Talentjakt for storklubbene på sletta

Chelsea, Ajax og Liverpool kan være på Norway Cup for å finne framtidas toppspillere. Dette ser de etter.

TALENTJAKT: Agenter fra Chelsea, Ajax og Liverpool kan være på Ekebergsletta for å lete etter fremtidige toppspillere. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX   .
TALENTJAKT: Agenter fra Chelsea, Ajax og Liverpool kan være på Ekebergsletta for å lete etter fremtidige toppspillere. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX .Vis mer

I dag sparkes verdens største fotballturnering i gang på Ekebergsletta, og kanskje løper framtidige toppspillere rundt blant titusenvis av håpefulle ungdommer. Storklubbene følger med.

– De store fotballklubbene i Europa har ansatte i Skandinavia som følger med. Det kan godt hende at speidere med tilknytning til Chelsea, Ajax og Liverpool er på Ekebergsletta og titter, forteller Stig Torbjørnsen, tidligere sjefsspeider i Rosenborg.

Tempo er viktigst
Spilleragent Terje Liverød som jobber for den tyske toppklubben Schalke 04, mener det er et must for norske toppklubber å følge med på Norway Cup:

– Det er obligatorisk for norske lag å dekke Norway Cup og se etter spennende talenter. Jeg har et inntrykk av at vi i Norge ikke har fulgt med i timen. I Europa har norske toppklubber lavest andel spillere fra egen juniorstall på banen. Å ikke følge med på Norway Cup, er bare dumt, mener han..

Ønsker du å bli sett, er det først og fremst én ting som gjelder i dagens fotball: hurtighet.

– Førsteprioritet er tempo. Det er det vanskeligste å trene opp, og har du det, blir du med en gang interessant, sier Sverre Mauseth, talentspeideren som blant annet hentet stjerneskuddet Vegard Forren til Molde.

– Motorikk, bevegelse og ballbehandling, ramser Lyn-trener Kent Bergersen opp.

Han tror Norway Cup kan være et sted å bli sett for unge, lovende fotballspillere.

– I disse tider er det blitt sånn at rekrutteringa starter tidligere. Noen er gode allerede som 7-8-åringer, men det er ikke sikkert de blir best for det.

Advarer foreldrene
I ei tid da verdens beste klubber plukker opp talenter ned mot barnehagealder, og nettet flommer over av videoer som viser vidunderbarn med trikseferdigheter av en annen verden, er det fort gjort å tro at de beste fotballspillerne plukkes opp tidlig. Slik er det nødvendigvis ikke.

– Det er vanskelig å vite hvem som kommer til å bli gode som 20-åringer, mener Lillestrøm-trener Henning Berg.

– Selvfølgelig har du unntak som Lionel Messi som var god da han var 12. Det er klart det er mulig å finne de gode spillerne tidlig, men det er vanskelig og uvanlig, sier Berg som selv ble oppdaget av Manchester United da han spilte en ungdomsturnering i USA for barndomsklubben KFUM-kameratene.

Dagbladet har tidligere år skrevet om speidere fra tyske og nederlandske topplag som har fulgt nøye med langs krittstrekene, men Berg maner til fornuft.

– Jeg håper ikke det er mange foreldre som tror at barna deres skal bli oppdaget på Ekeberg. Norway Cup er først og fremst en sosial og hyggelig turnering, sier Berg som selv har tenkt til å ta turen til Ekeberg. Men bare for å følge sine egne barn, sier Berg.

ADVARER FORELDRENE: - Det er mulig å finne gode spillere tidlig, men det er vanskelig og uvanlig, sier Henning Berg. 
Foto:  Sara Johannessen / SCANPIX
ADVARER FORELDRENE: - Det er mulig å finne gode spillere tidlig, men det er vanskelig og uvanlig, sier Henning Berg. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer