Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Talentspeideren Hareide

Har satset unge spillere flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han lot en ung og fremadstormende Ole Gunnar Solskjær få full tillit på A-laget og har aldri angret.

- Ferdighetene hans var unike, sier landslagssjef Åge Hareide.

Hareide har aldri vært redd for å satse på unge spillere. Han gjorde det i Molde med de tre Sene (Solskjær, Arild Stavrum og Ole Bjørn Sundgot) og senere i både Helsingborg og Brøndby.

På landslaget slapp han til en urutinert Kristofer Hæstad i kvalikkamp mot Italia.

- Jeg lot Ole Gunnar få sjansen tidlig fordi jeg hadde tro på ham. Jeg hadde sett ham spille for Clausenengen i 2. divisjon i flere år. Men han ville bli ett år til i Clausenengen. Det var nok riktig at han tok det ekstra året, sier Hareide til NTB.
Unike ferdigheter
Landslagssjefen håper norske klubber i større grad våger å slippe unge talenter til framfor å hente bosmanspillere fra utlandet.

- Jeg er riktignok nostalgisk, men vi tok sølv i 1995. Da var ni av spillerne regionale. Bare to kom fra utenfor Møre og Romsdal (Morten Bakke og Petter Chr. Singsaas), fortsetter Hareide.

Foruten Solskjær slapp Hareide tidlig til Petter Rudi og Daniel Berg Hestad. De ble også raskt nøkkelspillere hos blåtrøyene.

Hareide forteller at han så noe spesielt hos Solskjær og at han aldri var i tvil om å slippe den unge måltjuven til.

- Ferdighetene hans var unike. Han var best til å skyte ballen i mål og hadde et spesielt bevegelsesmønster. I tillegg hadde han de nødvendige sosiale ferdighetene. Det imponerende er at han er like ydmyk i dag, etter alle de fine årene i Manchester United, sier Hareide.


Aldri i tvil
Solskjær forlot Molde i 1996 til fordel for Manchester United. Også der har Solskjær hamret inn mål. Nå er kristiansunderen tilbake for fullt etter skademarerittet.

- Jeg var aldri i tvil da Sir Alex Ferguson ringte meg og spurte om Ole Gunnar var god nok. Jeg kunne anbefale ham på det sterkeste, forteller Hareide til NTB.

Landslagssjefen fikk også uttelling med å sette Kristofer Hæstad inn på Norges midtbane kort tid etter at talentet hadde fått sitt gjennombrudd i Start.

- Jeg kastet «Doffen» innpå mot Italia. Han kom rett fra U-laget, men viste at han hadde kapasiteten inne. Derfor lot jeg ham møte Pirlo med en gang, sier Hareide.

(NTB)

GA MOLDE-TALENTER SJANSEN: Da Åge Hareide trente Molde ga han mange unge spillere sjansen. Her takker han Nils-Arne Eggen for kampen i 1997.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!