Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Taktikeren som elsker sykling og fikk fram det beste i Alexis Sánchez

Swanseas nye manager.

 NY MANAGER:  Swanseas nye manager Francesco Guidolin har kommentert sykling på italiensk tv og er kjent som taktiker. Foto. NTB Scanpix.
NY MANAGER: Swanseas nye manager Francesco Guidolin har kommentert sykling på italiensk tv og er kjent som taktiker. Foto. NTB Scanpix. Vis mer

(FourFourTwo): Ironien var stor da Francesco Guidolin mandag overværte Swanseas seier mot Watford. Tankene hans må ha streifet innom Gino Pozzo, Watford-eieren som han har jobbet med i en årrekke.

Og det er også bakgrunnen for at sjansen hele tiden har vært stor for at han ville ta over Watford. Uansett, det var Pozzos valg om å prioritere Watford over Udinese som var grunnen til at Guidolin forsvant fra klubben i 2014. Det siste halvannet året har han hatt en rolle som sportslig rådgiver for Pozzo-familien.

Fra klubb til klubb For Swansea-fansen er nok Guidolins navn noe ukjent. Og de som har tydd til Wikipedia for å finne ut mer om klubbens nye manager, vil legge merke til at manageren har hatt hele 17 ulike jobber fra sidelinjen.

Veneto-mannen hadde en rekke jobber før han rykket opp med Ravenna til Serie B i 1993. Det var første gang i moderne historie klubben tok seg til det nivået. Opprykkssesongen skaffet han jobb i Serie A-klubben Atalanta. Det ble en kortvarig opplevelse. Etter en dårlig start på sesongen fikk han sparken. Men det er noe som heter hell i uhell. Guidolin tok over Vicenza i Serie B og lede de til Serie A for første gang på 16 år.

Vicenza-perioden ble et lite eventyr. Niendeplass i ligaen, cupgull og semifinale i UEFA-cupen. Det neste tiåret brakte manageren til en rekke klubber med blandede resultater. Udinese, Bologna, Genoa og Palermo.

I 2005 tok han sitt første år utelands da han trente Monaco i en sesong. Der hentet han Christian Vieri og Marco Di Vaio. To signeringer som ikke slo til. Med andre ord bør ikke Swansea-ledelsen ha full tillit til italieneren på overgangsmarkedet.

Årets trener Guidolin slo seg endelig til ro da han ble ansatt som Udinese-manager for andre gang i 2010. Han tok klubben fra 15. til 4. plass og Champions League-playoff i sin første sesong. Mye takket være 28 mål av Antonio Di Natale.

Guidolin ble kåret til årets trener i Italia.

- Jeg føler meg som en konge i Udine, sa han etter prisen.

 SÅ LAGET VINNE:  Fra tribuneplass så han sitt nye lag så Watford mandag. Foto: NTB Scanpix.
SÅ LAGET VINNE: Fra tribuneplass så han sitt nye lag så Watford mandag. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Udinese-fansen mener fortsatt at 2010/11-troppen er den beste klubben noen gang har hatt. Alexis Sánchez begynte for alvor å vise seg fram. Klubben hadde også Kwadwo Asamoah og Gökhan Inler på midtbanen. Juan Cuadrado og Mauricio Isla sto for kantene, mens Mehdi Benatia og Cristián Zapata var klippene i forsvaret. Helt bakerst sto Samir Handanovic, som reddet hele seks straffespark det året.

Men flere nøkkelspillere ble solgt for å finansiere ombyggingen av klubbens bane Stadio Friuli. Blant annet Alexis Sanchez til Barcelona.

Champions League-plassen glapp med minst mulig margin i playoffoppgjøret mot Arsenal. Sesongen etter mistet Italia en Champions League-plass. Udinese kapret tredjeplassen og fikk igjen muligheten til å kvalifisere seg til Champions League.

Nysigneringen Maicosuels Panenka-miss kostet dem dyrt, og Braga tok seg til gruppespillet.

- Det var det verste øyeblikket i mitt liv, sa Guidolin i et intervju i august 2015.

Missen ble på mange måter et vendepunkt i Guidolins Udinese-tid. Eieren valgte å flytte sitt fokus mer over på Watford, samtidig som de beste spillerne ble solgt for mindre enn de burde. Neste sesong havnet de på en skuffende 13. plass. Guidolin ga seg, selv om han hadde kontrakt til 2017. I stedet gikk han inn i en rolle som teknisk direktør.

Taktikker Den tidligere midtbanespilleren er kjent for å være en manager med en sterk taktisk tilnærming hvor angrep er det beste forsvar. Han har også operert i flere ulike formasjoner. Noen ganger kan det bli for mye analyse, samtidig skal han ha ros for å ha evnen til og tilpasse lag til de ulike formasjonene.

Han er ikke redd for å spille med tre bak, noe han tydelig bemerket etter et fire dager langt besøk hos Pep Guardiola og Bayern München.

 MEST SUKSESS:  Det var i Udinese, Francesco Guidolin har hatt sine beste år som manager. Foto: AP Photo/Paolo Giovannini / NTB Scanpix.
MEST SUKSESS: Det var i Udinese, Francesco Guidolin har hatt sine beste år som manager. Foto: AP Photo/Paolo Giovannini / NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg var veldig fornøyd med praten med Guardiola om Arturo Vidal som en spiller bak Mario Götze i en 3-6-1-formasjon. Det er i den retningen de gode lagene heller mot.

Sykkelfan Han har aldri fått muligheten i en italiensk storklubb. Tidligere har han avslått tilbud fra Napoli. Han har også uttalt at prosjektet i en klubb interesserer han mer enn navnet.

Swansea-fansen og den lokale pressen bør også forberede seg på en rekke sykkelmetaforer. I hjemlandet er Guidolin kjent som en ivrig sykkelentusiast, som flere ganger har kommentert Giro d'Italia for italiensk tv.

Det var også han som tipset Giro-ledelsen om Monte Zoncolan-stigningen, bakken som seinere er blitt kjent som en av de mest spektakulære.

 SLO GJENNOM:  Under Guidolins ledelse blomstret Alexis Sanchez før han ble solgt til Barcelona. Foto: AP Photo/Alessandro Fucarini / NTB Scanpix.
SLO GJENNOM: Under Guidolins ledelse blomstret Alexis Sanchez før han ble solgt til Barcelona. Foto: AP Photo/Alessandro Fucarini / NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media