Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Talenter i farta

- Hva kreves i fotball om 5-10 år? Det er det vi må spørre oss selv, sier Stabæk-trener Gaute Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv disponerer han seks juniorspillere i a-stallen. Og de unge har blitt viktigere:

- Den økonomiske situasjonen i flere klubber og bosmanreglene tvinger oss til å bli enda flinkere til å utvikle egne spillere, mener Larsen.

- Da vi tok opp unggutter på A-laget tidligere, var de blant de 26-27 beste, nå er de blant de 14-15, forteller han.

Det har ført til at mer ansvar hviler på de unge skuldrene - og at klubbene har blitt flinkere til å ta vare på dem.

- Tillit er nøkkelordet overfor yngre spillere. Fantastiske ting skjer hvis du gir dem det, forteller Stabæk-sjefen som har sett flere av sine unggutter imponere i Tippeligaen.

- Viktigst med fart

Fotballen forandrer seg. Med pengene kom kravet om underholdning, om ekstreme prestasjoner. Ballen flyttes raskere og spillerne blir hurtigere - eller faller fra.

- Fart har forandret fotballen - og den vil bare øke med åra, mener Gaute Larsen.

Fotballspillet bremser ikke. Det gjelder å få ungene ut i hurtighetstrening.

- Hurtighet er alfa og omega, sier Larsen.

Og ser du på Tippeliga-talentene, er det som regel det de har felles: Farten.

Normen i Norge har vært at storklubbene forsyner seg av talentene i sin region. Gaute Larsen mener norske klubber kan bli nødt til å tenke i europeiske baner etter hvert. Der henter toppklubbene inn talenter fra andre land og byer, gir dem skolegang, oppfølging og trening.

Støtteapparat

Slik er det ikke i Norge.

- Vi kan ikke ta en 16-åring fra en annen del av landet og dytte ham inn på en hybel hos oss. Det må bygges opp et apparat som tar vare på hele mennesket, mener Larsen.

- Men vi må nok tenke i den retningen etter hvert.

100 millioner i året

En 16- åring som har fått muligheten hos Stabæk er Christian Tanum, tippeligaens yngste spiller. Multitalentet har sterke skihoppresultater, en topp 100-meterstid, trener kajakk og terrengsykling og fullførte første året på Norsk Toppidrettsgymnas med 5,2 i snitt.

- Det er ikke noe problem å kombinere fotball og skolen. Jeg får fri til treninger og er flink til å disponere tida mi, forteller unggutten, som spiller fast i 2. div.

Christian har staket ut kursen. Nå trener han 6 timer fotball i uka på skolen, er i tropp og trening med A-laget og spiller kampene til 2. divisjonslaget.

- Jeg vil komme så langt som mulig. Aller først skal jeg spille meg inn på Stabæks A-lag, slår Tanum fast. Og hvem vet?

- En dag kan jeg kanskje leve av dette, tjene 100 millioner i året, smiler 16- åringen.

KJEMPER SEG FRAM: (Fra venstre) Tom Høglie (Bodø/Glimt), Erlend Storesund (Brann), Mathias Eikenes (Sogndal), André Danielsen (Viking), Espen Ruud (Odd), Ole Kristian Kråkmo (RBK), Kenneth Andreassen (LSK), Anders Særvold (Molde), Christian Tanum (Stabæk) og Kristoffer Tollås (Aalesund).