Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Taktisk genistrek knuste Johaug

Frida Karlsson sjokkerte Therese Johaug etter å ha byttet ski og gikk inn til seier i Holmenkollen.

TABBE: Therese Johaug endte på andreplass i Holmenkollen. Foto: Kristoffer Løkås. Vis mer

HOLMENKOLLEN/OSLO (Dagbladet): Therese Johaug virket å paradere mot en dominant seier, men en taktisk genistrek fra det svenske laget skapte skikkelig spenning på slutten av tremila.

For Frida Karlsson ville det annerledes og med ferske ski knuste hun samtlige konkurrenter, hentet over minuttet til Therese Johaug og gjorde det hele til en intens spurtduell.

Johaug ledet inn på oppløpet, men Karlssons bedre glid gjorde at hun kjørte inn til seier og enkelt slo Johaug på oppløpet.

En nesten sjokkert Karlsson gikk rundt i målområdet og jublet. For 20-åringen tok karrierens første verdenscupseier, i hennes aller første opptreden på pallen.

- Det ble en jakt på Therese. Jeg kjente at jeg hadde overtaket både mentalt og med tanke på skiene. Jeg kjente meg sterk, var ikke sliten og fikk energi av å ta mer og mer innpå. Det var fantastisk, sier Frida Karlsson til Dagbladet.

- Dette er veldig stort. Med tanke på forberedelsene og hvordan denne sesongen har vært, kjennes det ut som en skikkelig revansje. Dette betyr veldig mye for meg. Det er en herlig følelse.

Svenskene fikk full uttelling av sitt taktiske opplegg og fikk også tredjeplass til Ebba Andersson og sesongens beste løp med en fjerdeplass til Charlotte Kalla.

Therese Johaug var langt mer irritert etter å ha blitt tatt igjen med bare en kilometer igjen til målstreken.

Det var en tabbe å ikke bytte ski i dag, erkjenner Johaug overfor Dagbladet.

- Vi fikk råd om å ikke bytte ski. Jeg fulgte de rådene der. Sånn løpet utviklet seg og svenskene byttet ski og tjente mye på det, er det helt klart at jeg også burde ha bytta ski.

- Når skjønte du at dere hadde gjort et feil valg?

- Jeg fikk først beskjed om det da jeg gikk inn på stadion før sisterunden. Da sa broren min Karstein, som sto på Gratishaugen, hvem som hadde bytta ski og at de hadde tatt inn mye. Jeg kunne ha bytte ski litt etter det, men jeg rakk ikke det i kampens hete.

- Det er kjedelig å høre at jeg leder med et minutt og taper hele forspranget og seieren. Samtidig er det sånt som kan skje i denne sporten, sier Johaug diplomatisk.

SPORTSNYHETENE: Frida Karlsson sjokkerte da hun tok igjen Therese Johaug i Holmenkollen. Bilder fra NRK. Vis mer

Hentet minuttet

Mens Therese Johaug og resten av feltet valgte å gå hele rennet på samme skipar gikk fire løpere inn og byttet ski.

Det ble et genialt skibytte med to runder igjen av samtlige tre svenske kvinner i gruppa bak Johaug, gjorde at svenskene plutselig hadde superski sammenlignet med konkurrentene og bare suste i fra.

Etter skibyttet var de 1.05 bak Johaug. En runde seinere var det 34 sekunder til Andersson og Karlsson. De svenske jentene plukket masse i utforbakkene.

Karlsson ble virkelig inspirert og hun stakk i fra Ebba Andersson på den siste runden. Sekundene bare forsvant og på toppen av løypa skilte bare fem sekunder, med en drøy kilometer igjen.

I den siste motbakken var Karlsson plutselig på bakskiene til Joahug etter å ha ligget alene i over en time av løpet.

Gikk fra

På forhånd hadde Therese Johaug varslet at hun ikke skulle åpne for tøft og at hun ikke hadde planer om å dra på den første runden.

Etter omkring fire kilometer hadde Johaug fått nok av ventingen og sa takk og farvel til konkurrentene i løypene bak stadion og hoppbakken til løypas høyeste punkt.

Etter en runde ledet hun med 11 sekunder. På den andre runden av 6,2 km forsvant Johaug helt for gruppa bak. Ved passering 12,4 km ledet hun med hele 36,5 sekunder.

Genistrek

Flere av pallkandidatene var nedpå underveis i åpningsrundene. Først var Teresa Stadlober overende og knakk staven inne på stadion på førsterunden.

Så falt Frida Karlsson på vei inn igjen til stadionområdet, og måtte bruke mye krefter på å hente inn igjen gruppa bak Johaug halvveis på den andre runden.

Et par runder seinere var Frida Karlsson, Krista Pärmäkoski, Ebba Andersson og Charlotte Kalla inne og byttet ski etter 18,6 kilometer. Det viste seg som en genistrek.

Med nye ski var Karlsson og Andersson raskt framme i tet av gruppa igjen og satte opp tempoet med en mil igjen av løpet. På en runde halverte de forspranget til Johaug fra over minuttet til 34,8 sekunder til svenskene.

Folk i løypa

Kontrastene fra stemningen i skogen var enorm til det som møtte Johaug og de andre langrennsessene inn på stadion. Der var det stille som graven.

På tribunene var det ikke ett menneske - i pakt med torsdagens bestemmelse.

Det var som en forlatt spøkelsesarena sammenliknet med tidligere utgaver av Holmenkollen skifestival.

Ute i løypene minne det mer om de årlige versjonene av løpet, med bra med publikum, bållukt og jubel.

Løperne virket å sette pris på stemningen rundt løypa hos de som hadde møtt opp.

- Et mareritt. Ekstremt tøft å gå her i dag, men veldig bra trøkk ute i løypa, sier Lotta Udnes Weng til Dagbladet

Hele Norges coronakart