Tåler en sprøyt

Nina Dorthea Terjesen (15) får kick av å tråkke gassen i bånn. Det har gjort henne til verdens raskeste i sin båtklasse.

HISØY/ARENDAL (Dagbladet): -  Du trenger ikke være gal i hodet for å drive med Winrace, bare litt, sier Nina med en spøkefull mine.

Med kjøredress og et bredt smil gjennom visiret på hjelmen tar hun plass i førersetet.

-  Jeg digger å presse motoren, forteller Nina.

-  Ikke redd

Det er klart for testing.

Pappa Olle tar fram laseren og gir klarsignal. Datteren svarer med å banke gassen til bånns så vann-spruten står.

Så gjør hun en rask sving, før hun returnerer med båtspissen godt opp fra vannskorpa. 67,5 kilometer i timen.

Nina har kjørt raskere.

Etter to EM-sølv, har Nina Terjesen markert seg internasjonalt. Verdensrekorden på 69,9 km/t i klassen JT 250 holder hun fortsatt varm.

I Norge har gutta nok med å holde Nina bak seg på resultatlistene.

-  Hun er ikke redd for å gi på, sier Eirik Skaiå Wiehe, en av Ninas argeste konkurrenter.

Men selv er hun ikke mest opptatt av å imponere gutta hun konkurrerer med.

-  Når du sitter i vannskorpa og er innstilt på å bøye båtens gasspedal maksimalt, får du et enormt kick. Du kjører aldri i reprise og må lage din egen strategi for å være raskest på sjøen, sier Nina til Dagbladet.

Rundkast på havet

Hun var bare 12 år da hun fikk prøve seg i Winrace.

-  Pappa spurte om jeg ville prøve. Jeg ga full gass og gikk selvfølgelig rundt med båten. Folk stormet til for å se om alt gikk bra. Selv sto jeg bare og gliste, forteller hun.

Som takk for forestillingen ga arrangøren henne pokal for beste bad!

-  Det var gøy, kommenterer hun.

Siden den gang har hun hentet hjem titler og pokaler til jenterommet på Hisøy. Men Winrace har ikke alltid fått 15-åringen til å trekke på smilebåndet. For en måned siden vurderte hun å slutte.

Våknet på sykehus

Under et løp i Kristiansand knivet hun med venninna si om å være raskest rundt en sving. Jentene kjørte på hverandre og deiset i vannet med et brak. Like etter ble begge fraktet til sykehus.

-  Hun måtte opereres i armen og har foreløpig sluttet med Winrace. Det gikk bedre med meg, men jeg har ikke hatt samme glede av å kjøre båt etterpå.

-  Hvorfor ikke?

-  Tenk om det skulle skje igjen. Det var vondt å snakke om det i begynnelsen, men nå er det godt å snakke om det, presiserer Nina.

For pappa var uhellet vondt å svelge.

-  Klart det. Men vi har kommet bra ut av dette, sier han.

Sammen bygger far og datter på hverandres erfaringer. Særlig når det gjelder motor.

-  Det er bra å kunne motor i stedet for å sitte der og ikke skjønne noe, mener hun.

Og fordommene fra gutta som blir paffe når 15-åringen tar av seg hjelmen, blåser hun i.

-  Gutta tror de er så mye bedre enn jentene. Jeg var eneste jente fra Norge som deltok i EM, og kjørte fra de fleste guttene. Det er jeg stolt av.

-  Maskaraen renner

Om bord er hun opptatt av å ha den rette stilen.

-  Saggebukser og skateboard, nei takk! Hvis jeg gir full gass og glemmer å dra ned visiret på hjelmen, renner maskaraen. Da tenker jeg: ja, det var den sminken! Stil må du ha bare ha, sier hun.

Winrace-førerne kan ofte bli satt i skyggen av offshorefolket med Bjørn Rune Gjelsten og co i spissen. Det er ikke Nina spesielt fornøyd med.

-  Overhodet ikke. Og hvis noen tror at Marit Strømøy er den eneste jenta fra Norge som hevder seg internasjonalt, har journalistene gjort dårlig research. Det er mange jenter som kjører raskt med båt i Norge. Jeg er en av dem, slår Nina Dorthea Terjesen fast.

- MASKARAEN RENNER: Om bord i båten er Nina opptatt av å ha den rette stilen. <br> - Saggebukser og skateboard, nei takk!
FARTSGLAD: Nina Dorthea Terjesen er verdens raskeste i JT- 250-klassen i vannsporten Winrace, med 69,9 km/t. - Når du sitter i vannskorpa og er innstilt på å bøye båtens gasspedal maksimalt, får du et enormt kick, sier hun.
I VERDENSKLASSE: Winrace-fører Nina D. Terjesen.