Døde tre måneder etter Emiliano Sala

Taklet ikke sønnens død: - Tøft for ham

Fotballagent kritisk til spillet rundt overgangen: - Veldig ille.

DØD: Horacio Sala døde tre måneder etter sønnen. Gustavo SAITA / AFP
DØD: Horacio Sala døde tre måneder etter sønnen. Gustavo SAITA / AFPVis mer

Emiliano Salas dødsfall var en tragedie og spillet som har utspilt seg i etterkant har vært skittent.

Denne uka ble Sala-familien rammet av sorg igien da Emilianos far, Horacio, døde kun tre måneder etter sønnen.

58-åringen fikk et hjerteinfarkt og livet sto ikke til å redde.

- 2019 har vært veldig vanskelig for oss, forteller ordføreren i Salas hjemby, Julio Muller, ifølge Sky.

BEGRAVELSE: Horacio Sala (i rød trøye) bærer sønnen til graven i februar. JUAN MABROMATA / AFP
BEGRAVELSE: Horacio Sala (i rød trøye) bærer sønnen til graven i februar. JUAN MABROMATA / AFP Vis mer

- Kom ikke over det

Emiliano Sala fullførte en overgang fra Nantes til Cardiff i januar, men flyet som skulle frakte fotballstjerna over Den engelske kanal styrtet i vannet og 28-åringen døde. Det samme gjorde piloten, David Ibbotson.

- Jeg kan ikke tro det. Dette må være en drøm. En dårlig drøm. Jeg er desperat, uttalte faren den gangen.

Ordfører Muller antyder at sønnens bortgang ble for tøff for Horacio, og at det var en delaktig årsak til at han døde denne uka.

- Alle nyhetene om etterforskningen var veldig tøff for ham. Han klarte aldri å komme over det som skjedde med Emiliano.

Krangler

Både i forbindelse med overgangen og i etterkant av hans død, har det foregått et tilsynelatende skittent spill mellom en rekke av partene.

Cardiff og Nantes krangler fremdeles om overgangssummen på 15 millioner pund. Den walisiske klubben hevder at overgangen er ugyldig ettersom avtalen ikke var i samsvar med Premier Leagues regler og at flere rettslige bindende klausuler ikke var oppfylt.

Derfor har Cardiff holdt pengene tilbake. De har også anklaget Nantes for å ikke ha opplyst om at agenten Mark McKay arbeidet for dem i forbindelse med overgangen. Han er sønn av den tidligere fotballagenten, Willie McKay (59), og sammen jobbet de hardt for at Sala skulle bli Cardiff-spiller.

Hjalp med flyturer

Mark McKay skal ha fått et mandat fra Nantes om å selge Sala til en britisk klubb. I retur skulle han få ti prosent av overgangssummen.

- Jeg snakket med alle Premier League-klubber bortsett fra Manchester City, forteller McKay til The Guardian.

McKay har fortalt til avisa at han forsøkte å overtale Sala til å signere for Cardiff, og fløy lagets manager, Neil Warnock, til Frankrike for å se Sala spille ved to anledninger. Senere leide han også et fly slik at Sala kunne dra tilbake til Nantes for å ta farvel med lagkameratene, og det var på dette flyet det gikk galt.

Propellflyet, en Piper Malibu, kom seg til Frankrike, men da spilleren skulle fraktes tilbake til sin første trening med sin nye klubb, nådde det aldri over kanalen.

FLYVRAK: Sala ble funnet i død i dette flyet på bunnen av Den engelske kanal. Foto: NTB scanpix
FLYVRAK: Sala ble funnet i død i dette flyet på bunnen av Den engelske kanal. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Veldig ille

Et sentralt spørsmål i saken har vært hvilken rolle pappa Willie McKay har spilt i Salas overgang. Han er ikke lenger registrert som agent, men skal ha vært aktiv med å hjelpe klubbene i å få på plass en avtale.

- Det er ulovlig. Enten er du registrert eller så er du det ikke, sier den norske agentveteranen, Gunnar Martin Kjenner, til Dagbladet. Han presiserer at han ikke kjenner til saken rundt Sala.

- Det skjer fra tid til annen og det er forbundets oppgave å slå ned på dette, legger han til.

I 2015 ble det gamle agentlisensordningen kastet på dynga. Begrepet «agent» ble byttet ut med «formidler», og kravene til hvem som kan operere som såkalte formidlere ble senket.

- Da jeg var agent, var vi kanskje ti agenter i Norge. I dag er det 120 stykker og det er ikke de samme kravene til kompetanse. Fotballen har en stor jobb med å rydde opp.

Kjenner kaller det hele «en falitterklæring» og reagerer på at det plutselig har blitt enormt mange som arbeider med spilleroverganger - også i Norge.

- Det i seg selv er veldig ille. Spillere og foreldre søker og er på jakt etter kompetanse, men i dag er det ingen krav til kompetanse.

Det engelske fotballforbundet har etterforsket Sala-overgangen, og har landet på at McKay arbeidet for Nantes og ikke Cardiff, og derfor ikke er under deres kontroll.

- Jeg hjelper Mark med å nå toppen ved hjelp av alle kontaktene mine i Frankrike. Han er sønnen min, jeg vil gjøre alt for ham. Hvorfor skal jeg registrere meg når sønnen min er det?, har pappa McKay tidligere uttalt.

Kritisk

Kjenner sier det er velkjent innen bransjen at agenter, eller formidlere, arbeider på flere sider av bordet og ikke er helt redelige på hvilken rolle de har.

I fotballen er det mange som velger agentbransjen fordi de håper å tjene store penger på unge, lovende fotballspillere. Kjenner mener den økonomiske drivkraften i fotballen setter spillerne i en sårbar posisjon.

- Det er helt klart. Da FIFA innførte agentsystemet i 1995 var det for å forhindre at kriminelle folk, som er ute etter å tjene penger, kan jobbe som agenter. Med agentsystemet ble det strengere krav til hvem som kan operere som agent. Slik er det ikke lenger.

Her er det fullstendige listen over registrerte formidlere i norsk fotball.