at klubben virkelig er en medaljekandidat.

Også medgang må takles riktig.

VIKTIG PRØVE: Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther er spent på hvordan tapet mot LSK håndteres i Kristiansand.