SLITSOMME VALG:  Sprinttrener Arild Monsen har slitt med et par laguttak, men står igjen med enda en taktisk suksess. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
SLITSOMME VALG: Sprinttrener Arild Monsen har slitt med et par laguttak, men står igjen med enda en taktisk suksess. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.Vis mer

Taktikk til gull

Nå kan vi virkelig snakke om "Arild Monsens Minneløp".

DA Petter Northug for noen uker siden underholdt TV-publikummet med spit etter å ha blitt tvangsdirigert fra treningsleiren i tynnluft  hjem til ski-NM på Røros, var det sprinttrener Arild Monsen som fikk gjennomgå:

- La oss kalle det «Arild Monsen Minneløp», sa Petter etter å ha spasert hånd i hånd over målstreken som sistemann sammen med lillebror Tomas.

Seinere har den samme Monsen fått vennlig tyn av flere i miljøet både for nye og gamle laguttak. Seinest på pressekonferansen foran den innledende sprinten informerte smøresjef Knut Nystad om at han hadde gjort som Arild "og latt de beste par skiene stå igjen ubrukte".

Etter to sprintgull i Falun er det bare vennligheten igjen.

FOR nå har den rutinerte sprinttreneren vist hvorfor Norge helst vinner under hans kommando. På noen vintre har han bygget et lag som nå er i enda bedre stand til å tåle den stadig fysiske utviklingen av langrennssprinten, og hjulpet løperne sine til å få brukt disse ekstra kreftene inn i hvert eneste mesterskap:

•• I tillegg tåler Arild Monsen mer enn spøk. Han er også en god taktiker.

I Falun har det løftet fram begge de norske sprintgullene.

DA Petter overrumplet finalefeltet i langmota på den individuelle sprinten sist uke, kom det rare rykket akkurat som planlagt. Vel var det absolutt storebror Northug som løp i stykker konkurrentene, men det var treneren som hadde lagt den gode planen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran lagsprinten skjedde det igjen:

- Jeg så det med en gang vi fikk konkurrentenes lagoppstilling i går kveld. Da var det ikke noen tvil. Her gjaldt det bare å sette fart, sa Arild Monsen til Dagbladet etter seieren.

GIKK FRA ALLE:  Finn-Hågen Krogh på vei til sitt livs løp. Med en god taktikk på toppen endte det med VM-gull. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet.
GIKK FRA ALLE: Finn-Hågen Krogh på vei til sitt livs løp. Med en god taktikk på toppen endte det med VM-gull. FOTO:Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Forøvrig sa løpsutviklingen i seg selv det som var nødvendig å si.

FOR det er ikke ofte du har sett Petter Northug sette maksfart på slutten av en andreetappe i sprintstafett. Da hadde kompisen Finn-Hågen Krogh allerede gjennomført to røffe etapper som hadde mørnet resten av løperne der. Med noen sekunders ledelse ut på tredje og siste runde for ham, var det bare å avgjøre.

Akkurat det gjorde Finn-Hågen på en måte som viser at norsk langrenn har fått fram enda en suveren fartsløper.

DU så kanskje hvordan Petters seiersbrøl kom lenge før vekslingen mens han ennå stod og ventet nede på stadion. Da hadde Krogh med et grådig jafs distansert alle opp langbakken, og gjort slutt på all spenning.

Det ble ikke noe ekstra moro seinere heller. På forhånd hadde Monsen lagt ned forbud mot norske ablegøyer etter målgang. Kanskje visste han hva som var i vente med en riktig taktikk, eller kanskje hadde han bare god smak.

MORO NOK I LØYPA:  Ingen norske ablegøyer etter den knusende seieren. Bare to glade gutter. FOTO:Hans Arne Vedlog / Dagbladet.

Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MORO NOK I LØYPA: Ingen norske ablegøyer etter den knusende seieren. Bare to glade gutter. FOTO:Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

På en i overkant overlegen dag med to norske sprintgull, holdt det lenge med den moroa som ble skapt i løypa.

DEN skyldes altså ikke bare sterke løpere. Dette mesterskapet viser stadig tydeligere hvilken  jobb som blir gjort rundt de aktive langrennsløperne.

For nå kan vi i rettferdighetens navn snakke om de smørerne, trenerne og lederne som foreløpig har løftet fram troppen til 5 gull på 6 forsøk. Det glemte mange midt i noen få dagers motgang under det ellers sterke Sotsji-OL sist vinter.

Det er derfor det hjelper med slike faglig imponerende prestasjoner.

Som i det ekte "Arild Monsens Minneløp"

 UNGE MESTERE:  Ingrid Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla viste at norsk kvinnelangrenn med like dyktige hjelpere vil fortsette på topp også etter Bjørgen-perioden. FOTO: Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet.

Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UNGE MESTERE: Ingrid Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla viste at norsk kvinnelangrenn med like dyktige hjelpere vil fortsette på topp også etter Bjørgen-perioden. FOTO: Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet. Sendt fra min iPhone Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer